Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma

Stáhněte si vzor jednoduché nájemní smlouvy (2022) na byt zdarma

5. srpen 2022 · 3 minuty čtení

Chystáte se pronajmout svůj byt a nevíte, jak formulovat nájemní smlouvu? Nebo naopak hledáte nájem a potřebujete vědět, jaké náležitosti si ve smlouvě ohlídat? V našem článku probereme vše podstatné, co má nájemní smlouva obsahovat. A jako bonus si můžete stáhnout vzor smlouvy zdarma.

Nájemní smlouva: na co si dát pozor?

Ohlídejte si, zda smlouva obsahuje všechny základní náležitosti ze zákona. Těmi jsou především:

Identifikace smluvních stran - Pronajímatel i nájemce by měli být označeni nejenom jmény, ale také bydlištěm a dalším identifikátorem, kterým může být rodné číslo, případně číslo občanského průkazu. Při podepisování smlouvy by se ideálně obě smluvní strany měly prokázat svými průkazy totožnosti, aby nebylo o jejich identitě pochyb, a to zejména, pokud došlo ke kontaktu přes inzerát či jiným podobným způsobem. Do smlouvy uveďte i telefonní číslo či e-mailovou adresu, na němž vás lze kontaktovat.

Předmět nájmu – obecně může být předmětem nájmu řada věcí (např. dům, garáž nebo třeba auto). Jde-li o nájem bytu, měli bychom jej specifikovat pomocí adresy, čísla bytu a podlaží v domě. Jste-li majitelem bytu, připravte si pro všechny případy k podpisu smlouvy výpis z katastru nemovitostí. Jako budoucí nájemce můžete do katastru nakouknout předem online, ať víte, že jednáte se skutečným majitelem.

Výše nájemného, další platby a jejich úhrada - základní součástí smlouvy je stanovení výše nájemného, tedy konkrétní částky, kterou bude nájemce platit. Pronajímatel a nájemce se mohou domluvit, že v nájemném budou zahrnuty i úhrady za služby, které souvisejí s užíváním bytu, případně tyto služby účtovat paušální částkou mimo nájemné. Nezapomeňte uvést také datum splatnosti.

Stav bytu a práva a povinnosti obou stran - spolu se smlouvou bývá zpravidla sepisován předávací protokol, v němž je detailně popsán stav byt. Další podstatnou součástí nájemní smlouvy je úprava vzájemných práv a povinností. Záleží z velké části na na obou stranách, co si zakotví do smlouvy. V tomto ohledu je třeba najít zlatou střední cestu, aby nájemní smlouva na byt nebyla ani příliš stručná, ani zbytečně detailní.

Tip: Co vše musí obsahovat předávací protokol jsme popsali v našem článku, kde najdete i vzor ke stažení.

Podpis a datum – na závěr smlouvy doplní obě strany své vlastnoruční podpisy, spolu s datem uzavření smlouvy.

Nájemní smlouva na dobu určitou či neurčitou?

Velmi důležitým bodem nájemní smlouvy je délka nájmu. Můžete si sjednat délku nájmu třeba na měsíc, půl roku nebo i několik let. Pokud žádné období ve smlouvě neuvedete, platí automaticky, že jde o smlouvu na dobu neurčitou. Není-li si předem nájemník délkou možného pobytu jistý, vyjděte z nejkratší doby, kterou je schopen zaručit a dohodněte se na případné prodlužování smlouvy dodatkem. Je samozřejmě možný i opačný přístup, kdy se zvolí nejdelší předpokládaná doba pobytu a případně se smlouva vypoví dříve. V takovém případě je ale třeba počítat s délkou výpovědní lhůty.

Nájemní smlouva mezi rodiči a dětmi

Pokud máte bytů třeba více a některý z nich přenecháváte vlastním dětem, může se zdát na první pohled absurdní s nimi uzavírat nájemní smlouvu. Důvody mohou být ale zcela pragmatické: pokud si chce potomek změnit trvalé bydliště na danou adresu, bude potřebovat pro úřad právní titul, na jehož základě se na adrese zdržuje. Tím je přitom právě nájemní smlouva. S platnou nájemní smlouvou také hrozí o něco méně, že syn či dcera budou těžit z příbuzenského vztahu a snažit se platby nájemného operativně odkládat.

Na druhou stranu je možné a pochopitelné upravit výši nájemného i podmínky smlouvy tak, aby byly pro potomka náležitě výhodné.

Vzor nájemní smlouvy ke stažení (zdarma)

Pro majitele bytu, kteří by se chtěli při tvorbě smlouvy inspirovat, případně pro budoucí nájemce, kteří se chtějí předem připravit, co může nájemní smlouva obnášet, jsme připravili ke stažení vzor tiskopisu nájemní smlouvy.

Přidejte se ke stovkám spokojených majitelů. Na Flatio vše vyřídíte online, budete mít méně starostí a více času.

Sdílejte tento článek:
Doporučujeme
Zvažujete převod energií na nájemce? Známe pro i proti
Jak zvýšit nájemné?
Daň z nemovitostí u pronajatých bytů