Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma

Pronájmy v médiích #019

Pro majitele · 25. září 2019 · 10 minut čtení

Přinášíme vám souhrn toho podstatného, o čem se psalo v českých médiích o tématu PROPTECHU, pronajímání, realit a developmentu. Každý týden pro vás připravujeme výběr těch nejdůležitějších článků, ke kterým přidáváme krátkou anotaci a odkaz na původní zdroj.

Týden od 16. září 2019

„Hackování státu“ potřetí: Statistika hrou, proč se nestaví byty a proč nevěřit autoritám

https://www.lupa.cz/clanky/hackovani-statu-potreti-statistika-hrou-proc-se-nestavi-byty-a-proc-neverit-autoritam/?utm_source=rss&utm_medium=text&utm_campaign=rss

Pražské sídlo Nejvyššího kontrolního úřadu hostilo již tradiční hackaton spočívajícího ve vývoji prototypu aplikace, která bude využívat otevřená data některého za zapojených státních úřadů. Finále se nakonec účastnilo 17 týmů či jednotlivců. Třetí místo obdržela aplikace Kam za vědou porovnávající fakulty na českých VŠ podle toho, jak jsou úspěšné v oblasti získávání peněz na výzkumné projekty. Druhé místo obsadila aplikace Nebyty, která vyfiltrovala obce, kde se za posledních 5 let nepostavila ani jedna stavba, byt či dům - v těchto obcích pak bylo cílem zjistit příčiny z dostupných zdrojů. Vítězem se stal chatbot Statistika hrou, který uživatelům zábavnou formou kvízu přibližuje různá statistická data.

Úder proti Airbnb: Praha udělala krátký proces s boxy na klíče na lampách

https://echo24.cz/a/S6mWR/uder-proti-airbnb-praha-udelala-kratky-proces-s-boxy-na-klice-na-lampach

Poskytovatelé pronájmů skrze platformy krátkodobého ubytování umisťují na lampy veřejného osvětlení schránky na klíče, které jim mají usnadnit předávání klíčů nájemníkům. To je však nelegální, proto se Technologie hlavního města Prahy (THMP) rozhodly tento způsob využití lamp (spolu např. s černou reklamou) zrušit a schránky na klíče z lamp odstranit. THMP také vyzývá veřejnost k nahlašování dalších schránek, které potom mohou odstranit. Odstraněné schránky budou uskladněny a jejich majitelé si je po úhradě nákladů, které na odstranění a uskladnění vznikly, mohou vyzvednout.

Nenáviděná daň z nabytí nemovitosti. Politici ji chtějí zrušit, byty to však nezlevní

https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/konec-dane-z-nabyti-nemovitosti-nemusi-zlevnit-byty-stat-ale/r~46a3bf569e5811e9a049ac1f6b220ee8/

Novela zákonu o dani z převodu nemovitosti bude projednávána 24. září, ke zrušení pravděpodobně nakonec nedojde. Při výpočtu daně se využívá jako základ daně nabývací hodnota nemovitosti, kterou může být buď kupní cena, a nebo 75 % tzv. směrné hodnoty (vždy však dochází k výpočtu z té částky, která je vyšší). Dle stávající úpravy nedochází k úhradě daně při prvním nabytí nového RD nebo bytu v bytovém domě, dále při převodu formou dědictví či daru. Letos na jaře došlo k posvěcení návrhu na osvobození prvního nabytí bytových jednotek v RD. Piráti pak ale přišli s návrhem, kde by byla daň z převodu nemovitosti zachována, avšak došlo by k jejímu snížení v případě, že kupující nevlastní více než polovinu jiné nemovitosti, navíc by musel jasně prokázat, že chce v kupovaném bydlení trvale bydlet. Před úplným zrušením pak varuje například ministerstvo financí, které si není jisto dopadem na státní rozpočet bez řádné úvahy.

Zrušme daň z nabytí nemovitosti, žádá senátor Horník. ‚Udělá to díru v rozpočtu,‘ tvrdí poslanec Rais

https://www.irozhlas.cz/ekonomika/bydleni-dan-z-nabyti-nemovitosti-zakon_1909151556_jak

Tento článek shrnuje rozhovor s předsedou TOP 09 Jiřím Pospíšilem a poslancem ANO Karlem Raisem z pořadu Pro a proti. Zatímco předseda TOP 09 lobuje za podpoření návrhu na zrušení daně z nabytí nemovitosti, která je dle jeho názoru zbytečná, poslanec ANO reaguje, že se jedná o krok populistický a neprůchodný, který způsobí díru ve státním rozpočtu. Předseda TOP 09 se však čílí, že nelze přesně vysledovat, na co jsou peníze z této daně využity, dle jeho názoru je daň navíc neúměrně vysoká tomu, kvůli čemu je primárně vybírána (kvůli pokrytí nákladů spojených s transakcí převodu nemovitosti). Kupující už tak pořizuje nemovitost ze svých zdaněných příjmů, musí si zařídit hypotéku a ještě k tomu mít peníze na daň z nemovitosti, jejíž využití je neprůhledné.

