Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma

Kristina Tayara – blogerka, cestovatelka, žena se zajímavým životním příběhem

Rozhovory · 17. leden 2017 · 6 minut čtení
Kristina Tayara patří nepochybně k lidem s nevšedním životním příběhem. Má za sebou spoustu zážitků a zkušeností z celého světa, které sdílí na svém blogu Urbankristy.com. Také pronajímá bydlení právě na Flatio a bohaté zkušenosti má i s Airbnb.

Co je Urbankristy.com?
Láska k městskému životu, cestování a nadšení pro talentované lidi, to jsou hlavní důvody, proč byl vytvořen blog Ubrankristy.com. “Vždycky jsem ráda sdílela své objevy a zkušenosti s ostatními. Blog byl navíc řešením, jak shromáždit vše na jednom místě a zpřístupnit to každému.” Tři hlavní části blogu - Moje město, Můj deník a Rozhovory, Vás seznámí se zajímavými místy v Berlíně a Praze, dozvíte se myšlenky a zkušenosti autorky a také zde najdete rozhovory s neobyčejnými lidmi.

Četla jsem Váš cestovatelský/životní příběh na Vašem blogu. Opravdu zajímavé. Cestování a poznávání nových kultur je Váš koníček nebo to tak osud prostě chtěl?
Byl to v podstatě osud. Moje rodina pochází z České a Slovenské republiky. Já jsem se narodila na Slovensku, ale když mi byly 3, odjela jsem za mámou do Kuvajtu, odkud pochází její přítel. Zhruba po dvou letech jsem se vrátila zpět na Slovensko, kde jsem žila s babičkou.

Tehdejší kvalita školství v Kuvajtu nebyla dobrá a máma pro mě chtěla to nejlepší vzdělání. Třetí třídu jsem nastoupila pro změnu v Anglii. Byla to jazyková internátní škola pro dívky, kde jsem zůstala do svých 19. Líbilo se mi tam, získala jsem spoustu kamarádek z celého světa, se kterými jsem dosud v kontaktu.

A jak často jste vídala svoji rodinu? To muselo být asi náročné.
Bylo mi trochu smutno. Ale během roku jsme měli ve škole spoustu prázdnin, protože na takových školách se studuje prakticky od rána do večera. Létala jsem tak docela často domů, tím myslím Piešťany. S mámou a bratrem jsme hodně cestovali.

A co po ukončení školy v Anglii, kam jste se vydala?
Po skončení školy jsem si řekla, že chci zpátky domů. Vybrala jsem si Olomouc. Školy jsem už měla dost, tak musela univerzita chvíli počkat. Našla jsem si práci, Bylo to moc fajn. Po dvou letech jsem si uvědomila, že mi chybí internacionální život a zároveň bych měla ještě studovat. Zvítězila univerzita ve Vídni. Po ukončení studia mi máma navrhla, abych na měsíc přijela do Kuvajtu vyzkoušet si tamní život. Zůstala jsem skoro 5 let. Našla jsem si skvělou práci v místním lifestylovém časopise Today’s Outlook. Jeho majitelka, Ghana Harb Conord, je úžasná žena. V podstatě je můj životní vzor.  Učila mě, jak rozběhnout časopis, dělat rozhovory a tak dále. Dosud je  mojí mentorkou.

Nikde jsem nenašla zmínku o Vašem otci, kterému zřejmě vděčíte za exotické příjmení.
Táta pocházel z Libye. Byl pilot. Nikdy jsem ho nepoznala, protože když jsem se narodila, tak už nebyl mezi námi. Mámin přítel je ale jako můj vlastní otec.

Navštívila jste pořádný kus světa. Podle čeho si vybíráte místa, která navštívíte?
Tento rok je pro mě rokem návratu ke kořenům. Nedávno jsme se s přítelem vrátili z Kuvajtu. Ještě jsem byla v Piešťanech a Tatrách. I když mám slovenský původ, nemám tyto končiny tolik prozkoumané.

Jakým způsobem cestujete? Dáváte přednost hotelu nebo hostelu, poznávání běžného života místních nebo památkám, máte 20 kufrů nebo jeden malý batůžek, cestujete na pár dní nebo déle?
Jsem takový střed. Když jsem žila v Arábii, bylo zvykem, že všechny společenské události se děly v hotelech. Strávila jsem tam spoustu času a zvykla jsem si na ně. Když cestuji, dám vždycky přednost hotelu. Nemám ale zase ráda ty obrovské. Prostředí hotelu je pro mě uklidňující. Líbí se mi, že je o všechno postaráno a já si odpočinu. Co ale vyloženě nesnáším je balení a létání letadlem. Pronásledovalo mě to celé moje dětství a díky tomu to opravdu nemusím. Nejradši si vezmu malý batůžek a sednu na vlak. Když dorazím na místo, začnu hledat zajímavé lidi a místa. Chci získat co nejvíce inspirace. Dřív jsem dělávala rozhovory i s lokálními lidmi. Nyní se s přítelem věnujeme spíše natáčení videí.

