Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma

Kolik stojí střednědobé pronájmy?

1. červenec 2020 · 3 minuty čtení

Střednědobé pronájmy, nebo-li pronájmy na pár měsíců, jsou ten typ pronájmů, který budou zájemci o bydlení hledat ve chvíli, kdy hodlají vycestovat na studijní pobyt, za prací, okusit si život na vlastní noze, nebo poznávat různá místa a jejich kultury. Tento typ pronájmů spojuje to nejlepší jak z krátkodobého ubytování (vybavení bytu, internetové připojení, atd.), tak z dlouhodobého ubytování (pronájem podložený smluvním dokumentem), proto jsou ideální ve chvíli, kdy chtějí mít zájemci o bydlení se svým pronájmem co nejméně starostí. Pronajímatelé bydlení si přitom přijdou na atraktivní výdělek.

Pokud jste usoudili, že jste ideální kandidát na to si pronajmout (či pronajímat) bydlení střednědobě, pravděpodobně vás zajímá, kolik takové pronájmy stojí. Obecně lze tvrdit, že ceny nájmů jsou nižší než u krátkodobého ubytování (v průměru o 25 %) právě z důvodu delšího pobytu v pronajatém bydlení a menšími starostmi s péčí o byt (z pohledu majitele). Nájmy jsou však vyšší než u dlouhodobého bydlení. Proč? S velkou pravděpodobností totiž budete bydlení pronajímat na 2 až 3 měsíce, ne na rok a déle, jak je tomu zvykem u dlouhodobých pronájmů.

Vyšší cena také odráží skutečnost, že jsou byty plně vybavené, což u dlouhodobého ubytování není standardem (bývá zvykem, že majitelé pronajímají většinou prázdné byty, které si dlouhodobý nájemník vybaví dle svého vkusu). A vybavení včetně internetového připojení jsou hlavní argumenty, proč jsou ceny nájmů vyšší - žadatelé o střednědobý pronájem si mohou sbalit pouze zavazadlo s osobními věcmi a víc neřešit. Po příjezdu do bydlení tak nájemníky nečeká hektický měsíc, kdy budou shánět postel, židle, stůl a všechno ostatní potřebné pro jejich pobyt. K tomu všemu mají pronájem podložený smlouvou o pronájmu, což je výhodné pro obě strany!

Měsíční nájem však není jediným nákladem (popřípadě výnosem z pohledu majitele), který střednědobý pronájem obnáší. Pokud chcete získat pronájem/pronajímat opravdu bezstarostně a se vším všudy, je dost pravděpodobné, že využijete služeb nějakého prostředníka, kterému za poskytnuté služby zaplatíte nějaký ten poplatek. I když se však může zdát, že to jsou “zbytečně” vynaložené peníze, není tomu tak. Většina prostředníků nabízí za tento poplatek přidanou hodnotu, kterou byste při pronájmu napřímo těžko hledali.

Například Flatio svým (potenciálním) nájemníkům za nízký servisní poplatek, jehož výši lze zjistit v rezervačním bloku u každé nabídky, nabízí:

  • online proces získání pronájmu,
  • ověřené nabídky s virtuálními prohlídkami,
  • úschovu peněz na sběrném účtě až do chvíle předání bydlení,
  • online zákaznickou podporu,
  • absenci kauce,
  • náhradní ubytování v případě problémů,
  • smlouvy o pronájmu mezi majitelem a nájemníkem, jejichž podpis probíhá online,
  • atd.

Na stranu majitele pak za nízkou provizi (7,5 % + DPH) z každého obdrženého nájmu nabízí:

  • inzerci zdarma,
  • online webovou administraci pro profesionální správu pronájmů,
  • možnost svobodně se rozhodnout, zda příchozí žádost o rezervaci zájemci o bydlení schválit či nikoliv,
  • úsporu časových a finančních nákladů díky absenci osobních prohlídek a menší rotaci nájemníků,
  • Garanční kauci až do výše 250.000 Kč,
  • smlouvy o pronájmu uzavírané online přímo mezi majitelem a nájemníkem,
  • přátelskou zákaznickou podporu, která je k dispozici během celé spolupráce,
  • a mnoho dalšího!

Pokud bychom tedy ještě jednou měli odpovědět na otázku, kolik stojí střednědobé pronájmy, odpověď bohužel nebude zcela jasná. Pokud si jako nájemník pronajmete bydlení přímo od majitele bez prostředníka, pak vás střednědobý pronájem bude měsíčně stát zhruba o 25 % méně než je měsíční nájem u krátkodobého ubytování. Pokud se služeb prostředníka rozhodnete využít, je třeba k měsíčnímu nájemnému připočítat také poplatek za zprostředkování ve formě jednorázového servisního poplatku. Majitele budou střednědobé pronájmy stát pravděpodobně provizi z každého obdrženého nájmu (v případě využití služeb prostředníka), náklady na úklid bydlení po vystěhovaném nájemníkovi, případně jednorázové náklady na vybavení bytu (zde záleží, jestli aktuálně pronajímá krátkodobě nebo dlouhodobě).

Přidejte se ke stovkám spokojených majitelů. Na Flatio vše vyřídíte online, budete mít méně starostí a více času.

Sdílejte tento článek:
Doporučujeme
Zvažujete převod energií na nájemce? Známe pro i proti
Jak zvýšit nájemné?
Daň z nemovitostí u pronajatých bytů