Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma

Jak vybavit investiční byt k pronájmu

Pro majitele · 26. září 2019 · 6 minut čtení

A je to tady! Již jste si pořídili investiční nemovitost za účelem pronájmu, uvedli ji do obyvatelného stavu (pokud to bylo potřeba) a nyní si pokládáte zásadní otázku - vybavit ji či nevybavit? A pokud vybavit, tak jak? A přesně na tuhle problematiku se zaměříme v dnešním, a prozatím posledním, díle investičního speciálu.

Povinné vybavení nájemního bytu

Existuje vůbec nějaké základní vybavení bytu, které by bylo povinné? Zde si troufneme tvrdit, že neexistuje - pokud se tedy nebavíme o přítomnosti funkční koupelny, záchodu a ideálně i kuchyňské linky. Je totiž pouze a jen na vás, zda se rozhodnete vaši nemovitost vůbec vybavit nějakým nábytkem/zařízením, či nikoliv.

Ohlédneme-li se zpět do minulosti, kdy ještě neexistovaly krátkodobé pronájmy (respektive nebyly tolik populární jako v dnešní době), všimneme si, že bylo zvykem pronajímat nevybavené či minimálně vybavené byty na delší dobu, klidně i několik let. Důvody majitelů byly zřejmé - minimální finanční i časová investice spojená jak se zařizováním bydlení, tak se správou nemovitosti a také s případnými opravami poničeného či rozbitého vybavení. Výhodou nevybaveného bydlení tak pro nájemníky bylo nižší nájemné. Ovšem jak se to vezme - nájemníci si základní vybavení do bytů museli sehnat sami, a pokud bychom tuto, ať už časovou či finanční, investici rozpočítali do měsíčního nájemného, dostali bychom se pravděpodobně na stejnou částku, za které jsou nyní pronajímány byty vybavené.

V současnosti je však právě díky existenci služeb sdílené ekonomiky velkým trendem pronajímat již zařízené bydlení. Do jaké míry však bydlení zařídíte záleží na vás a také na službě, kterou k pronájmu využíváte. Ze zkušeností, které se střednědobými pronájmy skrze Flatio máme, dokážeme říci, jaké vybavení nájemníci pro svůj pobyt potřebují. A jelikož zájemcům o naše bydlení garantujeme plně vybavené byty, sestavili jsme list (nejen) povinného základního vybavení bytu, který může posloužit jako inspirace pro všechny majitele investičních nemovitostí (k nehlédnutí zde).

I když má většina z nás jiný vkus, jedno máme společné - a to základní potřeby. Každý člověk potřebuje jíst, spát a vykonávat hygienické úkony. A proto je vhodné nájemníkům minimálně v těchto potřebách vyjít vstříc, a pořídit do bydlení vybavení či zařízení podporující dobrý spánek, a umožňující přípravu + následnou konzumaci stravy. Co se hygienických úkonů týče, téměř každé bydlení již disponuje funkční koupelnou s WC, ve které není třeba něco dovybavovat, nájemníci však zajisté ocení existenci zejména pračky. Pozitivně je vnímána také přítomnost ručníků, toaletního papíru či mýdla (ovšem s ohledem na intimitu a variabilitu těchto produktů nájemníci počítají s tím, že si je zajistí sami na základě vlastních preferencí).

Pokud bychom se zaměřili na první základní potřebu, čili spánek, vyjde nám, že je nutné mít v bytě alespoň postel s matrací, komodu či skříň na úschovu (nejen) oblečení, peřinu, polštář a ideálně také ložní prádlo (z našich zkušeností víme, že nájemníci přítomnost ložního prádla a ručníků velice oceňují). Oproti tomu druhá potřeba, nebo-li stravování se, je trochu komplexnější a vyžaduje funkční kuchyňskou linku s elektronickým zařízením ke skladování či přípravě potravin (lednička a vařič jakéhokoliv typu) včetně kuchyňského náčiní pro přípravu a následnou konzumaci potravin (hrnce, pánvičky, vařečky, obracečky, talíře, misky, skleničky, hrnečky, atd.). Pro příjemnou a pohodlnou konzumaci jídla by neměl chybět ani jídelní stůl s židlemi!

Každý dospělý člověk navíc také studuje, a nebo pracuje, a s ohledem na trend práce z domu, který se v poslední době rozmáhá, proto vřele doporučujeme pořídit do bydlení také bezdrátové internetové připojení, které ocení i studenti. Vhodné, ne však povinné, jsou také věci na úklid, takže třeba kbelík na vodu, mop, lopatka a smetáček, vysavač či žehlička s žehlícím prknem.

