Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma

Je nutné mít strach ze studentů?

Pro majitele · 13. září 2019 · 5 minut čtení

“COŽE? Studenti v mém bytě a ještě k tomu na několik měsíců? V žádném případě! Co když mi z bytu udělají kůlničku na dříví? Nebo budou pořádat hlučné akce a obtěžovat tak sousedy? To nedovolím!” Tak asi takhle nějak by mohl vypadat přepis myšlenkových pochodů většiny majitelů, když přijde řeč na nájemníky formou studentů. Ale jsou studenti opravdu takovou hrozbou, jak si o nich většina majitelů myslí? Stejně jako vy i my jsme chtěli znát odpověď! Proto jsme se rozhodli zanalyzovat data o našich nájemnících a rezervacích, a usnadnit vám tak případná budoucí rozhodování. Schválně, zkuste si tipnout, na co jsme svým bádáním přišli. 😊

Zpátky do minulosti

Nejčastěji shánějí privátní ubytování studenti z řad vysokých škol. Důvody pro privát mohou být různé - neschopnost každodenního dojíždění do školy, přeplněné vysokoškolské koleje, klid na studia, či bydlení s konkrétní skupinou kamarádů. A ještě pár let dozadu bylo pro vysokoškoláky jediným možným řešením dlouhodobé ubytování nebo-li nájem. Studenti se tak stěhovali do nezařízených/minimálně zařízených bytů bez internetového připojení s nutností ročního úvazku formou nájemní smlouvy, a se složením zálohy ve formě tříměsíční kauce dopředu. Pro studenta, který má jistý v podstatě jen jeden semestr, a navíc nechce investovat do vybavení bytu, tohle není úplně schůdná varianta. Pokud se totiž stane, že se nedostane do dalšího semestru, musí za sebe hledat náhradu.

Valná většina studentů nastupuje na vysokou školu s tím, že si chce prodloužit studentské roky. Stále je tu však podstatná skupina těch, kteří o titul skutečně usilují. A ačkoliv někteří studenti vysokou školu absolvují bez větších obtíží, je studium těžká dřina, kdy je nutné nějaké to odreagování se. Ano, čtete správně. Je to ten strašák, kterého se pravděpodobně obáváte. A i když jde doba kupředu a skupiny studentů tak mnohem častěji vídáte v kavárnách, čajovnách, venku v parku, či na “jednom” v hospodě, ještě stále se pořádají “chodbovky” či studentské klubové akce - všechno zmíněné se však odehrává mimo prostředí pronajatého bytu.

Některé akce se ale odehrávají i uvnitř pronajatého bydlení. Pokud se taková akce “zvrtne”, můžete se o ní dozvědět od naštvaných sousedů, nebo v horším případě od přivolané policie. A nájemníky následně buď napomenout nebo jim vypovědět smlouvu. To, jestli během akce dojde také k poničení bytu, je už individuální záležitostí, chápeme však, že takové incidenty žádný majitel řešit nechce.

Flatio zkušenosti

Z trablí, které mají studenti s dlouhodobým ubytováním vyplývá, že je pro ně Flatio ideální volbou - mohou si pronajmout plně vybavené byty s internetovým připojením bez kauce podložené smlouvou o pronájmu třeba i na jeden semestr. A pokud dojde k pokračování ve studiích a k oboustranné spokojenosti, je možné pronájem prodloužit. Praxe ve Flatio nám ukazuje, že studenti hledají ubytování téměř každý den, přičemž poptávka má rostoucí tendenci. Proto jsme museli zjistit, v kolika případech došlo k nějakým incidentům. Tak pojďme na to.

Ke 2. září 2019 evidujeme v naší databázi přesně 507 odbydlených studentských rezervací (tzn. rezervace s cílem studijního pobytu, u kterých byl zároveň ukončen pronájem a my tak víme, zda došlo k problému či nikoliv). Ke stejnému datu evidujeme také 42 nahlášených žádostí o čerpání Flatio Garanční kauce ze strany majitele. Po detailním rozklíčování každého případu jsme však zjistili, že necelých 5 % všech žádostí (tzn. 2 případy) se týkalo právě rezervací za účelem studijního pobytu. Tyto 2 případy tak činí necelých 0,4 % z celkového počtu odbydlených studentských rezervací, a jednalo se buď o nedostatečně uklizené bydlení, které bývá častým důvodem žádosti o čerpání Flatio Garanční kauce, nebo poničené vybavení ve smyslu kuchyňského náčiní. Rozhodně se tedy nejednalo o kompletně vykradené či zničené byty.

