Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma

Pronájmy v médiích #041

5. březen 2020 · 7 minut čtení

Přinášíme vám souhrn toho podstatného, o čem se psalo v českých médiích o tématu PROPTECHU, pronajímání, realit a developmentu. Každý týden pro vás připravujeme výběr těch nejdůležitějších článků, ke kterým přidáváme krátkou anotaci a odkaz na původní zdroj.

Týden od 24. února 2020

Jednání Prahy s Airbnb zamrzla. O regulaci platformy se pokusí stát

https://www.e15.cz/domaci/jednani-prahy-s-airbnb-zamrzla-o-regulaci-platformy-se-pokusi-stat-1367022

Po ročním jednání mezi Prahou a Airbnb se pražští radní rozhodli řešot problematiku na celostátní úrovni. Na popud Prahy vytvořila ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová začátkem tohoto roku pracovní skupinu. Ta zahrnuje mimo ministerstvo a Prahy také zástupce Českého Krumlova a poslanců. Výsledkem činnosti skupiny má být předložení novely živnostenského zákona. 

Díky novele živnostenského zákona by mělo Airbnb a podobné firmy mít povinnost sdílet údaje o pronajímatelích s obcemi, resp. živnostenskými odbory. To má řešit problém neplacení poplatků a daní ze strany mnoha ubytovatelů a nehlášení podnikání v bytě. Tento problém řeší i jiná evropská města, protože díky neochotě Airbnb sdílet data, města vlastně neví, od koho mají poplatky vymáhat. 

Dalším opatřením má být zákonné zmocnění obcí k tomu, aby si mohly samy vydat nařízení, které by omezilo počet nocí za rok nabízených ke krátkodobému pronájmu, případně počet hostů, které bude možné v těchto bytech ke krátkodobému pronájmu ubytovat. 

Praha zvažuje také zvýšení pravomocí sousedů a vlastníků okolních jednotek či změnu stavebních předpisů, aby tyto byty musely dodržovat stejné bezpečnostní a požární předpisy jako hotely. Tyto návrhy zatím nemají větší podporu, spíše čelí kritice, že by šlo o přílišné omezování podnikání.

Než bude přijata novela živnostenského zákona, plánuje Praha získat nové informace od městské policie tak, že ta začne sdílet informace s magistrátním živnostenským odborem. Policie nahlásí odboru každou stížnost, kterou jí lidé v souvislosti s krátkodobým ubytováním nahlásí. Odbor bude následně prověřovat, zda má dotyčný nahlášené podnikání v místě a uhrazené poplatky. 

V Praze slouží aktuálně ke krátkodobým pronájmům více než 13 000 bytů a pokojů, z nich jsou však na magistrátu nahlášené pouze 3 000. Podle zástupců pražského magistrátu tak město přichází ročně o desítky milionů korun právě na neuhrazených poplatcích, a stát tratí na daních. Airbnb je ochotné ubytovací poplatky vybírat, odmítá však sdílet informace o ubytovatelích. 

Vysoký počet bytů pronajímaných krátkodobě vede podle měst k vylidňování center, snížené dostupnosti bydlení, a problémem je také obtěžování sousedů v dotčených domech.

Airbnb podle mluvčí Kirstin MacLeod stále stojí o domluvu s pražským magistrátem. Současně odmítá, že by Airbnb mělo vliv na bytovou situaci v Praze. 

Babiš: Stavba nových bytů je hlavně na městech a obcích

https://www.e15.cz/rozhovory/babis-stavba-novych-bytu-je-hlavne-na-mestech-a-obcich-1366988

Česko se stále potýká s vysokými cenami bytů. Řada lidí vydává na bydlení až dvě třetiny svých příjmů. Například průměrný důchod je 14 400 Kč. Nejlevnější nájmy v Praze jsou např. za 1+ kk 7 500 Kč plus 1 800 Kč služby. Částka 5 100 Kč, která zbude po uhrazení nájmu a služeb, je velmi nízká na důstojné žití.

