Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma

Trvalý pobyt v pronajatém bytě. Lze ho zakázat?

16. listopad 2022 · 3 minuty čtení

To, že lze trvalý pobyt spojit nejenom s vlastnictvím bytu, ale také s jeho pronájmem, je asi známý fakt. Lze tak učinit i u krátkodobých nájmů? A jak je to se zřízením trvalého pobytu ve chvíli, kdy s ním jako pronajímatel nesouhlasíte?

Nájemní smlouva jako podklad pro trvalý pobyt

Z pohledu dlouhodobého nájemníka je požadavek přihlášení trvalého pobytu pochopitelný: chce žít třeba několik let v jedné čtvrti i ulici, vodit zde dítě do školy, parkovat auto a volit místní zastupitele. To vše jsou jasné důvody pro to, mít danou adresu zapsanou v občance.

Naopak pronajímatelům se při slovech “trvalý pobyt” vybaví často příběhy o exekucích, které spolkly vybavení bytu, náležející právě pronajímateli. Získávat v takové situaci zpět svůj majetek je náročný proces s nejasným koncem, a proto si někteří pronajímatelé ve smlouvě vymiňují zákaz zřízení trvalého pobytu.

Z hlediska zákona je ovšem takový požadavek neoprávěný a i když vám ho nájemce odsouhlasí, může se přesto s nájemní smlouvou vypravit na ohlašovnu příslušného obecního úřadu a o evidenci trvalého pobytu zažádat. A vy jako pronajímatel s tím nezmůžete nic.

Nutno ovšem pod čarou také dodat, že exekutoři se u dlužníků nezaměřují pouze na místo trvalého pobytu, ale na veškeré adresy, na nichž se dlužník může zdržovat. Takovou adresou tedy může být i pronajatý byt, v němž nemá dlužník trvalý pobyt. Jinými slovy: “povolením či nepovolením” trvalého pobytu svému nájemníkovi toho pro případ exekuce mnoho neovlivníte.

V případě rozdílných názorů na zřízení trvalého pobytu lze tedy především doporučit oběma stranám vzájemně si vysvětlit svá stanoviska. Obejít majitele bytu a zřídit si trvalý pobyt přes jeho nesouhlas není šťastný nápad, jakkoliv je z hlediska práva vše v pořádku. Na druhou stranu zakazovat například rodině s dětmi si nahlásit v bytě trvalý pobyt je nejenom v rozporu se zákonem, ale také tak trochu nefér.

Podstatné je, že vy jako pronajímatel se vždy dozvíte, pokud se někdo ve vaší nemovitostí trvalý pobyt nahlásil. Stačí zajít na magistrát či trvalý úřad s listem vlastnictví.

Zřizování trvalého pobytu v případě krátkodobých nájmů nedává smysl ani samotným nájemníkům. Měnit si doklady a absolvovat kolečko nahlašování trvalého pobytu kvůli několika měsícům, by dobrovolně absolvoval jen málokdo. V principu to ale ani zde nelze zakázat.

Práva a povinnosti spojené s trvalým pobytem

Dobrou zprávou pro pronajímatele je, že s trvalým pobytem se nepojí žádná další práva, která by neměl nájemník bez trvalého pobytu. Trvalý pobyt lze tedy chápat spíše jako evidenční údaj.

Zákon o evidenci obyvatel výslovně stanoví, že “z přihlášení občana k trvalému pobytu nevyplývají žádná práva k objektu ani k vlastníkovi nemovitosti.” Dokonce ani často zmiňované oprávnění ke vstupu do obydlí by nemělo být dokládáno potvrzením o trvalém pobytu, ale spíše právě nájemní smlouvou apod.

Na druhou stranu občanům vznikají určitá práva, spojená s trvalým pobytem v určité obci či městské části. Je jím například již zmíněné volební právo týkající se (nejen) voleb v místním zastupitelstvu, možnost hlasovat v místním referendu. V místě trvalého pobytu existuje pro děti takzvaná spádová škola, která jim musí umožnit povinnou školní docházku. Velkou motivací pro registraci trvalého pobytu bývá také zvýhodněné parkování pro rezidenty.

Obdobně můžeme nalézt určité povinnosti spojené s trvalým pobytem. Patří sem především povinnost hradit poplatek za odvoz odpadu.

Odstěhování z nájmu a ukončení trvalého pobytu

Stěhuje-li se nájemník a mění svůj trvalý pobyt za jiný, nemusí se v původním místě výslovně odhlašovat, tento úkon provede ohlašovna. Pouze se s občanským průkazem a dokladem o užívání nemovitosti (typicky výpis z katastru nemovitostí prokazující vlastnictví bytové jednotky či domu v dané lokalitě, případně nájemní smlouva) dostaví na ohlašovnu v novém místě pobytu.

Pokud by z nějakého důvodu k odhlášení trvalého pobytu nedošlo, můžete jako majitel bytu podat písemný návrh na zrušení trvalého pobytu a prokázat, že k jeho zrušení existují důvody. Následně proběhne správní řízení a pokud nemá bývalý nájemník nové trvalé bydliště, stane se jím sídlo městského úřadu.

Přidejte se ke stovkám spokojených majitelů. Na Flatio vše vyřídíte online, budete mít méně starostí a více času.

Sdílejte tento článek:
Doporučujeme
Zvažujete převod energií na nájemce? Známe pro i proti
Jak zvýšit nájemné?
Daň z nemovitostí u pronajatých bytů