Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma
Nápověda Nápověda pro nájemníky Nastěhování a vystěhování Co když majitel požaduje (vratnou) kauci?
Kategorie

Co když majitel požaduje (vratnou) kauci?

Pronajímatelé na Flatio nemohou požadovat vratnou kauci za pobyty kratší než 180 dní (6 měsíců). V určitých oblastech některých zemí, například ve Španělsku, však platí výjimky, kdy místní zákony vyžadují, aby pronajímatelé vybírali kauci bez ohledu na délku pobytu. V takových případech může být kauce účtována i za krátkodobé pobyty.

Pronajímatel musí požadovanou vratnou kauci nastavit manuálně ve svém Flatio profilu, protože se kauce nenastaví automaticky.

Pokud je vratná kauce vyžadována a správně nastavena, uvidíte její výši během vytváření žádosti o rezervaci (jakmile vyplníte data nastěhování a vystěhování) ještě před tím, než žádost odešlete. Následně ji také uvidíte v souhrnu dané žádosti a v nájemní smlouvě.

Vezměte prosím na vědomí, že pokud je u rezervace vybrána vratná kauce, je považována za plnou náhradu našeho plánu ochrany Stay Benefits. Nicméně nemusíte mít žádné obavy, i tak budete kryti naším standardním balíčkem StayProtection, avšak s vyloučením Stay Benefits.

Vratnou kauci je třeba odeslat na bankovní účet Flatio nejpozději v den zahájení nájmu (obvykle v den nastěhování). Můžete ji pohodlně zaplatit prostřednictvím webové aplikace Mé bydlení. Více informací o tomto postupu naleznete zde.

Po Vašem pobytu je pak pronajímatel povinen vyhotovit výpis z kauce, který představuje rozhodnutí o stavu nemovitosti a přesné částce k vrácení. Pokud nevzniknou žádné extra náklady, pronajímatel je povinen vám vaši platbu vrátit do 14 dnů po vašem vystěhování. V případě, že je však třeba pokrýt jakékoli poplatky navíc, má pronajímatel právo prodloužit lhůtu pro vrácení, aby bylo možné stanovit přesné náklady. Jen prosím nezapomeňte poskytnout pronajímateli své bankovní údaje!

Poznámka: Mějte prosím na paměti, že pokud jste vyzváni k zaplacení (vratné) kauce i přes skutečnost, že ji vaše nájemní smlouva neobsahuje, kauci pronajímateli NEPLAŤTE a neprodleně informujte Flatio tým zákaznické podpory. Takové jednání ze strany pronajímatele porušuje Všeobecné obchodní podmínky Flatio a může vést k deaktivaci pronajímatele.

Byl tento článek přínosný?