Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma

Noční doprava v Praze

Pro nájemníky · 2. září 2016 · 2 minuty čtení
Noční města mají své kouzlo, o tom  není pochyb. Ale pokud je chcete prozkoumat křížem krážem nebo se dostat z bodu A do B je nutné se pohybovat efektivně, znát noční dopravu.

Proplouvat městem za denního světla je jednoduché. Ale co v noci? Zvládneme dojet za přáteli, domů, z divadla? Jak často jezdí tramvaje? No ne, ale já nemám lístek a trafika je zavřená! Co s tím? Jakou taxi službu využívá správný občan města pražského?

Je načase vyrazit do víru velkoměsta v kteroukoliv hodinu. Následující tipy Vám usnadní cestování po Praze. Není se čeho obávat. Je to jednoduché a občas i spontánní procházka v brzkých ranních hodinách neuškodí...

Pro městskou hromadnou dopravu platí jednoduché pravidlo: od půlnoci do páté hodiny ranní nejezdí metro.Přestávají jezdit denní tramvajové a autobusové linky a po Praze začínají brouzdat speciální tramvajové linky s číselným označením 51 až 59, eventuálně noční autobusové linky začínající číslicí 5. Na každé zastávce najdete jízdní řády denních i nočních linek. Noční tramvajové a autobusové linky jezdí zpravidla v pravidelných intervalech 20 až 60 minut a po páté hodině ranní na ní navazuje opět denní doprava.

V pět ráno začíná opět jezdit zázrak jménem metro. Takže nočním linkám vládne číslice 5, jejíž význam je v duchovním i reálném světě jasný: úspěšné směřování za cílem.

Kde si koupit lístek?
Správný pasažér nejezdí na černo a cestuje s platným lístkem. Pokud lístek nebo průkazku nemáte, máte na výběr z několika možností:

1) V centru je hodně non-stop obchodů s potravinami, kde se dá koupit také jízdenka. Cena je stále stejná 24 Kč za 30 minut, 32 Kč za 90 minut.

2) Automaty na jízdenky najdete ve všech stanicích metra a na některých zastávkách povrchové dopravy. Automaty rozhodně nepřehlédnete, jsou velké a žluté.

3) SMS jízdenka představuje nákup jednorázové přestupní jízdenky pomocí mobilního telefonu. Cena se odečítá přímo z Vašeho telefonu a informace najdete na každé zastávce. Formát zprávy je “DPT32“ (90 minut), “DPT24“ (24 minut), “DPT110“ (24 hodin) nebo “DPT310“ (3 dny). Tato krátká zpráva se odesílá na číslo 902 06. Během pár minut Vám přijde potvrzení, které při revizní kontrole stačí jako doklad. Jedinou podmínkou je mít SIM kartu českých operátorů.

4) Horkou novinkou v některých pražských tramvajích je speciální automat, na kterém si zvolíte typ jízdného a zaplatíte přiložením platební karty. Bohužel tento automat je zatím jen v nejmodernějších tramvajích.

A nakonec ještě jeden tip - taxi služba. Taxikář Vás zpravidla vyzvedne během několika minut po zavolání a doveze, kam si přejete. Navíc úspora času je též znatelná. Správný Pražák má ale v záloze čísla na osvědčené taxi společnosti. Zřejmě největší síť taxi služeb má AAA Taxi s jednoduchým telefonním číslem 14014. Dále doporučuji Nejlevnější taxi s číslem 226 000 2226, eventuálně Profi taxi s číslem 14015.
Sdílejte tento článek:
Doporučujeme
Zvažujete převod energií na nájemce? Známe pro i proti
Jak zvýšit nájemné?
Daň z nemovitostí u pronajatých bytů