Booking.com still duping customers, says watchdog

https://www.bbc.com/news/technology-49740143

Úřad pro hospodářskou soutěž tento rok rozhodl, že rezervační stránky musejí přehodnotit způsob, jakým řadí a zobrazují pokoje, aby se předešlo problémům s nátlakovým prodejem. Vyšetřování zpravodaje Which? uvádí, že proslulý Booking.com poskytuje stále zavádějící informace o oblíbenosti jednotlivých pokojů. I přesto se však Booking.com obhajoval, že tvrdě pracují na plnění svých závazků, které dohodli právě s Úřadem pro hospodářskou soutěž. Stránky, u kterých bylo namátkovou kontrolou zjištěno, že porušují nově nastavená pravidla, musejí do září změnit své postupy. S ohledem na hlídací psy zákazníků, 5 z 10 nabídek, u kterých se zobrazila hláška "Zbývá pouze 1 pokoj!", nebylo schopno poskytnout adekvátní informace o dostupnosti.

Praha chystá nová pravidla privatizace, prázdné byty mají zůstat městu

https://www.e15.cz/domaci/praha-chysta-nova-pravidla-privatizace-prazdne-byty-maji-zustat-mestu-1362531

Aktuální pravidla stanovují, že všechny byty (včetně těch prázdných) v domech určených k privatizaci mají být prodány nájemníkům. Z toho důvodu chce radní Adam Zábranský připravit nová pravidla, která by umožnila prázdné byty v bytových domech přenechat městu. Tato pravidla by měla být předložena do října, přičemž se na těchto opatřeních shodla koalice Pirátů, Prahy Sobě, TOP 09 a STAN. Opozice si však stěžovala, že skrze neustále se měnící pravidla dochází k protahování privatizací - některé privatizace se navíc nemají ani uskutečnit. Dle opozice je tohle taktika samotného Zábranského, který se privatizaci snaží oddálit a stížit.

Zprostředkovatel ubytování v soukromí Airbnb se chystá příští rok vstoupit na burzu. Podrobnosti zatím tají

https://byznys.ihned.cz/c1-66644700-airbnb-chce-v-prubehu-pristiho-roku-vstoupit-na-burzu-uvedla-spolecnost-bez-dalsich-podrobnosti

Proslulá platforma na sdílené ubytování Airbnb hodlá příští rok vstoupit na burzu a stát se tak veřejně obchodovatelnou společností, zatím však bez jakýchkoliv podrobností. Bude zajímavé sledovat vývoj, jelikož není žádným tajemstvím, že je v poslední době na službu Airbnb více negativních ohlasů než těch pozitivních. Zejména co se týče vztahů mezi domorodými obyvately domů a Airbnb nájemníky. Kritizuje se také údajný negativní vliv na růst cen nemovitostí.

Banky dále bojují s poklesem zájmu o hypotéky. Úroková sazba klesá již sedmý měsíc v řadě

https://byznys.ihned.cz/c1-66643430-banky-dale-bojuji-s-poklesem-zajmu-o-hypoteky-urokova-sazba-klesla-na-2-61-procenta

Průměrná úroková sazba v srpnu činí 2,61 %, sazby klesají již sedm měsíců. I přesto však bylo v srpnu sjednáno o 4,5 miliard korun méně co se objemu hypoték týče než v srpnu 2018, počet hypotečních úvěrů pak klesl o 2 322. Stále přísné podmínky pro získání hypotečních úvěrů a také nedostatečná nabídka na poli nemovitostí způsobuje, že není adekvátní poptávka v oblasti hypoték. Banky tak zahájily intezivní konkurenční boj na získání klientů, které lákají právě na nižší úrokové sazby či na úvěry bez poplatku. Jen těžko se však dá očekávat, že by se objem zprostředkovaných hypoték za rok 2019 vyšplhal na loňské hodnoty. Na problematiku se můžete z jiného pohledu podívat také na serveru Aktualne.cz.

