Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma

Podvodníci lákají na atraktivní nabídky pronájmů

Pro nájemníky · 29. říjen 2017 · 3 minuty čtení
 Pronájem bytu 2+kk na Praze 6, 72 m2 za 6000 měsíčně.

Když jsem si všimla této nabídky na známém realitním serveru, hned mi problesklo hlavou: “Wow, tak levný pronájem na Praze 6? Tady něco smrdí.” Obratem jsem napsala na uvedenou e-mailovou adresu a netrpělivě čekala na první reakci. Pravděpodobně falešný pronajímatel si dával docela na čas. Nakonec se bohužel neozval vůbec a inzerát do druhého dne byl pryč. Škoda.

Lákavé falešné pronájmy

Nejen v České republice, ale i v zahraničí, se rozmáhá trend falešných pronájmů, které podvodníci nabízí za velmi výhodné ceny. Díky tomu se jim hned v prvních hodinách ozve spousta nic netušících nájmuchtivců a následující scénář je v podstatě stejný. Pronajímatel se představí jako cizinec, který prý v minulosti například pracoval v České republice. Pokud však máte zájem o prohlídku bytu, pronajímatel Vám sdělí, že nejprve potřebuje záruku, že o bydlení máte skutečně zájem. Potom prý přijede, ukáže Vám byt a společně podepíšete smlouvu. Tvrdí, že se obává, abyste si zájem o pronájem nerozmysleli. On by potom úplně zbytečně hradil cestu do České republiky a zpět. Záruka Vašeho skutečného zájmu se pohybuje v řádu tisíců. Pokud takovému pronajímateli peníze pošlete, už je pravděpodobně nikdy neuvidíte, stejně jako neexistující byt.

Velkým problémem je, že podvodníci zneužívají důvěry lidí k zavedeným značkám. Vydávají se za pronajímatele na Airbnb, nebo dokonce inzerují na renomovaných realitních serverech, vystupují na webech pod jménem existujících realitních kanceláří apod. Jejich cíl je jasný – vylákat z Vás peníze. Jejich tempo je zběsilé.

Jak podvodníka odhalit?


Nic není zadarmo
Výhodné nabídky jsou podezřelé. Pokud tedy narazíte na super skvělou nabídku od člověka, kterého jste nikdy neviděli, berte to raději jako hloupý vtip.

Důvěřuj, ale prověřuj
Podvodníka můžete odhalit například nahlédnutím do katastru nemovitostí na webu ČÚZK (Český úřad zeměměřický a katastrální). Podle zadané adresy zde najdete seznam vlastníků jednotlivých bytů. Chybí mezi nimi ten Váš vstřícný cizinec? Potom ruce pryč. 

Srovnejte okolí bytu s fotografiemi interiéru
Jsou na fotkách bytu vidět okna nebo jak vypadá ulice venku? Pokud ano, máte štěstí. Prohlédněte si ulici, kde se byt údajně nachází. Podvodníci ve falešných inzerátech často sdílí fotografie bytů, které se po důkladné prozkoumání na daném místě nemohou vůbec vyskytovat – v dané ulici nemá žádný dům podobná okna, ulice venku je plná stromů, z okna falešného bytu však žádné nevidíte atd. Nedá se podle toho ale řídit pokaždé, některé byty mají výhled pouze do vnitrobloku nebo jsou okna na fotkách zatažená závěsy apod.

Hlavně nikdy neplaťte zálohy ani nájem předem, aniž byste podepsali nájemní smlouvu. Nenechte se napálit!

Podobný příběh se stal panu Lukáši R., který svůj zážitek sdílel na internetu. Narazil na podezřele levný byt, i přesto se rozhodl pronajímateli napsat. Reakce pronajímatele ho jen utvrdila v jeho předchozích domněnkách, že je to podvod:

“Bydlím v Athény, Řecko. Koupil jsem tento byt před několika lety, pro mého syna, který byl v České republice vysokoškolské studium. Bohužel zachytil pracovní smlouvu v USA pro příštích 5 let, z tohoto důvodu chci pronajmout byt. Máte-li zájem pronajmout byt, mohu vám poslat klíče a smlouvu s přepravní společností, která bude zpracovávat platby a dodání klíčů a smlouvy.”

Jedná se o jeden z dalších známých triků těchto lidí. Prý Vám pošlou klíče od bytu, ale musíte nejdřív zaplatit. Klíče potom nikdy nedorazí a po pronajímateli se slehne zem. Klasika.

Sdílejte tento článek:
Doporučujeme
Zvažujete převod energií na nájemce? Známe pro i proti
Jak zvýšit nájemné?
Daň z nemovitostí u pronajatých bytů