Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma

Jak na pojistku pronajímaného bytu?

6. únor 2023 · 4 minuty čtení

Chystáte se pronajímat nemovitost? Začněte její kvalitní pojistkou. Vedle externích vlivů (vytopení bytu sousedy, záplavy, zemětřesení), které mohou postihnout jakoukoliv domácnost, je zde riziko ještě o něco vyšší, neboť vpouštíte do bytu osoby, které neznáte, a nevíte, jak budou k zařízení bytu přistupovat.

U nemovitostí se uzavírají dvě základní pojistky. Tou první je pojištění nemovitosti jako takové (tj. stavby) a druhou pak pojištění domácnosti. Pojišťovací agenti, kteří chtějí vysvětlit rozdíl mezi pojištěním bytu (nemovitosti) a pojištěním domácnosti, často uvádějí jednoduchý názorný příklad.

Představte si, že je vaše dům či byt domečkem pro panenky s otevřenou přední stěnou. Pokud jej nakloníte:

  • vše, co vypadne ven (nábytek, elektronika, osobní předměty), náleží do pojištění domácnosti
  • co v něm zůstává (zdi, podlahy, ale třeba i kuchyňská linka), se vztahuje k pojištění nemovitosti

Pojištění nemovitosti

Jak je výše uvedeno, pojištění nemovitosti se týká pevných součástí, jako jsou:

  • okna
  • podlahy
  • zdi
  • kuchyňská linka

Chránit má především před různými haváriemi, přírodními katastrofami (zemětřesení, vichřice), nepřízněmi počasí (sníh, déšť, povodně), případně vodovodními nehodami. Tento typ pojištění leží vždy na vás jakožto majiteli nemovitosti. Jeho uzavření je rovněž podmínkou vždy, pokud si sjednáváte hypotéku.

Výše platby záleží na velikosti a typu nemovitosti a rovněž na tom, zda pojistku sjednáváte na novou hodnotu (tedy například na hodnotu podlahy ve chvíli, kdy jste ji kupovali), případně na tzv. časovou hodnotu (kdy je zohledněn fakt, že je podlaha stará deset let a její hodnota je výrazně nižší než při její koupi).

Pojištění domácnosti

Pojištění domácnosti lze zřídit v mnohých pojišťovnách v jedné pojistce spolu s pojištěním nemovitosti. Nedoporučuje se to ovšem v případě, kdy máte na nemovitosti hypotéku. Pak při každé výraznější změně vybavení domácnosti, kterou chcete spojit s úpravou pojistky, musíte žádat banku o svolení se změnou smlouvy. Propojení pojistek není vhodné ani v případě, kdy pronajímáte byt jen částečně zařízený a větší část vybavení náleží právě nájemci.

Do pojištění domácnosti spadá váš nábytek, obrazy, elektronika, šperky…tedy to, co není v bytě pevně ukotveno. Jeho výše se může výrazně lišit jednak v závislosti na ceně vybavení a také opět na tom, zda je pojištění sjednáno na novou či časovou hodnotu.

U většiny pojišťoven hraje roli také úroveň zabezpečení bytu (např. přítomnost bezpečnostních dveří či kvalitního zámku) a patro, v němž se byt nachází (přízemní byty jsou snáze přístupné, a tudíž hrozí větší riziko krádeže či vandalismu).

Pojistku si můžete sjednat jako vlastníci nemovitosti sami, což je na místě v případě, kdy je vybavení bytu v zásadě vaše. Častější je ovšem situace, kdy si věci do bytu přináší nájemce (alespoň elektroniku, šperky, oblečení, kabelky…) a v takovém případě se vyplatí, pokud si vše pojistí sám. Je ovšem vhodné mu tuto skutečnost připomenout v nájemní smlouvě, aby nedošlo k nedorozumění.

Co lze k pojistce připojit?

Většina pojišťoven již nabízí možnost sjednání pojištění online. Uzavírání pojistky se podobá tak trochu nákupu na e-shopu: zvolíte si, co vše z nabízeného chcete pojistit a vložíte do virtuálního košíku. Můžete tak navolit opravdu rozmanitou kombinaci dle svých preferencí. Dávejte ovšem pozor, co vše vaše pojistka zahrnuje.

Například základní pojistka domácnosti vás zpravidla ochrání před požárem, výbuchem či vichřicí a rovněž před vodovodními škodami (prasklá trubka ve zdi apod.). Nemusí už ale zahrnovat například riziko povodně či zatečení vody. Pojistit se můžete i před krádeží či vandalismem a některé pojišťovny nabízejí také prodlouženou záruku na spotřebiče či jejich pojištění proti poškození zkratem.

Dalšími zajímavými službami jsou různé asistence: od právní, přes IT asistenci, po možnost uskladnění věcí či různé služby elektrikáře, zámečníka apod.

V rámci pronájmu bytu se pak speciálně vyplatí ohlídat si, zda pojistka zahrnuje škody na věcech pronajatých. Toto připojištění se vám bude hodit, pokud bydlíte v pronájmu a majitel vám nechal k užívání svoje věci, nebo naopak v případě, že jste majitelem bytu a vaše věci necháváte k užívání nájemníkům.

Pojišťovny svou nabídku neomezují pouze na byt či domácnost jako takové. Zpravidla můžete připojistit také věci, které máte uložené ve sklepě či jiných nebytových prostorech, včetně kol a dalších cenností.

Pojištění odpovědnosti

Součástí výše uvedených pojistek (event. například jako součást jiného pojištění, například životního) může být pojištění odpovědnosti a pojištění občanské odpovědnosti (tzv. pojistka na blbost). Tyto pojistky se hodí, pokud poškodíte majetek někoho jiného, například vytopíte byt sousedovi, rozbijete mobil kamarádovi či váš pes někoho pokouše. Nevztahuje se to ovšem na váš vlastní majetek, tedy když si ve vzteku rozbijete svou vlastní televizi, pak máte smůlu.

Přidejte se ke stovkám spokojených majitelů. Na Flatio vše vyřídíte online, budete mít méně starostí a více času.

Sdílejte tento článek:
Doporučujeme
Zvažujete převod energií na nájemce? Známe pro i proti
Jak zvýšit nájemné?
Daň z nemovitostí u pronajatých bytů