Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma

Koronavirus (COVID-19) - užitečné informace, odkazy a novinky

27. únor 2020 · 4 minuty čtení

COVID-19 je infekční onemocnění způsobené nejnovějším typem koronaviru. Poprvé se objevil v čínském Wu-chanu v prosinci 2019. Více o ohnisku nákazy najdete na stránkách Světové zdravotnické organizace, konkrétně zde.

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyhlásila 30. ledna 2020 v souvislosti s epidemií nového koronaviru označovaného jako (COVID–19) mimořádnou událost mezinárodního zájmu v oblasti veřejného zdraví (Public Health Emergency of International Concern, PHEIC).

Virus představuje významná zdravotní rizika, je namístě dbát na globální pokyny Světové zdravotnické organizace (WHO), cestovní doporučení a zdravotní výstrahy v souvislosti s onemocněním COVID-19.

Co je to koronavirus

Koronaviry (CoV) jsou velkou skupinou virů, která způsobují onemocnění u zvířat a lidí, přičemž mohou způsobit potíže jako je běžné nachlazení, kašel, dýchací obtíže, teploty, ale také závažnější zdravotní problémy jako je dýchací onemocnění zvané těžký akutní respirační syndrom (SARS) nebo infekci MERS.

Nový typ koronaviru označovaný jako „nový koronavirus“ neboli nCov, případně také jako wuchanský koronavirus, se objevil poprvé v na začátku prosince 2019 v čínské provincii Chu-pej, v níž se nachází jedenáctimilionové město Wu-chan.

Koronavirus - příznaky, přenos, riziko a srovnání s chřipkou

Koronavirus se přenáší z člověka na člověka po úzkém kontaktu trvajícím delší dobu. Šíří se tzv. kapénkovou infekcí, která je přenášena vzduchem. Zasahuje nejčastěji sliznice horních a dolních dýchacích cest. Podobně se kapénkovou infekcí přenáší také chřipka. Zatímco inkubační doba chřipky je poměrně krátká, a to od několika hodin do 5 dnů, obvykle 1-2 dny, v případě koronaviru je inkubační doba týden až čtrnáct dní.

Po týdnu od nakažení se nemoc projeví neustupujícími horečkami. Mohou být provázené bolestmi kloubů a svalů a brzy se objeví projevy kašle. Mezi příznaky onemocnění patří horečka, únava, kašel, dušnost a dýchací potíže. Riziko nákazy závisí na tom, kde žijete nebo kam jste nedávno cestovali. Vyšší je v oblastech, kde bylo diagnostikováno COVID-19 u většího počtu lidí. Obecně jsou více ohroženými skupinami senioři, děti, chronicky nemocní a osoby s oslabenou imunitou.

V tomto zimním období je každoročně zvýšený výskyt onemocnění způsobených chřipkou. Pouze podle příznaků onemocnění se nedá rozlišit, zda jsou klinické potíže způsobené novým koronavirem, nebo chřipkovým virem, neboť příznaky jsou velmi podobné. Proto je v současné době velmi důležitá informace o tom, zda nemocná osoba přicestovala v posledních 14-ti dnech z oblasti výskytu nákazy novým koronavirem, nebo zda byla v úzkém kontaktu s osobou, která je potvrzena jako nakažená koronavirem.

Statistická data

Na konci ledna 2020 byla v Česku vyhlášena chřipková epidemie. Aktuálně je nemocných 1 601 na 100 000 obyvatel. V posledních dnech nemocných chřipkou ubylo, přesto chřipková epidemie i nadále trvá na celém území ČR. Jedná se převážně o virus chřipky A. Chřipka se vyskytuje celosvětově, ročně onemocní přibližně 10 až 15 % populace. Typicky probíhá v epidemiích, ke kterým většinou dochází v chladném období roku. V Evropě vzniká obvykle na počátku kalendářního roku a zpravidla trvá 4 až 8 týdnů.

Kolem 80 % nakažených koronavirem se zotaví, aniž by potřebovali zvláštní léčbu. U přibližně 1 osoby ze 6 nastávají vážnější problémy. Vyšší riziko vážnějších problémů je u starších osob a osob, které mají zdravotní problémy, jako vysoký krevní tlak, srdeční onemocnění, cukrovku, ... Přibližně 2 % nakažených onemocněním COVID-19 zemřelo.

Koronavirus (online) v Česku / Maďarsku / Rakousku a dalších zemích

Aktuální informace o infekci COVID-2019 najdete na níže uvedených webových stránkách:

Oblasti zasažené novým koronavirem, počty nakažených a počty úmrtí je možné sledovat průběžně na této interaktivní mapě.

Koronavirus a dovolená

V souvislosti se šířením nákazy v Evropě může docházet k omezení letecké, silniční i železniční dopravy uvnitř i mezi jednotlivými evropskými státy. Některé státy přistoupily k částečnému uzavření hranic, vstupu cizinců, v řadě zemí jsou zaváděna preventivní opatření v podobě zdravotních kontrol, zejména plošné měření teploty, přičemž na cestující s příznaky může být uvalena karanténa.

Ministerstvo zahraničních věcí ČR v souvislosti s šířením viru nedoporučuje občanům ČR cestovat do regionu Lombardie a Benátska. Například do Íránu se doporučuje cestovat pouze v nezbytných případech. Další aktuální informace a doporučení najdete na stránkách Ministerstva zahraničních věcí ČR. Cestujícím se doporučuje sledovat webové stránky příslušného zastupitelského úřadu ČR a místní sdělovací prostředky.

Přidejte se ke stovkám spokojených majitelů. Na Flatio vše vyřídíte online, budete mít méně starostí a více času.

Sdílejte tento článek:
Doporučujeme
Zvažujete převod energií na nájemce? Známe pro i proti
Jak zvýšit nájemné?
Daň z nemovitostí u pronajatých bytů