Předseda vlády Andrej Babiš je toho názoru, že výstavba bytů není úkolem státu, ale že nové byty by měly stavět především města a obce. Premiér není spokojen s politikou bank, o níž plánuje jednat se šéfem ČNB Jiřím Rusnokem, a dále soudí, že je potřeba změnit stavební zákon. 

Žít a bydlet jinak. Adam Gebrian jde proti proudu a místo hypotéky platí nájem na Malé Straně

https://www.forbes.cz/zit-a-bydlet-jinak-adam-gebrian-jde-proti-proudu-a-misto-hypoteky-plati-najem-na-male-strane/

Propagátor architektury Adam Gebrian dal přednost nájmu před hypotékou na vlastní bydlení. Žije se svou rodinou v historickém centru Praha v domě z roku 1904. Dříve bydlel v rezidenční pražské čtvrti Bubeneč, jež je považována za dobrou a žádanou lokalitu. Zjistil však, že místo mu nevyhovuje. Nemělo svou energii. Platit nájem bytu mu nevadí, naopak, je rád, bere to jako investici do Malé Strany a prostředí, kde se cítí dobře a má dobrou náladu. Bydliště, pro které se rozhodl, zkrátka jednoznačně pozitivně ovlivňuje jeho fyzické i psychické zdraví. 

Gebrian říká, že nerozumí modelu, kdy je člověk nyní kvůli starostem s hypotékou nešťastný, aby byl na stará kolena díky splacenému bydlení šťastný. Dle jeho názoru Češi v potřebě vlastnit byt či dům vynikají nad jinými národy. Přičítá to socialismu, kdy bylo zásadní bydlet bez ohledu na místo, a následné privatizaci, díky které se stát zbavil bytů po čistě  pragmatické kalkulaci, že na údržbu nemovitostí nebude mít dost peněz.

Nájem zdarma a žádné daně, nabízí městečko v Itálii

https://www.forbes.cz/najem-zdarma-a-zadne-dane-nabizi-mestecko-v-italii/

Teory je malé město ležící asi 90 kilometrů východně od Neapole. Zdejší starosta se rozhodl nalákat do stárnoucího a pomalu se vylidňujícího městečka nové obyvatele. Nově příchozím nabízí přispět každý měsíc na nájem 150 EUR. Za byt   3 + 1  tu zaplatíte od 200 EUR měsíčně. Za menší byt tedy možná nebudete doplácet dokonce nic. Případné zájemce o koupi nemovitosti chce město motivovat příspěvkem 5 000 EUR. Pokud byste se rozhodli koupit byt či dům o rozloze 100 čtverečních metrů, počítejte s cenou kolem 30 000 EUR. Vedení města dále nabízí odpuštění lokálních daní nebo obědy zdarma pro vaše školou povinné děti.

Ve městě je momentálně kolem 100 volných bytů v dobrém stavu, přičemž většina je vybavená nábytkem.

Abyste se mohli do Teory nastěhovat a využít tyto výhody, je třeba splnit dvě podmínky. Musíte se zde usadit minimálně na tři roky a mít minimálně jedno dítě.

Podle slov starosty Stefana Farina město pomalu vymírá. Ročně v Teory zemře kolem 20 starších občanů a narodí se jen dvě děti. Aktuálně je ve městě pouze 1 500 obyvatel. 

Podobně láká město Locana v severní Itálii, kde slibují novým rezidentům vyplatit 9 000 EUR. Tato částka pokryje nájem na 3 roky.  Podmínky jsou podobné, musíte mít školou povinné dítě a  roční příjem alespoň 6 000 EUR.




Když je méně hypoték, budou levnější byty? Omyl, říká odborník na nemovitosti

https://www.forbes.cz/kdyz-je-mene-hypotek-budou-levnejsi-byty-omyl-rika-odbornik-na-nemovitosti/

Rok 2019 byl na českém realitním trhu ve znamení rostoucích cen bytů. Například průměrná nabídková cena nových volných bytů k prodeji dosáhla v Praze na konci roku 2019 na úroveň 112 500 korun za metr čtvereční. V nejlevnějším městský obvod Praha 9 byla průměrná cena za metr čtvereční 103 000 Kč. 