Ale ano, i ty výjimky potvrzují pravidlo. Naše interní statistiky jsou však důkazem toho, že během odbydlených studentských rezervací nedošlo k žádným větším problémům. Důvodem, proč tomu tak je, mohou být i ceny nájmů, které jsou o něco vyšší než u standardních dlouhodobých pronájmů či kompletně zařízené byty. Přeci jen - v holobytě s postelí a stolem si toho nájemník dovolí více, než když se nachází v bytě evokujícím druhý domov. Je také nutno zmínit, že studenti z cizích zemí jsou si vědomi existence cizinecké policie v zemi, kterou v rámci studií navštěvují, a u které by mohli mít problém, pokud by došlo k jejich nahlášení. Navíc, spousta studentů je stále ještě závislá na finanční podpoře svých rodičů, kdy si nemohou dovolit zbytné výdaje (a ani sáhodlouhé vysvětlování rodičům, proč mají zničehonic platit více).

Nicméně, doba jde kupředu, a mladí lidé jsou aktuálně ambicióznější než kdy předtím, odhodláni jít si za svými sny a obětovat pro to vše, avšak bez nutnosti páchání zla jiným - nemají tak důvod ničit cizí majetek. Takže možná skutečně nastal ten čas zahodit předsudky a adaptovat se na současnou vlnu mladých lidí, kteří už nemají potřebu den co den trávit vysedáváním venku a popíjením alkoholu, ale naopak si jsou vědomi sebe samých i svého okolí.

Česko oblíbenou destinací Erasmáků

Nedávná zpráva zveřejněná na serveru ihned.cz navíc poukazuje na to, že se Česko těší čím dál větší oblibě právě mezi studenty programu Erasmus+. Může za to zejména poloha České republiky, díky které se dá snadno vycestovat do jiných evropských zemí, nízká úroveň kriminality, a v neposlední řadě také cenová dostupnost. Mezi nejoblíbenější města v rámci programu Erasmus patří Praha, Brno, Ostrava či Olomouc. A Flatio tento zájem může potvrdit, od 1. září 2018 evidujeme celkem 52 odbydlených studentských rezervací právě v rámci programu Erasmus (tedy zhruba pětinu) z celkového počtu 264 studentských rezervací. Je však třeba zmínit, že čistě rezervací z programu Erasmus může být mnohem více, zde totiž záleží na tom, zda nám zájemce o bydlení tyto informace sdělí či nikoliv.


Stále ještě nejste přesvědčeni o tom, že jsou studenti dobrou volbou? Rádi bychom vám připomněli existenci již zmíněné Flatio Garanční kauce, ze které je možné čerpat v případě, že by vám jakýkoliv nájemník sjednaný skrze Flatio způsobil během svého pronájmu nějaké škody na bydlení. Je však třeba mít na paměti řádné vyplnění předávacího protokolu a pořízení fotografií před i po pobytu nájemníka. Další možností, jak se s neukázněným nájemníkem vypořádat, je také naše smlouva o pronájmu a její výpověď pro hrubé porušení s třídenní výpovědní lhůtou. A v neposlední řadě možnost volby při obdržené žádosti o rezervaci - pokud z daného zájemce o bydlení nebudete mít dobrý pocit, máte samozřejmě právo rezervaci zamítnout.

Ať už se rozhodnete jakkoliv, mějte také na paměti, že je vám po celou dobu inzerce na Flatio k dispozici zákaznická podpora, která vám pomůže vzniklé situace řešit adekvátním způsobem.

Přidejte se ke stovkám spokojených majitelů. Na Flatio vše vyřídíte online, budete mít méně starostí a více času.

Sdílejte tento článek:
Doporučujeme
Zvažujete převod energií na nájemce? Známe pro i proti
Jak zvýšit nájemné?
Daň z nemovitostí u pronajatých bytů