Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma

Není nám to jedno!

Pro majitele · 10. září 2019 · 5 minut čtení

V poslední době se na nás ze všech stran řítí zprávy o stále se zhoršujících klimatických podmínkách naší planety. Tají ledovce v Antarktidě, hoří (nejen) amazonské deštné pralesy, a oceány jsou čím dál více zamořeny vyprodukovaným odpadem zejména v podobě plastů, který ve velké míře znepříjemňuje život tamním obyvatelům (vodním živočichům). Jakoby planeta bila na poplach a dávala nám najevo, že takhle tedy ne. Lidstvo naštěstí na její volání reaguje. Pomalu, ale přeci. I když se to totiž může zdát jako klišé, síla je v každém z nás - když se totiž všichni jednotlivci dají dohromady, utvoří celek. A to poměrně velký.

Proto se stále více (známých) lidí, a dokonce i nadnárodních společností, zavazuje k ekologické udržitelnosti. Ta však nemusí spočívat v “pouhém” omezení plastů, ale také ve finanční podpoře organizací, které se boji #zalepsizitrky intenzivně věnují. A zatímco Lidl Česká republika začal zmenšovat velikosti plastových obalů některých svých produktů a umožňuje koupi jejich Coffee2Go do vlastního kelímku, 40 vlivných společností založilo Alianci za ukončení plastového obalu, kde dojde k vyčlenění poměrně velké částky peněz na úklid kritické jihovýchodní Asie. Oproti tomu Tim Cook (CEO Apple) či Leonardo DiCaprio (herec, Vlk z Wall Street, Titanic) prohlásili, že finančně přispějí na záchranu zmíněného hořícího deštného pralesa v Latinské Americe.

Uznávám, na jednu stranu je to velmi dobré PR. Ale právě to vede k předhánění se jednotlivých vlivných osobností či korporací v tom, kdo pro planetu udělá víc. A to je za současných podmínek jedině dobře.

A co pro naši matičku Zemi děláme my ve Flatio?

Šetříme lesy

Ano, od prvopočátku naší společnosti víme, že každý arch papíru navíc se počítá. A to zejména ve chvíli, kdy je možné být skoro na každém rohu online a uchovávat veškeré (ne)potřebné dokumenty v kapsách našich kalhot či kabelek. Technologie nám v tomto směru vycházejí maximálně vstříc, a my tak vnímáme tisk dokumentů jako zbytečný a poněkud zastaralý.

Ale jasně, že i u nás se najdou tací, kteří jsou krapet staromódní, a co není na papíru jakoby neexistovalo. Stále však valná většina z nás využívá moderních vymožeností. Sdílíme si dokumenty přes Google Drive, pro interní komunikaci využíváme Slack či Hangout, na úkoly používáme Trello, na nápady zase XMind, atd … A co víc, maximální podpory se nám v tomto směru dostává od těch “nejvyšších”.

A to jak v interním týmu, tak ve vývoji produktu samotného. Online nájemní smlouvy s možností stažení do vašeho mobilního zařízení, online podpisy smluv, online předávací protokoly (malý sneak peak, máte se na co těšit!) … Nechceme, abyste svůj čas trávili zbytečnostmi, naopak chceme, abyste jej využívali maximálně produktivně a mohli řešit pronájímání skrze Flatio ideálně “to go”. A proto se modlíme, aby brzy prozřel i státní sektor, ve kterém je tištěná forma dokumentů stále alfou omegou.

Možná to teď vyzní, že by všechno mělo být online a bezpapírové. Ba naopak, jsou přece i případy, kdy je papírová forma lepší než ta digitální (např. svatební oznámení, no ne?) Nechceme však podporovat plýtvání, a pokud někde planetě Zemi můžeme pomoci, jdeme vehementně do toho!

A proto také …

Třídíme odpad

Třiďte odpad. Má to smysl. No fakt! Trvalo to sice déle, ale i my jsme pochopili, že bez interního třídění odpadu to opravdu nepůjde. A proto v našich kancelářích najdete dělitelné IKEA boxy na plasty a papír - na směsný odpad má každý zaměstnanec svůj vlastní koš.


I když je občas třídění odpadu jako to heslo “starého psa novým kouskům nenaučíš”, snažíme se vytřídit 99 % z něj. A díky tomu, že máme rádoby open space prostory, přesně víme, kdo co kam vyhazuje.

To se občas neobejde bez odsuzujícího pohledu s povytaženým obočím a rýpavým komentářem, ale vzájemně se díky tomu učíme, co kam patří. Přesně si tak pamatuji na den, kdy se v našem kanclu strhla diskuze o tom, kam spadají TetraPak obaly a obaly od džusů s hliníkovým vnitřkem. Každý na to měl svůj názor, až jsme se společnými silami (a na základě získaných informací) usnesli na tom, že je to město od města a kontejner od kontejneru. Důležité totiž je, jakou nálepku má popelnice, do které vytříděný odpad vhazujete. V Brně se tak TetraPak obaly a obaly od džusů mohou házet i do žlutých kontejnerů na plast, pokud se na nich nachází kýžená oranžová nálepka.

Věděli jste ale třeba, že při třídění odpadu spadají plechovky do kategorie plastů? Ne? Nejste v tom sami! A proto shledáváme jako velice přínosnou stránku JakTřídit.cz, kde se nachází užitečné informace o tom, jak třídit různý odpad. Využít však můžete různé zdroje, hezky srozumitelně má třídění odpadu znázorněné i Sako.cz.

Smutně však musíme konstatovat, že i přes snahu o minimalizaci plastového odpadu se právě box na plasty plní rychleji než bychom chtěli. Tento fakt nás však plošně nutí zamýšlet se nad tím, jestli je opravdu nutné kupovat si některé potraviny v plastu (např. ovoce a zeleninu), když je možnost vyměnit ten mikrotenový sáček za nějaký znovupoužitelný. Stejně tak jestli je vážně nutné kupovat si Coffee2Go, které miluje zejména ženská část našeho týmu, do jejich kelímku, když jej můžeme vyměnit za vlastní hrneček, atd. Ale jsou to ty myšlenky, které nás jako společnost posunují dopředu. I malé krůčky se totiž počítají, i když bychom určitě všichni rádi byli co nejdříve zero waste (jako třeba naše kolegyně Bela, která je na dobré cestě, viz fotografie bezobalového nákupu níže).


Nicméně třídění odpadu a bezpapírová politika nejsou jediné nástroje pro lepší zítřky, které ve Flatio aktivně podporujeme. Jak již bylo několikrát zmíněno, ve Flatio týmu jsme obrovskými fanoušky nejrůznějších moderních technologií usnadňujících život. Někteří zatím jen pasivními, ale máme tu i ty aktivní jedince. A pokud tyto technologie mají zároveň i pozitivní vliv na klimatické podmínky, tím lépe! Své o tom ví např. naše IT crew, která se rozhodla čas strávený v dopravních zácpách (nebo zkrátka jen cestou do práce) využít produktivněji, a zvolit služby elektromobilní. V našem kanclu se tak objevují jak elektrické koloběžky, tak např. i jednokolky. Ale o elektromobilitě a jiných “choutkách” nejen našeho IT týmu si povíme zase někdy příště.

Přidejte se ke stovkám spokojených majitelů. Na Flatio vše vyřídíte online, budete mít méně starostí a více času.

Sdílejte tento článek:
Doporučujeme
Zvažujete převod energií na nájemce? Známe pro i proti
Jak zvýšit nájemné?
Daň z nemovitostí u pronajatých bytů