I přes rostoucí ceny je poptávka po vlastnickém bydlení především ve velkých českých městech stále silná. Pouze se změnila dynamika růstu, kdy ceny bytů už nerostou tak strmě jako v předchozích třech letech.

Hypotézy, že se zdražujícími se hypotékami ceny bydlení klesnou, se nepotvrdily. Počet, objem a ceny hypoték jsou jen některé z faktorů ovlivňujících cenu nemovitostí. Ceny bytů dnes zásadně ovlivňují především výkupní ceny pozemků a rostoucí ceny stavebních prací, materiálů a obecně zdrojů.

Počet hypotečních úvěrů klesá v ČR od roku 2016, kdy trh dosáhl svého maxima na 111 500 hypotékách poskytnutých občanům. 

Praha do voleb nestihne postavit žádné vlastní byty. Koalice odmítla i projekty připravené Krnáčovou

https://archiv.ihned.cz/c1-66726300-praha-do-voleb-nestihne-postavit-zadne-vlastni-byty-koalice-odmitla-i-projekty-pripravene-krnacovou

Více než 200 bytů do konce letošního roku opraví Praha a nabídne je k nastěhování za snížený nájem chudým rodinám, seniorům a učitelům k nastěhování za snížený nájem. Magistrát ale nemá a ani nebude mít dostupné bydlení pro všechny, kteří by je potřebovali. 

V současnosti má město vytipováno 12 lokalit, kde by mohlo postavit až osm tisíc nových bytů. Tím by se počet bytů ve vlastnictví metropole zdvojnásobil. Zatím však nejsou pro vybraná místa připravené žádné projekty. 

V roce 2019 Praha opravila 242 městských bytů, do konce letošního roku zrekonstruuje zbývajících 220 bytů určených k opravě. Opravy asi za 650 milionů korun jsou hrazeny z fondu na rozvoj. 

Doba satelitů končí, nastává éra brownfieldů. Právě na nich mají vznikat nové čtvrti, zaznělo v debatě HN

https://archiv.ihned.cz/c1-66726080-doba-satelitu-konci-nastava-era-brownfieldu-prave-na-nich-maji-vznikat-nove-ctvrti-zaznelo-v-debate-hn

Praha a další města omezují výstavbu na periferiích. Dělají tak tečku za porevoluční dobou, kdy na okrajích měst nekontrolovaně rostla satelitní městečka a developeři stavěli bytové domy doslova uprostřed polí. V současné době nastává éra brownfieldů. Jde o parcely převážně v širších centrech měst, na kterých se v minulosti nacházely průmyslové areály nebo jiné stavby, které časem pozbyly své funkce a dnes chátrají.

Mezi největší pražské brownfieldy patří bývalá nákladová nádraží na Žižkově, Smíchově a v Bubnech. Na nich je možné vybudovat nové čtvrti pro tisíce lidí. Cílem pražských urbanistů je, aby se na nich stavělo podle filozofie "města krátkých vzdáleností". To znamená, že tam developeři vybudují komplexní městské čtvrti, kde lidé budou moci bydlet, nakupovat, chodit do práce a vodit své děti do školy.

Město tak nebude muset investovat do výstavby silnic a další infrastruktury, nebude muset zavádět nové linky městské dopravy a odpadnou další problémy, které vznikají při rozrůstání metropole do šířky, například nárůst automobilové dopravy.

Přidejte se ke stovkám spokojených majitelů. Na Flatio vše vyřídíte online, budete mít méně starostí a více času.

Sdílejte tento článek:
Doporučujeme
Zvažujete převod energií na nájemce? Známe pro i proti
Jak zvýšit nájemné?
Daň z nemovitostí u pronajatých bytů