Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma

Program Erasmus - vyjeďte během studia do zahraničí!

Pro nájemníky · 31. leden 2019 · 2 minuty čtení

Program Erasmus je projekt, který zajišťuje výměnu studentů vysokých škol během jejich studia s cílem podpořit spolupráci a vysokoškolské vzdělání v Evropě. Během tohoto programu budete studovat několik měsíců na zahraniční univerzitě, kteoru si předem můžete vybrat. Co vše budete před takovou cestou potřebovat se dozvíte v našem článku!

Erasmus databáze

Nejdříve se poohlédněte, na jaké zahraniční škole byste chtěli studovat. Čerpat informace můžete z bohaté databáze vysokých škol, kde najdete všechny potřebné informace o univerzitách, jako například jaký je průběh studia, jaké jsou finanční nároky, jestli vaše univerzita uzná vámi odstudované předměty v zahraničí atd. Naleznete zde také zkušenosti studentů, kteří již program Erasmus na dané vysoké škole absolvovali.

Odkaz na databázi Erasmus najdete na stránkách erasmus-databaze.naep.cz

Motivační dopis pro Erasmus

Máte vybráno, na kterou školu se vydáte? Teď je důležité, aby jste byl do studia přijat, tedy aby jste napsali motivační dopis. Jedná se o jakési shrnutí vašich důvodů, proč se na danou univerzitu hlásíte. Buďte struční, věcní a použijte formální vyjadřování. Nezapomeňte zmínit důvody, proč se na Erasmus hlásíte a co si myslíte, že vám toto studium přinese. Do dopisu nepatří žádné fotky, osobní názory či kritika. Nezapomeňte, že dopisem potřebujete přesvědčit a zaujmout. Motivační dopis se tradičně píše v jazyce, ve kterém budete na dané univerzitě studovat. Používejte časy present simple a past simple, nejedná se o slohovou práci. Také délka by měla být maximálně velikost jedné normostrany, nepíšete román.

motivační dopis Eramsus

Pojištění na Erasmus

Poslední věcí, kterou byste neměli opomenout je pojištění. Většinou studenti, kteří mají karty ISIC, IYTC, ITIC či ALIVE mohou využívat speciálních nabídek určených jen pro ně. Pojistit si můžete jak cestu tak i celý pobyt, kdy jste k ryti v době kdy onemocníte nebo se vám stane úraz. Nárok máte pak na péči jako občané země, v níž jste se rozhodli studovat. V momentě, kdy pojištění nemáte, platí samozřejmě v rámci EU váš Evropský zdravotní průkaz, ale za péči zaplatíte to samé, co platí místní lidé. A zahraniční zdravotní péče bývá daleko dražší, než ta u nás.

Sdílejte tento článek:
Doporučujeme
Zvažujete převod energií na nájemce? Známe pro i proti
Jak zvýšit nájemné?
Daň z nemovitostí u pronajatých bytů