Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma

Pronájem, nájem nebo podnájem? Kdo se v tom má vyznat..

Pro majitele · 6. září 2016 · 2 minuty čtení
Nejčastěji se pravděpodobně setkáte právě se slovem "pronájem". Ale jedná se o nájem nebo podnájem? Slovní spojení “pronájem bytu” nemá z právního hlediska žádný význam. Zkráceně se jedná se o vztah mezi majitelem bytu a jeho nájemníkem. Správnější je ale použít spíše termín nájem nebo podnájem. Jaký je mezi těmito termíny rozdíl?

Nájemní vztah vzniká přímo mezi majitelem bytu a jeho nájemníkem. Zatímco podnájemní vztah je podřízený nájemnímu vztahu, který již existuje. Vzniká tedy mezi nájemníkem a jeho podnájemníkem.

Co je společné
- písemná forma smlouvy i výpovědi
- výpovědní lhůta ne kratší jak 3 měsíce

Co je jiné
- důvody k výpovědi (podnájemní smlouvu je možné vypovědět bez uvedení důvodů)
- vratná kauce (nájem: maximálně 6 nájmů, podnájem: výše není stanovena)
- sleva na nájem v případě zhoršených podmínek (podnájemník na ni nemá právo, pokud tak není uvedeno ve smlouvě)

Povinnosti a práva vyplývající z nájmu jsou upraveny prostřednictvím zákonů a nájemník je tak v podstatě velmi dobře chráněn. Podnájemní vztahy takto upraveny nejsou a velmi proto záleží na smlouvě, kterou uzavřete.

Nevýhody podnájemního vztahu
Je důležité upozornit, že vztah podnájmu automaticky zaniká zánikem nájemního vztahu. Takže je to skvělý nástroj pro to, jak se jednoduše a rychle zbavit Vašeho podnájemce. Pokud totiž majitel bytu zruší nájemní vztah se svým nájemníkem (může to být jeho kamarád nebo příbuzný), okamžitě zanikne podnájemní vztah s třetí osobou. Při hledání pronájmu si tedy dejte pozor.

U družstevních bytů je to jinak
Družstevní byt nemůžete přímo vlastnit, můžete se stát pouze majitelem družstevního podílu. Jste v podstatě nájemníkem družstva. Pokud tedy pronajímáte družstevní byt, dochází ke vzniku podnájemního vztahu. Avšak jeho podmínky jsou regulovány stanovami družstva, a proto je podnájemník v podstatě chráněn. I přesto je vhodné do těchto stanov nahlédnou, ještě než něco podepíšete.

Na Flatio se setkáte s pronájmy na krátkou či střední dobu, které jsou podložené smlouvou o pronájmu uzavíranou mezi pronajímatelem (majitelem nebo správcovskou firmou) a nájemníkem. Sehnat pronájem můžete např. přímo v centru Prahy nebo v méně známých oblastech, jako jsou třeba Ďáblice, Kolovraty, BřevnovKomořany, Sobín nebo Lysolaje.

Přidejte se ke stovkám spokojených majitelů. Na Flatio vše vyřídíte online, budete mít méně starostí a více času.

Sdílejte tento článek:
Doporučujeme
Zvažujete převod energií na nájemce? Známe pro i proti
Jak zvýšit nájemné?
Daň z nemovitostí u pronajatých bytů