Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma

Pronájmy v médiích #039

19. únor 2020 · 6 minut čtení

Přinášíme vám souhrn toho podstatného, o čem se psalo v českých médiích o tématu PROPTECHU, pronajímání, realit a developmentu. Každý týden pro vás připravujeme výběr těch nejdůležitějších článků, ke kterým přidáváme krátkou anotaci a odkaz na původní zdroj.

Týden od 10. února 2020

Omezení pronájmů, souhlas sousedů a hotelové normy. Praha ukázala zbraně proti Airbnb

https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/praha-schvalila-pozadavky-na-zmeny-zakonu-ohledne-airbnb/r~d85a787e4c0711ea926e0cc47ab5f122

Pražští radní schválili návrhy čtyř opatření, která chtějí prosadit při jednáních na ministerstvu pro místní rozvoj v souvislosti se změnou zákonu ohledně regulace platforem pro krátkodobé ubytování. Nově by měly mít platformy pro krátkodobé ubytování povinnost poskytovat obcím informace o počtu pronajímaných bytů a jejich využívání. Dalším navrženým opatřením je možnost samosprávy regulovat nařízením služby na svém území, například omezením počtu dní v roce, kdy je byt možno byty ke krátkodobým pronájmům využívat. Dále by měli majitelé bytů mít, souhlas všech ostatních vlastníků bytů v domě, případně společenství vlastníků. Posledním navrženým krokem je úprava stavebních předpisů tak, aby byty využívané ke krátkodobým pronájmům musely splňovat stejné normy z hlediska bezpečnosti a požární prevence jako hotely. V minulém týdnu proběhlo na ministerstvu pro místní rozvoj jednání mezi ministryní Klárou Dostálovou a zástupci Prahy, Prahy 1, Českého Krumlova, Hospodářské komory a Svazu obchodu a cestovního ruchu. Naprostá většina účastníků jednání se shodla na nutnosti uzákonění povinnosti poskytovat informace obcím. O ostatních zmiňovaných opatření se bude dále jednat.

„Investiční byty“ jsou jen mýtus, kritizují developeři návrhy a rétoriku Schillerové

https://www.e15.cz/byznys/reality-a-stavebnictvi/investicni-byty-jsou-jen-mytus-kritizuji-developeri-navrhy-a-retoriku-schillerove-1366679

Asociace developerů upozorňuje na riziko dalšího zvyšování cen nemovitostí. Podle asociace ke zdražování přispívají aktuální návrhy ministerstva finance. Ředitel Asociace developerů ČR Tomáš Kadeřábek se zmínil o tzv sektorové dani. Jedná se o možnosti obcí a měst zvedat daň z nemovitosti v lokalitách, kde jsou továrny, případně průmyslové celky. Tato daň se v konečném důsledku promítne do koncových cen, které zaplatí spotřebitel. Nový návrh ministerstva financí počítá s prodloužením období, během něhož by lide museli zaplatit daň z přijmu při prodeji nemovitosti. Toto opatření má přispět k omezení spekulací na cenu nemovitostí a uvolnění trhu s byty. Často zmiňované investiční byty jsou pouze mýtus. Jsou to vlastně nájemní byty které jsou formou úspor lidí. Například je kupují do budoucna pro své děti, a pronajímají je do doby, než děti dorostou a budou v nich bydlet. Další variantou je, že lidé byt koupí jako formu penzijního pojištění a rovněž je zatím pronajímají. Pokud by se prodloužil daňový test z 5 na 15 let, trh s nemovitostmi to nijak pozitivně neovlivní. Změna by dolehla na běžné spotřebitele, který z nějakého důvodu budou potřebovat byt prodat před uplynutím lhůty.

Zlaté časy pražských hotelů

https://archiv.ihned.cz/c1-66718340-zlate-casy-prazskych-hotelu

Pražské hotely jsou pro investory čím dál atraktivnější. Jejich obsazenost je v Evropě pátá nejvyšší, hned za Dublinem, Londýnem, Edinburghem a Amsterdamem. Ceny pokojů stále rostou. Podle poradenské firmy Cushman & Wakefield v loňském roce investoři za nákup pražských hotelů utratili přes 500 milionů eur. "To je nejvíce v historii a dvaapůlkrát více, než dosáhl průměr posledních pěti let," řekl HN Bořivoj Vokřínek, vedoucí výzkumu této společnosti v oddělení hotelových nemovitostí pro Evropu, Střední východ a Afriku. Česko se tím loni v Evropě dostalo do desítky zemí, kde investoři za hotely nejvíc utráceli. Domácí i mezinárodní investory láká fakt, že trh je zde vyspělejší, stabilnější a méně zranitelný, než tomu bylo dříve. Rok 2020 by měl být v tomto ohledu ještě silnější. Podle Cushman & Wakefield, která investorům asistuje při hotelových transakcích, by se jejich objem v Praze mohl zdvojnásobit na jednu miliardu.

