Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma

Jste digitální nomád? Zjistěte, odkud pracovat na cestách

Pro nájemníky · 12. listopad 2017 · 2 minuty čtení

Stát se digitálním nomádem znamená především osvobodit se od každodenního vysedávání v jedné a té samé kanceláři, zbavit se neuspokojivé rutiny – do práce, na oběd, do práce, z práce domů a další den znovu. Stát se digitálním nomádem znamená také cestovat a pracovat odkudkoli na světě prostřednictvím počítače a internetového připojení. Když přijde zima, takový digitální nomád se může přesunou třeba do teplejších krajin. Když teplo omrzí, sbalí kufry a odjede vstříc novému dobrodružství.

Digitální nomádi tedy můžou pracovat v podstatě kdekoli, s tím však přichází na řadu otázka, odkud vlastně pracují. Z domu, kavárny nebo coworkingových center? Všechno má své pro a proti a každému nomádovi vyhovují trochu jiné podmínky. Tak pojďme se podívat, jaké možnosti jako digitální nomád vlastně máte.

Homeoffice

Co je to homeoffice, ví asi každý. V překladu do češtiny je to něco jako domácí kancelář, prostě práce z domu. Mezi hlavní výhody homeoffice pro digitální nomády patří nižší náklady na stravu a nulové investice do pronájmu sdíleného prostoru nebo kanceláře.

Není to však pro každého. Homeoffice vyžaduje pevnou vůli a řád, jelikož často svádí k prokrastinaci. Pracovat, jíst, odpočívat a spát v jedné místnosti se prostě nevyplácí. Pokud však patříte mezi digitální nomády, kteří na homeoffice nedají dopustit, jelikož se řadíte spíše mezi introverty nebo ke své práci prostě jen potřebujete stoprocentní klid, vybudujte si doma něco jako pracovnu. Místo, které bude oddělené od prostoru určeného na spaní. 

Další nevýhodou homeoffice je také to, že doma se s nikým neseznámíte, nezískáte nové kontakty, neprocvičíte si jazyk. Digitální nomádi tak často raději kombinují práci v domácích prostředí s prací v coworkingových centrech nebo kavárnách.

Coworkingová centra

Coworkingová centra jsou fajn a spousta digitálních nomádů je preferuje. Poznají spoustu nových lidí, získají nové kontakty, zažijí více dobrodružství nebo si procvičí cizí jazyk. Využívání coworkingových center ale většinou výrazně navýší Vaše životní náklady, které se v podobě nových kontaktů a zkušeností však mohou i vyplatit.

TIP: Pro hledání coworkingových center využijte například stránky Coworker.com, Sharedesk.net nebo Coworking.com.

Kavárny

Dokážete-li se soustředit na Vaši práci digitálního nomáda i při větším hluku nebo častém pohybu osob v okolí, případně hledáte nějakou tu inspiraci, pracujte v kavárně – příjemné prostředí, vůně kávy, spousta zajímavých lidí, se kterými můžete sem tam hodit řeč. I když zaplatíte měsíčně o trochu více za stravu a nápoje, ušetříte za pronájem sdílených prostor nebo kanceláře. Kavárny pro práci najdete například na Coworking.coffee nebo Workfrom.co, kde jsou uvedeny nejrůznější veřejné prostory vhodné pro práci včetně informací o rychlosti wi-fi.

Knihovny

Knihovna je takovou klidnou a levnou alternativou. Něco mezi domovem, coworkingovým prostorem a kavárnou. Vyzkoušejte sami.

Sdílejte tento článek:
Doporučujeme
Zvažujete převod energií na nájemce? Známe pro i proti
Jak zvýšit nájemné?
Daň z nemovitostí u pronajatých bytů