Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma

Jak zvládnout dočasné stěhování za prací s celou rodinou?

Pro nájemníky · 27. prosinec 2017 · 3 minuty čtení

Stěhování za prací neboli relokace může být snadná pro někoho, kdo je na začátku své kariéry nebo prozatím nemá rodinu. Avšak zvládnout takové stěhování s celou rodinou je pravdu náročný úkol. Je potřeba si vše dopředu promyslet, pečlivě naplánovat nutné kroky a hlavně připravit všechny členy Vaší rodiny na tak radikální změnu v jejich životě.

Nicméně v tomto článku se zaměříme na dočasné stěhování za prací (pracovní stáž, zakládání nové pobočky), které může být mnohem jednodušší nebo právě naopak. Záleží na tom, jak dlouho tento dočasný stav potrvá nebo třeba jak staré jsou Vaše děti.

Náročnost stěhování za prací je velmi individuální, avšak neměli byste opomenout následující 4 body.

Důkladně prozkoumejte nové místo
Průzkum nového místa byste měli provést ještě předtím, než budete se stěhováním souhlasit. Zjistěte, jaké jsou životní náklady v dané zemi, zda životní styl tamních obyvatel bude vyhovovat Vám i Vaší rodině. Bude se tu moci uplatnit i Váš manžel /manželka? Jakým jazykem tam hovoří? Bude nutné si tento jazyk osvojit nebo se s tamními obyvateli domluvíte třeba anglicky? 

Je také důležité si uvědomit, že stěhování za prací může být výhodné pro Vás, ale ne pro Vaši rodinu. Rozhodně to není lehké rozhodnutí.

Najděte vhodné ubytování
Zajištění příjemného bydlení pro celou Vaši rodinu by mělo být Vašim prvním a nejdůležitějším úkolem. Přičemž hledání vhodného ubytování, které Vám bude vyhovovat nebo kde se budete s rodinou cítit dobře a bezpečně, může trvat třeba i týdny, proto začněte co nejdříve. 

Při hledání vhodného ubytování pro Vaši rodinu se poraďte s kontaktní osobou v dané zemi (například s HR manažerem). Poproste jej o pomoc nebo alespoň o radu. Některé firmy nabízejí svým zaměstnanců také možnost zajištění ubytování alespoň na pár měsíců. Zjistěte si, jestli také Vaše firma je ochotná tento benefit poskytnout a navrhněte příslušné osobě řešení v podobně Flatio for Business, speciální platformy určené pro firmy, které nabízí svým zaměstnancům zajištění ubytování.

Připravte na změnu své děti
Děti jsou mimořádně citlivé, co se týče změn. Stabilní zázemí, milující rodina a přátelé jsou pro jejich vývoj nesmírně důležití. Pokud se rozhodnete přestěhovat za prací i s Vašimi malými dětmi, musíte je na tuto změnu připravit obzvlášť.

Jednou z nejzásadnějších změn pro Vaše děti bude přechod do nové školy. Výběr vhodné školy je proto extrémně důležitý. Pokud jsou Vaše děti v předškolním věku, tak si tento náročný úkol můžete odškrtnout. 

Školní docházku při dočasném stěhování třeba jen na pár měsíců můžete vyřešit domácím vzděláváním. V opačném případě musíte najít vhodnou školu, která bude schopná zapojit Vaše dítě do běžné výuky. Problém může nastat v souvislosti s neznalostí cizího jazyka. Před finálním výběrem školy se poradně s kontaktní osobou v daném městě a nezapomeňte si přečíst reference. Také se spojte s aktuální školou Vašeho dítěte a informujte učitele o nadcházejícím stěhování. Poraďte se ohledně postupu a dohodněte se na případných podmínkách. 

Zajistěte Vaší rodině lékařskou péči
Před odjezdem nezapomeňte vyzvednout lékařské záznamy všech členů Vaší rodiny, zamezíte tak komplikacím v případě, že budete potřebovat lékařkou pomoc. Také nezapomeňte na zdravotní pojištění. Opomenutí tohoto kroku by Vás v případě úrazu mohlo vyjít na hodně draho.

Sdílejte tento článek:
Doporučujeme
Zvažujete převod energií na nájemce? Známe pro i proti
Jak zvýšit nájemné?
Daň z nemovitostí u pronajatých bytů