Píšete, že nejdůležitější města jsou pro Vás Londýn, Berlín a Praha. Proč zrovna tyto tři?
Berlín, Praha a Londýn jsou pro mě nejdůležitější, protože se tam cítím jako doma. Viděla jsem spoustu krásných města, ale k těmto třem mám prostě nejblíž. Celý život jsem prožila v zahraničí, kde byl vlastně můj domov? Hodně lidí se na to ptalo a já nedokázala odpovědět.  Až psaní mého blogu mi pomohlo si uvědomit, kde to “doma” vlastně je.

A proč to nejsou třeba Piešťany?
Piešťany jsou moc krásné městečko, ale na mě je to velice malé. Vydržím tam jen pár dní a začnu se nudit. Čím větší město, tím lepší.  Ráda se ve městech ztrácím a objevuji nová místa. Například Praha, když přecházím most pod Letnou už po několikáté, nikdy mě ten podhled neomrzí. Londýn je zase obrovský, můžete ho objevovat donekonečna.

Kolik jazyků ovládáte? Máte nějaké rady, jak se nejrychleji naučit cizí jazyk?
Mluvím česky, slovensky a anglicky. Na škole v Anglii jsem studovala také  francouzštinu a němčinu. Rozumím arabsky, ale příliš tento jazyk nepoužívám. Nevěřím tomu, že by se člověk mohl jazyk efektivně naučit ve škole. Měl by spíš odjet aspoň na půl roku do cizí země a učit se tam. V Kuvajtu jste se živila žurnalistikou.

Pokračujete s tím také tady v ČR?
Žurnalistiku jsem vystudovala a živila jsem se jí v Kuvajtu. V současnosti pracuji v marketingu. Píšu texty na webové stránky, do reklam a také marketing učím. Máme tu takovou akademii pro lidi, kteří by chtěli začít s podnikáním v interierovém designu. Jinak naše firma Ambiente primárně pracuje v oblasti interiérového designu a home stagingu - připravuje byty a domy na pronájem a prodej.

Máte velmi úspěšný blog www.urbankristy.com. Proč a pro koho vznikl?
Blog jsem se rozhodla založit v Berlíně. Jelikož jsem hodně cestovala, zkoušela jsem různé restaurace, kavárny a navštěvovala zajímavá místa a dostávala také spousty e-mailům od známých. Žádali o nejrůznější tipy. Přestalo mě bavit všem odepisovat v podstatě to stejné, a tak jsem se rozhodna vytvořit něco, kde bych všechny svoje zkušenosti shromáždila na jednom místě. Později jsem začala dělat rozhovory se zajímavými lidmi. S lidmi, kteří v životě něco dokázali a mají pro to vášeň a nadšení. Vyzvídala jsem, co je k tomu vedlo a jakým způsobem si třeba organizují den. Přála bych si, aby tyto rozhovory inspirovaly další.

Na Flatio inzerujete v současné době jeden byt. Jak jste se k němu dostala? Máte nějaké další byty, které pronajímáte?
Byt, který inzeruji na Flatio patří mé mámě. Starám se jí ještě o jeden. Já sama jsem rok a půl pronajímala svůj vlastní na Airbnb. Šlo to velice dobře. Byla jsem z toho nadšená. Pomáhalo mi to i v "blogování", jelikož jsem se díky pronajímání seznámila se spoustou zajímavých lidí z celého světa. Airbnb pro mě bylo za začátku ideální. Teď už nemám tolik času a takový způsob pronajímání je docela časově náročný - předávání klíčů, úklid atd. Chtěla jsem něco dlouhodobějšího. Teď zkouším Flatio.

Jakým způsobem jste zařizovala tyto byty?
Firma Ambiente, kde pracuji, se zařizováním bytů pro pronájem zabývá. Takže to byla jasná volba.

Co budete dělat, pokud se přestěhujete zase do jiného státu. Zvládnete spravovat svůj pronájem?
Stěhovat v budoucnu se nechytám. Dostala jsem se do fáze života, kdy bych chtěla mít stálé zázemí v Praze a už jen cestovat.
Sdílejte tento článek:
Doporučujeme
Zvažujete převod energií na nájemce? Známe pro i proti
Jak zvýšit nájemné?
Daň z nemovitostí u pronajatých bytů