Ani Berlín, ani devadesátky. Z bytové krize si nepomůžeme tím, že ji prohloubíme

https://nazory.aktualne.cz/regulace-najmu-krizi-bydleni-nevyresi/r~3cbea7924b7f11ea858fac1f6b220ee8/

Posledních několik let zdražily nemovitosti v Česku o třetinu, nejvíce v Praze. Česko zažívá krizi bydlení. Skokově stoupá i nájemné, to se za poslední tři roky v hlavním městě zvýšilo o pětinu. Právě debata o nájemném je známkou toho, že v krizi není už jen bydlení, ale i schopnost o celé věci rozumně uvažovat. Ministryně práce Jana Maláčová vidí řešení v opětovné regulaci nájemného. Je pravděpodobné, že nižší nájmy zvýší zájem o bydlení. Mnozí vlastníci díky regulaci s nejasným pokračováním své investiční byty místo málo výnosného pronájmu raději rychle a se slušným ziskem prodají. Nabídka nájemného bydlení s nižšími nájmy klesne. Dalším důsledkem regulace nájmů bude motivace majitelů stavby modernizovat. Možným řešením by bylo upravit nemovitostní daň, která je u nás ve srovnání s Evropou extrémně nízká. Guvernér České národní banky Jiří Rusnok radí alespoň kompromisní cestu, a sice vyšší nemovitostní daň pro druhé a další bydlení. Chudší vlastníci by platili za svůj byt dál stejně, kdo ale zainvestoval do dalších nemovitostí, připlatil by si. Motivovalo by to nedržet druhé a třetí byty jen pro své děti, ale protočit je v mezičase na nájemním trhu a ulevit tak našponované poptávce. Dalším řešením by bylo zlepšení dopravy. Lidé s nízkými příjmy hledají bydlení na okraji měst, či dokonce za hranicemi města. Pokud by se podařilo posílit a zmodernizovat příměstskou dopravu, a město i okolní kraj by ji garantovaly na dostatečně dlouhou dobu, je velmi pravděpodobné, že by klesla poptávka po bydlení v centru a řada lidí by volila okrajové části například Prahy s dobrou dopravní dostupností. Na místě je také výstavba nových bytů, a to na základě dobře promyšleného urbanizačního plánu.

Banky loni poskytly 75 500 hypoték. Za poklesem stojí podle expertů regulace ČNB

https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/banky-v-cesku-loni-poskytly-75-500-hypotecnich-uveru/r~4fc9d1a44cb511eab259ac1f6b220ee8/?utm_source=mediafed&utm_medium=rss&utm_campaign=mediafed

V loňském roce poskytly české banky 75 500 hypotečních úvěrů za 175,6 miliardy korun. Oproti roku 2018 to bylo o 21 700 hypoték a 35 miliard korun méně. Vyplývá to z dat zveřejněných na stránkách ministerstva pro místní rozvoj. Hypoteční trh se podle expertů loni vyrovnával s přísnější regulací České národní banky a zaznamenal nejhorší výsledky za pět let.

Hypotéky v roce 2020: Skokové navýšení úrokových sazeb nás nečeká

Banky slibují, že během roku 2020 se nebudou sazby hypoték nijak dramaticky měnit. Na jaře však mohou mírně růst. Dostupnost bydlení na českém trhu je závislá na dvou okolnostech – na cenách bytů a na podmínkách bankovních úvěrů na bydlení. Díky přísnějším podmínkám pro získání hypotéky, které platí od podzimu 2018, je především pro lidí bez úspor obtížné vzít si hypotéku na vlastní bydlení. Žadatelé musí mít zčásti našetřeno, alespoň 20% z ceny kupované nemovitosti. V některých lokalitách to může znamenat, že žadatel o hypotéku potřebuje mít naspořenou částku i kolem milionu korun. Tato podmínka je pro mnoho potenciálních žadatelů o hypotéku velkou překážkou k jejímu získání. Další okolností jsou úrokové sazby. Ty v posledních letech klesaly, nicméně nyní zaznamenaly opět růst. Lidé preferují hypotéky s delší fixací, na osm, deset patnáct nebo dvacet let.

Přidejte se ke stovkám spokojených majitelů. Na Flatio vše vyřídíte online, budete mít méně starostí a více času.

Sdílejte tento článek:
Doporučujeme
Zvažujete převod energií na nájemce? Známe pro i proti
Jak zvýšit nájemné?
Daň z nemovitostí u pronajatých bytů