Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma
Nápověda Nápověda pro majitele Platby Kdy dostanu zaplacen svůj nájem?
Kategorie

Kdy dostanu zaplacen svůj nájem?

Ještě předtím, než se ponoříme do problematiky vyplácení nájmů, je třeba si ujasnit, že na Flatio platí nájemníci za takové množství dní, na které si vaše bydlení skutečně pronajmou, a že základní nájemní období, které bývá nejčastěji označováno jako měsíc, je na Flatio rovno 30 dnům (měsícem tedy nemusí být nutně kalendářní měsíc).

Na Flatio platí různé podmínky pro platbu a vyplácení prvního nájmu než pro všechny ostatní nájmy (zde už jsou podmínky stejné).

První nájem

Splatnost prvního nájmu

První nájem je nájemníkem splatný do 24 hodin po schválení žádosti o rezervaci z vaší strany a je součástí smluvního procesu, který zájemce o bydlení musí podstoupit. Pokud nedojde k zaplacení a fyzickému přijetí prvního nájmu na Flatio sběrný účet do 24 hodin, máte právo rezervaci zrušit

Systémově jsme schopni smlouvu o pronájmu označit za dokončenou až tehdy, přijmeme-li fyzicky peníze na náš účet. Zde však nastává problém u plateb převodem, který trvá delší dobu (běžně 2-3 pracovní dny). Proto v takových případech po zájemcích o bydlení vyžadujeme zaslání potvrzení o platbě ihned po uskutečnění platby převodem, díky kterému se vám alespoň částečně můžeme zaručit, že zájemce o bydlení peníze odeslal a vy tak můžete být naprosto v klidu.

Odeslání prvního nájmu

Peníze z prvního nájmu přeposíláme nejpozději do 3 dnů od předání bydlení, a to pouze za podmínek, že došlo k bezproblémovému předání - je tedy třeba mít od nájemníka vyjádřený souhlas, že vše proběhlo opravdu v pořádku. Peníze z prvního nájmu pak přeposíláme na váš účet následující den po tomto potvrzení.

Pokud k takovému potvrzení ze strany nájemníka nedojde, předpokládáme, že je vše v pořádku a peníze odesíláme automaticky právě po 3 dnech od počátku smlouvy o pronájmu.

Tip: Chcete peníze z prvního nájmu rychleji? Požádejte svého nájemníka o zaslání krátké zprávy na [email protected] o tom, že předání bydlení proběhlo v pořádku, a naše zákaznická podpora již zařídí zbytek!

Druhý a ostatní nájmy

Splatnosti nájmů

Pokud má nájemník vaše bydlení pronajaté na 30 dní a více, je každý další nájem splatný do 20 dnů od počátku aktuálního předplaceného měsíce (nebo 10 dnů před koncem aktuálního předplaceného měsíce) - pro zjednodušení pochopení celého principu se podívejte na modelovou situaci níže.

Modelová situace: Řekněme, že na vaše bydlení přišla žádost o rezervaci v období od 24.05.2018 do 31.07.2018, která byla z vaší strany schválena, a že výše měsíčního nájmu je 12 000 Kč. Délka této rezervace je 69 dnů. 

Platbou prvního nájmu vykryjeme a předplatíme nájemníkovi vaše bydlení na prvních 30 dní od počátku smlouvy o pronájmu, tzn. v rozmezí od 24.05.2018 do 22.06.2018. V té době může nájemník ve vašem bydlení přebývat, neboť má zaplaceno. Nájemníkovi zbývá odbydlet 39 dnů.

Splatnost druhého nájmu bude do 20 dnů od počátku předplaceného měsíce, který pokryl první nájem, tedy do 12.06.2018. Do tohoto data včetně musejí být peníze připsány fyzicky na našem sběrném účtě. Platbou druhého nájmu bude nájemníkovi vaše bydlení předplaceno na dalších 30, tzn. v období od 23.06.2018 do 22.07.2018.

A stejně jako v případě splatnosti druhého nájmu se bude přistupovat i ke splatnosti třetího a zároveň posledního nájmu, který je v tomto případě poměrově za pouhých 9 dnů. Splatnost třetího nájmu bude opět do 20 dnů od počátku aktuálního předplaceného měsíce, tedy do 12.07.2018 (zde je také vidět, že je to skutečně 10 dní před koncem aktuálního předplaceného měsíce). Platbou třetího poměrového nájmu bude nájemníkovi vaše bydlení předplaceno na 9 dnů, tzn. na období 23.07.2018-31.07.2018.

Rozpis nájmů (platební kalendář)

V aplikaci Mé pronájmy máte dvě možnosti, jak se k rozpisu nájmů dostat:

Z Nástěnky 

  1. Na domovské stránce můžete vidět sekci Nájmy, kde vidíte, které nájmy jsou již uhrazeny, které teprve čekají na úhradu, a které jsou již po splatnosti.

V sekci Nájemníci 

  1. Rozkliknutím této položky se vám zobrazí přehled všech aktuálních a budoucích nájemníků (v horní části) či historických nájemníků (ve spodní části). 
  2. Vyberte nájemníka (kliknutím na jeho jméno), u kterého chcete zobrazit přehled nájmů.
  • Způsob A:
  1. Přes submenu v horní liště (pod profilovou fotografií nájemníka a jeho telefonním číslem) zvolte položku Nájmy - zobrazí se vám přehled veškerých pohledávek a dat splatností, které aktuální/historický nájemník má/měl.
  • Způsob B:
  1. Přes submenu v horní liště (pod profilovou fotografií nájemníka a jeho telefonním číslem) zvolte položku Smlouvy.
  2. U konkrétní smlouvy klikněte na tlačítko Detail.
  3. V bloku Podpisy a potřebné dokumenty klikněte na tlačítko Zobrazit u položky Smlouva o pronájmu.
  4. V příloze Smlouvy o pronájmu (na poslední stránce) se nachází rozpis všech nájmů spolu s konkrétními splatnostmi.

Odesílání nájmů

Jakmile budou peníze za nájem připsány na náš sběrný účet, následující pracovní den je přeposíláme na váš účet. Na našem účtě se tak peníze za každý následující nájem (vyjma prvního) zdrží maximálně 24 hodin - je zde však třeba brát na vědomí, že pokud jsou peníze připsány na náš sběrný účet např. v pátek odpoledne, peníze budou přeposlány až v pondělí. 

POZOR! Výjimku z výše uvedeného tvoří platba kartou online v měnách PLN, HUF a GBP. Tyto platby jsou sice také označeny jako zaplacené okamžitě a vy i nájemník vidíte, že byl nájem uhrazen, nicméně fyzické připsání peněz na Flatio sběrný účet trvá delší dobu, proto vám takové platby budou přeposlány po 3 pracovních dnech.

Byl tento článek přínosný?