Praha bude mít po vzoru západu komunitní nájemní domy.Lidé zde budou žít v malých bytech se sdílenými prostory

https://archiv.ihned.cz/c1-66643330-praha-bude-mit-po-vzoru-zapadu-komunitni-najemni-domy-lide-zde-budou-zit-v-malych-bytech-se-sdilenymi-prostory

Takzvané colivingové bydlení, nebo-li bydlení v malometrážních bytech se společnými prostory, připravuje v Praze developer Karlín Group. Mělo by se nacházet na pozemku v Holešovicích v blízkosti budovaného studentského kampusu, a bude určeno pro různé věkové kategorie i skupiny lidí (jak jednotlivce, tak páry). Kapacitně by měl odpovídat zhruba velikosti 600-700 lůžek Tento typ bydlení je trendem zejména v západoevropských městech, přičemž jedním z důvodů může být právě nedosažitelnost vlastního bydlení. Karlín Group si tento typ bydlení vyzkouší v pronajatém činžovním domě na Smíchově.

Nejvíce bytů na obyvatele se loni dokončilo ve Středočeském kraji. Výstavba bydlení zrychlila

https://domaci.ihned.cz/c1-66643030-nejvice-bytu-na-obyvatele-se-loni-dokoncilo-ve-stredoceskem-kraji-na-druhem-miste-je-plzensky-kraj

Vedoucí oddělení statistiky z ČSÚ na konferenci Technologické fórum stavebního veletrhu For Arch uvedla, že celorepublikový průměr je 3,2 bytu na 1000 obyvatel. Nejvyšší hodnoty přitom dosáhl Středočeský kraj, kde bylo dokončeno 5,3 bytu na 1000 obyvatel, nejmenší hodnoty dosáhl Ústecký kraj s 1,4 bytu. Nicméně počet dokončených bytů vzrostl o 18,5 % (na 33 850 bytů), rodinné domy si polepšily o 26,2 % na 19 152 bytů, množství bytů v bytových domech se zvýšilo o 11,2 % (10 305 bytů). Co se počtu nově zahájených staveb bytů týče, i zde byl na vrcholu Středočeský kraj s počtem 7 244 bytů. Praha se umístila na druhém místě se 5 290 byty následována krajem Jihomoravským se 4 447 byty.

Obliba družstevních bytů stoupá. Mohou být alternativou pro lidi, kteří nedosáhnou na hypotéku

https://www.lidovky.cz/noviny/obliba-druzstevnich-bytu-stoupa-mohou-byt-alternativou-pro-lidi-kteri-nedosahnou-na-hypoteku.A190916_210225_ln_noviny_ele

Bydlení s dlouholetou tradicí, jež se čišilo velké oblibě hlavně po revoluci, znovu nabírá na oblibě. Stačí mít našetřeno 25 % hodnoty nemovitosti, o finance na výstavbu se postará družstvo - zájemci nejsou kontrolováni ani z hlediska příjmu či věku. Není tedy divu, že poptávka po družstevních bytech opět roste a je na stejné úrovni jako poptávka po bydlení do osobního vlastnictví. I přesto však není družstevní bydlení pro každého, neboť je potřeba mít naspořenou relativně vysokou částku, která vstup do družstva umožní.

Kladivo na drahé bydlení

http://blog.aktualne.cz/blogy/michal-skorepa.php?itemid=34769#utm_source=mediafed&utm_medium=rss&utm_campaign=mediafed

Zajímavý pohled na aktuální situaci s drahým bydlením přináší Michal Skořepa ve svém blogovém příspěvku. Dle něj je síla snížení cen také v regulaci poptávky - dokud totiž bude stále vysoká poptávka, nemají developeři či města důvod bydlení zlevňovat. A co že je v jeho očím právě oným "kladivem" na drahé bydlení? Nástroj zvaný daň z nemovitosti. Poptávka by prý mohla být regulována právě díky jejímu zvýšení, nutno však podotknout, že ne plošným. Primárně u těch objektů, které jsou vlastněny buď cizinci nebo za účelem krátkodobých pronájmů, čili jako investice.


Zveřejněno na Flatio blogu:

Investiční nemovitosti na pronájem v Praze

https://www.flatio.cz/blog/investicni-nemovitosti-na-pronajem-v-praze

V minulém díle Pronájmů v médiích jsme vám doporučovali úvodní článek našeho investičního speciálu o výběru investiční nemovitosti. V tomto článku se zaměřujeme na situaci s investičními nemovitostmi v Praze a snažíme se zhodnotit, zda se nákup investičního bydlení za účelem pronájmu v Praze vyplatí či nikoliv. Zajímá vás však spíše situace v Brně? Pak právě pro vás je článek zabývající se problematikou investičních nemovitostí právě v této moravské metropoli.