Výše uvedené vybavení vnímáme jako to potřebné minimum, které uvítá každý (další) nájemník a jehož pořízení vás zároveň extrémně nezatíží po té finanční stránce. Jen je třeba podotknout, že vybavení by mělo reflektovat kapacitu bytu. Pokud tedy byt pronajímáte pro 2 osoby, mělo by být vybavení uzpůsobeno tak, aby byly zajištěny potřeby obou osob. Všechno ostatní je již otázka osobních preferencí a vkusu.

Vybavení malých bytů

Vybavení menších bytů se nebude nijak lišit od toho, co jsme již uvedli v předchozích odstavcích. Opět je třeba vycházet ze základních lidských potřeb a snažit se nájemníkovi vyjít v tomto ohledu vstříc. Místo postele s matrací však do bytu můžete pořídit např. pohodlnější rozkládací gauč. Stejně tak místo odděleného jídelního a pracovního stolu můžete zakoupit pouze jeden větší stůl, který bude plnit funkci obojího.

Pokud se však bavíme o opravdu malých prostorech, kde na každém centimetru záleží, je vhodné si k ruce přizvat architekta či interiérového designéra, kteří vám pomohou prostor inteligentně využít. V dnešní době existuje již celá řada chytrých řešení, které jsou určeny právě pro malé prostory, ale svým provedením dokáží vytrhnout nejeden trn z paty. Tato řešení sice bývají nákladnější, ale vznikne díky nim unikátně řešený prostor, který může zvýšit i poptávku a urychlit tak návratnost vstupní investice.

Inspirace k zařízení bytu

Jak jsme již uvedli dříve, i přesto, že naše základní potřeby jsou stejné, vkus má téměř každý z nás jiný. A zatímco jednomu člověku se mohou líbit světlé a vzdušné interiéry, jiný si potrpí na temné, ale útulné zázemí.

Pokud bychom se však podívali na aktuální trendy v interiérovém designu, zjistíme, že jim skutečně vládne vzdušnost, prosluněnost, a zejména dřevité prvky. Navíc, kombinace bílých barev a surového dřeva je nadčasová, a téměř nikdy se neokouká. A když k nim navíc přidáte zelenou ve formě pokojových rostlin, nešlápnete vedle! Pokud si tedy nejste jisti, v jakém stylu zařídit vaše bydlení, doporučujeme vsadit právě na tuto kombinaci.

Mezi současné trendy patří také minimalismus, který přispívá právě ke vzdušnosti celého interiéru - člověk si pak ani na malém prostoru nepřijde stísněně. Čím dál populárnější jsou také již zmiňovaná chytrá řešení, která díky neotřelým nápadům a mechanismům dokáží vykouzlit hodně parády.

Mezi další trendy patří také stále více oblíbené renovace již starých či nepotřebných kusů (nejen) nábytku zajímavým způsobem (typickým příkladem mohou být palety, které se nejčastěji používají na tvorbu rámů postelí či pohovek). Za nízké náklady si tak můžete vyrobit i nadčasový kousek nábytku, který skvěle obzvláštní váš interiér.

Pokud si ale opravdu nejste jisti, jakým směrem se při zařizování bytu ubírat, rozhodně můžeme doporučit sociální síť Pinterest, na které najdete nepřeberné množství inspirace nejen pro vaše bydlení. Stejně tak vám může posloužit také osobní návštěva švédského výrobce nábytku Ikea, který je proslulý svými vzorově zařízenými místnostmi, či portál Českomoravské stavební spořitelny o bydlení Tady je moje. Projít si můžete také nabídku bytů na Flatio (např. v Praze), kolikrát jsme sami příjemně překvapeni, jaké designové skvosty se v naší nabídce objevují.


Z dnešního článku zaměřeného na zařizování investičních bytů, který je prozatím i posledním dílem investičního speciálu, je to opět vše. Ale nezoufejte! Pevně věříme, že se nám tento speciál podaří obohatit dalšími díly. Mezitím však dáme prostor jiným, třeba i zajímavějším tématům.

Přidejte se ke stovkám spokojených majitelů. Na Flatio vše vyřídíte online, budete mít méně starostí a více času.

Sdílejte tento článek:
Doporučujeme
Zvažujete převod energií na nájemce? Známe pro i proti
Jak zvýšit nájemné?
Daň z nemovitostí u pronajatých bytů