Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma

Pronájmy v médiích #043

22. květen 2020 · 4 minuty čtení

Přinášíme vám souhrn toho podstatného, o čem se psalo v českých médiích o tématu PROPTECHU, pronajímání, realit a developmentu. Každý týden pro vás připravujeme výběr těch nejdůležitějších článků, ke kterým přidáváme krátkou anotaci a odkaz na původní zdroj.


05/2020


Ubytovatelé místo Airbnb nabízejí dlouhodobé podnájmy. Praha plánuje důslednější kontroly

https://www.irozhlas.cz/ekonomika/airbnb-ubytovani-praha-turismus-pronajem-koronavirus_2005140852_tkr

Hlavní město Praha se již delší dobu snažilo prosadit opatření, díky kterému by úřady měly k dispozici data o pronajímatelích, a to především za účelem důslednější kontroly krátkodobých pronájmů přes služby typu Airbnb. V době nouzového stavu kvůli koronaviru vláda prosadila zákon, který sdílení dat o pronajímatelích umožňuje. Toto zpřísnění spolu se omezením cestovního ruchu může negativně ovlivnit některé ubytovatele. Je pravděpodobné, že se trh s pronájmy do určité míry pročistí, neboť odpadnou ti, kteří využívali toho, že stát nemohl efektivně kontrolovat, zda daní své výdělky a dodržují další pravidla. Díky novému zákonu musí Airbnb živnostenským úřadům poskytnout údaje o pronajímatelích, a to i zpětně. Finanční správa tak má možnost důslednějších kontrol.

Především krátkodobí ubytovatelé jsou nucení se vypořádat s nečekaným výpadkem příjmů. Před koronavirovou krizí bylo v Praze k dispozici 10 - 15 tisíc bytů přes Airbnb. Tyto byty nabízeli k pronájmu jak přímo vlastníci nemovitostí, tak firmy, které byty, resp. bytové domy spravovali. Ti všichni nyní musí vzhledem k okolnostem přehodnotit své podnikání a rozhodnout se, jak dál. Je velmi pravděpodobné, že trh s krátkodobými pronájmy jak jej známe před koronavirovou krizí, již bude minulostí, a že se výrazně změní.

Velká část ubytovatelů, závislých na pravidelných příjmech právě z krátkodobých pronájmů, situaci řeší dlouhodobými nebo střednědobými pronájmy. Rozhodnutí pronajmout byty na delší dobu se jeví jako praktické, jelikož je pravděpodobné, že následující rok či dva budou těžkým obdobím pro všechny pronajímatele. Tím spíše, že není jasné, kdy a v jaké míře se obnoví cestovní ruch.

Koronavirová krize zpomalí trh s nemovitostmi. Míra případného poklesu je ale ve hvězdách, říká ekonom

https://www.kurzy.cz/zpravy/544420-koronavirova-krize-zpomali-trh-s-nemovitostmi-mira-pripadneho-poklesu-je-ale-ve-hvezdach-rika/

Kvůli pandemii koronaviru prodělají bezpochyby některé segmenty realitního trhu pokles. Jde především o trh s krátkodobými nájmy. Podle Michala Brožka z Komerční banky by však trh s nemovitostmi neměl zaznamenat výraznější propad, jestliže podaří vrátit ekonomiku rychle na růstovou trajektorii.

Iniciatíva slovenských maloobchodníkov si myslí, že nájmy za prevádzky by mali byť znížené dlhšie ako počas pandémie

https://e.dennikn.sk/minuta/1892372

Podle iniciativy slovenských maloobchodníků, která zastupuje přibližně sto firem s tisícem provozů, my měl stát podmínit zaplacení 50 procent nájmu pronajímatelem společnou dohodou pronajímatelů a nájemců na dalším trvání smlouvy a jejích podmínkách. V opačném případě by mohli nájemci svou nájemní smlouvu bez sankcí ukončit.

Pomocí s nájmy se zabývala slovenská vláda. Stát by měl pronajímatelům přispět polovinou nájmu, druhou polovinu zaplatí nájemce. Pomoc státu bude zastropovaná. U dražších prostor nedostanou pronajímatelé plnou částku. Nájemci by pak měli získat čtyřletý splátkový kalendář.




Pronajímatelé hledají jistotu na delší dobu

https://retrend.cz/novinky/rezidencni-bydleni-a-hotely/pronajimatele-hledaji-jistotu-na-delsi-dobu/

Pandemie koronaviru citelně zasáhla realitní trh. Krátkodobé pronájmy typu Airbnb současná situace doslova zmrazila, což mělo za následek rapidní nárůst nabídky dlouhodobých pronájmů.

Majitelé, kteří využívali své byty ke krátkodobým pronájmům typu Airbnb, tak hledají dlouhodobé nájemníky. Snaží se zmírnit ztráty na zisku. Dlouhodobý pronájem sice majitelům bytů nepřináší tak vysoké výdělky, jako krátkodobý, ovšem znamená pro ně jistý příjem.

Situace v době pandemie nahrává tomu pořídit si teď nemovitost

https://ekonomickymagazin.cz/2020/05/situace-v-dobe-pandemie-nahrava-tomu-poridit-si-ted-nemovitost/

Podle Lenky Třískové z OVB Allfinanz je v současné době vhodná doba na řešení hypotéky. Díky aktuální situaci šel trh s nemovitostmi částečně dolů, odpadá daň z nabytí nemovitosti. Řada lidí tedy i nyní řeší hypotéky. Aktuálně žádá o hypotéky méně zájemců o investiční nemovitosti, opadl turistický ruch, nájmy klesly, i doba pro pořízení bydlení může být kratší.

Klienty zajímá, zda klesnou sazby. Repo sazby od centrální banky již klesly. Nevíme však, co lze čekat od klasických komerčních bank. Momentálně kompenzují sazby rizikovými přirážkami. Banky se bojí snižovat úrokové sazby také kvůli aktuální situaci, kdy je riziko odkladu splátek od klientů. Na druhou stranu, banky o své klienty stojí a stále platí konkurenční boj.

Dá se tedy říci, že pokud má zájemce o hypotéku finanční základ, je téměř ideální doba vzít si hypotéku.

Přidejte se ke stovkám spokojených majitelů. Na Flatio vše vyřídíte online, budete mít méně starostí a více času.

Sdílejte tento článek:
Doporučujeme
Zvažujete převod energií na nájemce? Známe pro i proti
Jak zvýšit nájemné?
Daň z nemovitostí u pronajatých bytů