Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma

Co jsou to střednědobé pronájmy?

5. červenec 2020 · 3 minuty čtení

Kladli jste si někdy otázku, co to vlastně střednědobé pronájmy jsou? Pak pokračujte ve čtení, a odpověď na svoji otázku se dozvíte.

Abyste snáze pochopili smysl střednědobých pronájmů, vysvětlíme vám nejprve, co jsou to dlouhodobé pronájmy. Dlouhodobé pronájmy jsou nejstarším typem pronájmů, který nájemníkům nahrazuje vlastní bydlení. Nejčastěji si tento typ pronájmů shánějí lidé, kteří potřebují střechu nad hlavou, ale nemohou si vzít hypotéku na vlastní bydlení, popřípadě vlastní bydlení ani nechtějí. Dlouhodobé pronájmy bývají nejčastěji podloženy nájemní smlouvou, ve které jsou definována práva a povinnosti smluvních stran (majitele a nájemníka). Byty, které jsou pronajímány dlouhodobě, pak bývají nevybavené, což dává nájemníkům možnost vybavit si bydlení dle svého vkusu a preferencí, a cenově dostupné, za což může právě absence vybavení. Dlouhodobé pronájmy jsou pak ideální pro ty vlastníky bytů, kteří dané bydlení nepotřebují pro svou vlastní potřebu, ale zároveň je nechtějí prodat, a nějaká ta “kačka” navíc jim přijde vhod.

Krátkodobé bydlení oproti tomu tak, jak ho známe teď, reaguje hojně na potřeby turistů, kteří mnohem více vítají možnost ubytování v domácím prostředí než v tom hotelovém. Asi nejznámějším a nejkontroverznějším poskytovatelem krátkodobého ubytování je platforma Airbnb, jejíž původní záměr však byl úplně jiný. Prvotní vizí bylo poskytovat krátkodobé ubytování těm, kteří si nemohli dovolit hotelové ceny. Ač se tomu z počátku nikomu asi ani nesnilo, v současné době je tento typ ubytování velkým businessem a majitelé (případně správci bytů) si díky krátkodobému mohou přijít na velké peníze. Náklady za jednu noc však v současné době bývají srovnatelné nebo vyšší než náklady na hotel. Majitelům však stále do karet hraje domácí atmosféra a přátelský přístup, který hotelům chybí. Proto turisté tento styl ubytování i nadále vyhledávají.

A přesně mezi těmito dvěma břehy se nachází střednědobé pronájmy, které reagují na potřeby těch, co potřebují bydlet déle než pár nocí, ale zároveň méně než jeden rok. Střednědobé pronájmy jsou tak ideální pro studenty vysokých škol, pracující lidi jedoucí na pracovní stáž nebo pracující obecně, mladé profesionály, digitální nomády, kteří jsou zvyklí pracovat z různých koutů světa, popřípadě jednotlivce/rodiny rekonstruující své dosavadní bydlení nebo hledající/stavějící vlastní bydlení. Častým případem lidí využívajících střednědobé pronájmy jsou také ti, kteří hledají dlouhodobý pronájem, a potřebují útočiště na překlenutí doby, po kterou budou hledat. Střednědobé pronájmy navíc kombinují to nejlepší z obou krajních sfér (tzn. z krátkodobých i dlouhodobých pronájmů). Nájemníci si tak mohou užívat plně vybavené byty, což je výsadou zejména krátkodobých pronájmů, spolu s pronájmem podloženým smluvním dokumentem (ten je zase typický pro dlouhodobé pronájmy). Majitelé si navíc odpočinou od shonu spojeným s krátkodobými pronájmy (zejména skrze častou rotaci nájemníků, se kterou se pojí nutnost přípravy apartmánu pro další nájemníky a tedy i vyšší časové/finanční náklady), nicméně si vydělají více peněz než v případě dlouhodobého pronajímání (kratší doba pronájmu + nároky na vybavení znamenají vyšší nájem, který musí nájemník na střednědobém pronajímání uhradit).

Ať už jste zájemce o bydlení, který shání bydlení na pár měsíců, nebo majitel, pro kterého jsou střednědobé pronájmy to pravé ořechové, zkuste Flatio - na trhu se střednědobými pronájmy působíme od roku 2016, kdy se trh střednědobého pronajímání začínal formovat, na čemž máme (mimo jiné) velkou zásluhu. Proto máme řadu zkušeností, díky kterým jsme náš servis vypilovali téměř k dokonalosti. Nevěříte? Není nic jednoduššího, než to prostě zkusit!

Přidejte se ke stovkám spokojených majitelů. Na Flatio vše vyřídíte online, budete mít méně starostí a více času.

Sdílejte tento článek:
Doporučujeme
Zvažujete převod energií na nájemce? Známe pro i proti
Jak zvýšit nájemné?
Daň z nemovitostí u pronajatých bytů