Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma

Co může pronajímatel v bytě zakázat a jakým způsobem?

Právní náhledy · 22. říjen 2017 · 3 minuty čtení

Zamoření bytu cigaretovým kouřem nebo poškození interiéru domácími mazlíčky, to patří mezi časté noční můry pronajímatelů. Co vlastně můžete jako pronajímatel nájemníkovi zakázat a jakým způsobem?

Pojďme se nejprve podívat na to, co říká občanský zákoník (§ 2258) o chování domácím mazlíčků v nájemních bytech:

„Nájemce má právo chovat v bytě zvířata, nepůsobí-li chov pronajímateli nebo ostatním obyvatelům domu obtíže nepřiměřené poměrům v domě. Vyvolá-li chov zvířete potřebu zvýšených nákladů na údržbu společných částí domu, nahradí nájemce tyto náklady pronajímateli.“

A co z toho vyplývá? Pokud si majitel nepřeje, aby jeho nájemník choval v bytě domácího mazlíčka, který by teoreticky mohl poškodit interiér a uvede tento zákaz v nájemní smlouvě, je takové ustanovení neplatné a tedy právně nevymahatelné. Stejně tak v případě zákazu kouření. Nájemní smlouva by neměla pojednávat ani o zákazu návštěv nebo podnikání. Jak se tedy pronajímatel může bránit?

Ten, kdo rozhoduje o svém majetku, má poslední slovo. Záleží tedy především na pronajímateli, jestli domácí mazlíčky nebo kouření v bytě akceptuje, a tudíž bydlení danému nájemníkovi pronajme.

1) Zjistěte potřebné informace o Vašem zájemci
Má psa nebo kočku? Je to silný kuřák?

2) Domluvte se s nájemníkem ústně
Důvěra je základem každé vztahu, i toho nájemního. Společně se dohodněte na určitých pravidlech a důvěřujte si.

3) Přidejte do smlouvy oznamovací povinnost
Ze zákona neplyne nájemníkovi žádná oznamovací povinnost, že je majitelem zvířete nebo má v úmyslu si zvíře pořídit. Do nájemní smlouvy je však možné tuto oznamovací povinnost zavést a nájemník je tak povinen tuto skutečnost pronajímateli oznámit.

4) Uzavírejte nájemní smlouvu na dobu určitou
Nájemní smlouvu uzavírejte vždy na dobu určitou. V případě nespokojenosti nebo porušení ústní dohody tak nájemníkovi smlouvu jednoduše neprodloužíte.

5) Po dohodě zvyšte nájem
Pokud si nájemník stojí za svým mazlíčkem, dohodněte se s ním například na zvýšení nájmu. Případné škody potom budete moci z tohoto navýšení pokrýt.

6) Byt pravidelně kontrolujte
Problém nastává tehdy, pokud nájemník domácího mazlíčka třeba zatají nebo si ho pořídí později. To však není důvodem pro výpověď z nájemní smlouvy. S nájemníkem se však v takovém případě můžete dohodnou na případném pokrytí nebo odstranění škod. Pokud tedy máte podezření na nedodržování stanovených pravidel, navštivte nájemníka a zkontrolujte tak byt. V případě střednědobých pronájmů však kontroly nejsou potřeba, jelikož takový pronájem trvá zpravidla 1–6 měsíců.

Chování nájemníka je také limitování sousedským právem. Jakákoli činnost v bytě totiž nesmí obtěžovat nebo ohrožovat ostatní obyvatele domu. Ačkoli tedy nájemce má právo chovat v bytě zvíře, nebo dokonce v něm kouřit, obyvatelé domu nebo pronajímatel se mohou proto takovému chování ohradit.

Na Flatio pronajímatelé vždy u každé nabídky uvedou, jestli si nepřejí chov domácích mazlíčků, kouření v bytě a další činnosti. Nájemníci si tak mohou předem rozhodnout, jestli taková pravidla budou akceptovat nebo si raději vyberou jiný byt.

Pokud se nám do tohoto článku zatoulali také nějací zájemci o bydlení, připomínáme, že na Flatio najdou krátkodobé a střednědobé pronájmy bytů a pokojů všichni, kteří potřebují bydlení na přechodnou dobu. Naše služba je hojně využívána studenty, pracovníky nebo lidmi, kteří shánějí dlouhodobý pronájem a po dobu hledání potřebují někde bydlet. Pronájmy nabízíme jak v Praze (na ŽižkověZbraslavi, Radotíně, Braníku, v Bohnicích, Horních Počernicích, aj), tak v Brně, OstravěBratislavě, Vídni, Budapešti a dalších městech.

Přidejte se ke stovkám spokojených majitelů. Na Flatio vše vyřídíte online, budete mít méně starostí a více času.

Sdílejte tento článek:
Doporučujeme
Zvažujete převod energií na nájemce? Známe pro i proti
Jak zvýšit nájemné?
Daň z nemovitostí u pronajatých bytů