Stále ještě nemáte dost? Pak se můžete podívat také na pár článků z předchozího týdne, které nějakým nedopatřením unikly našemu bedlivému oku, aneb #uteklonamvminulemtydnu:

Pražská koalice je ve sporu kvůli zvýšení daně z nemovitosti. TOP 09 je proti, návrh ale zřejmě podpoří část ANO

https://archiv.ihned.cz/c1-66638460-prazska-koalice-je-ve-sporu-kvuli-zvyseni-dane-z-nemovitosti-top-09-je-proti-navrh-ale-zrejme-podpori-cast-ano

Začátkem září došlo ke schválení možnosti zvýšení daně z nemovitosti až na dvojnásobek vedením magistrátu. Nicméně nyní ještě musí návrh schválit magistrátní zastupitelstvo. Není však jisté, zda bude mít koalice při hlasování potřebných 33 hlasů z 65. Opozice však již dopředu vzkázala, že s jejími hlasy koalice počítat nemůže. ODS zvýšení daně odmítá, o něco lépe reaguje hnutí ANO. Pokud však nedojde ke schválení návrhu zastupitelstvem, magistrát již tuto věc znovu nenavrhne - aby mohla vyšší daň vstoupit v platnost od příštího roku, je nutné návrh odhlasovat v září, aby se stihly potřebné lhůty.

Ceny bydlení rostou, bytů je málo. Za dva roky klesl počet těch volných o třetinu, ukazuje analýza

https://archiv.ihned.cz/c1-66640180-ceny-bytu-porostou-je-jich-malo-za-dva-roky-klesl-pocet-tech-volnych-o-tretinu-ukazuje-analyza

Analýza poradenské skupiny KPMG ukazuje, že skrze vysokou poptávku po bytech k pronájmu klesl počet volných jednotek během dvou let téměř o třetinu, což způsobuje růst cen nájmů. Zdražování nájmů pozorují také realitní makléři, podle nich prý jde o přímou souvislost s letošním propadem prodejů nových bytů. Zvyšování bytů se má přitom dotknout jak Prahy, tak ostatních velkých měst, čili Brna, Ostravy, Olomouce, Českých Budějovic či Plzni. Růst v dalších městech však také není vyloučen. Na grafické znázornění této problematiky se můžete podívat zde.

Ostrava a Brno rozjíždí výstavbu nájemních bytů, chtějí tak oživit svá centra. Praha zatím zaostává

https://archiv.ihned.cz/c1-66639120-ostrava-a-brno-rozjizdi-vystavbu-najemnich-bytu-praha-od-podobneho-planu-prozatim-ustoupila

Ostrava připravuje pět rezidenčních projektů v centru města s celkem 178 nájemními byty buď formou novostaveb nebo zrekonstruovaných původních kancelářských prostor. Tyto projekty jsou různě rozpracované, přičemž nejlépe je na tom bytový dům v Janáčkově ulici, který by měl být dokončen do června 2021 - v domě se bude nacházet 26 většinou dvoupokojových bytů. Brno také rozvíjí několik forem výstaveb městských bytů - od sociálního a seniorského bydlení až po startovací či družstevní byty. Příští rok by mělo dojít k dokončení domu se 116 byty v ulici Vojtova, kde vznikne seniorské bydlení spolu s 30 startovacími byty (ty budou určeny pro mladé rodiny maximálně na 4 roky).

Výdaje na bydlení od roku 1989 desetinásobně vzrostly. Stouply ale i mzdy a lidé se mají lépe

https://byznys.ihned.cz/c1-66641650-csu-vydaje-na-zivot-od-roku-1989-sedminasobne-vzrostly-na-bydleni-vynakladame-vice-penez-ale-mame-vyssi-mzdy

Český statistický úřad uvedl, že výdaje na bydlení, vodu, energie či paliva byly v roce 2018 9,5x vyšší než v roce 1989. Cenová hladina se zvýšila 5,5x a průměrná mzda vzrostla 10x. Výdaje spojené s bydlením tvoří výrazně vyšší podíl než ostatní typy výdajů (v porovnání s celkovými výdaji se jedná o hodnotu 26,3 %, v roce 1989 to bylo 19,3 %). I při zohlednění inflace je jasné, že výdaje na bydlení jsou reálně vyšší než v minulosti. S ohledem na vzrůst průměrné mzdy se však lidé mají o poznání lépe.

Přidejte se ke stovkám spokojených majitelů. Na Flatio vše vyřídíte online, budete mít méně starostí a více času.

Sdílejte tento článek:
Doporučujeme
Zvažujete převod energií na nájemce? Známe pro i proti
Jak zvýšit nájemné?
Daň z nemovitostí u pronajatých bytů