Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma

Právní poradna: Změny v oblasti pronajímání bydlení v roce 2017

Právní náhledy · 29. prosinec 2016 · 1 minuta čtení
Každý nový rok pravidelně přináší pro občany celou řadu změn a novinek. Je proto namístě si položit otázku: "Jaké změny přinese rok 2017 v oblasti pronajímání bydlení?"

Již v úvodu je třeba říci, že dojde ke změnám spíše dílčím a nikterak rozsáhlým. Přitom změny související s oblastí pronajímání bydlení budou v roce 2017 v zásadě pouze dvě. První změna souvisí s novelizací zákona č. 89/2012 Sb. občanský zákoník (dále jen „OZ“), druhá pak s novelizací zákona č. 586/1992 Sb. o dani z příjmu, v aktuálním znění (dále jen „ZDP“).

V rámci novely občanského zákoníku dojde ke změně v institutu jistoty (tzv. kauce). Tento institut je zakotven v ust. § 2254 OZ a představuje peněžitou jistotu pro zajištění úhrady svých pohledávek vůči nájemci. Výše peněžité jistoty se sjednává dohodou smluvních stran, nicméně dle aktuální právní úpravy nesmí být vyšší než šestinásobek měsíčního nájemného. Právě zde dojde ke změně, a sice takové, že pronajímatel bude moci nově požadovat pouze trojnásobek nájmu. Dojde tak k návratu ke staré právní úpravě, tak jako před rokem 2014.

Druhá avizovaná změna souvisí s novelou ZDP, kdy dojde ke zpřísnění pravidel pro vyplácení daňového bonusu. Byť se jedná na první pohled o věc nesouvisející s pronájmem, opak je pravdou. V rámci zpřísnění již nově nebude možné uplatnit příjmy z nájmu (ust. § 9 ZDP) do limitu příjmu (šestinásobek minimální mzdy), jehož je třeba pro získání bonusu dosáhnout.

Závěrem je třeba říci, že obě výše zmíněné změny nezačnou platit hned od 1. 1. 2017. Novely obou zákonů teprve procházejí legislativním procesem. Novela OZ již byla podepsána prezidentem, novela ZDP bude v průběhu ledna 2017 projednávána ve 3. čtení (závěrečné schválení poslaneckou sněmovnou). Účinnost uvedených změn lze tedy čekat v průběhu první poloviny roku 2017.

Přidejte se ke stovkám spokojených majitelů. Na Flatio vše vyřídíte online, budete mít méně starostí a více času.

Sdílejte tento článek:
Doporučujeme
Zvažujete převod energií na nájemce? Známe pro i proti
Jak zvýšit nájemné?
Daň z nemovitostí u pronajatých bytů