Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma

Pražský hrad nebo orloj? Podívejte se s námi na nejlepší památky v Praze!

Pro nájemníky · 24. říjen 2018 · 2 minuty čtení

Ať už jste do Prahy přijeli za jakýmkoli účelem, neprohlédnout si její nejvýznamnější památky by byla velká škoda. Praha patří k jedněm z nejromantičtějších a nejstarobylejších měst celé Evropy, kam každý rok přijedou statisíce turistů. Pojďte se tedy podívat na seznam památek, co při návštěvě nemůžete minout.

Pražský hrad

Pražský hrad je dominanta Prahy a právoplatným členem UNESCO. Podle Guinessovy knihy rekordů je dokonce největším souvislým hradním komplexem na světě. Rozkládá se totiž na neuvěřitelné ploše téměř 70 000 m²! Od 9. století býval hlavním sídlem českých knížat a králů, od roku 1918 je sídlem prezidenta České republiky. Dvakrát se také stal hlavní rezidencí císaře Svaté říše římské. Součástí hradu je i slavná Zlatá ulička, kde najdete malé romantické domečky, které jsou mezi turisty velice oblíbené pro svůj pohádkový vzhled.

Fotka Pražského hradu

Pražský orloj

Kdo by nenavštívil staroměstský orloj, jakoby v Praze ani nebyl. Jedná se o středověké astronomické hodiny, které jsou patrně nejlépe zachovalým orlojem vůbec. V minulosti dokonce pražská radnice uvažovala o tom, že ho prodá do starého železa, byl totiž značně zchátralý. Podařilo se ale naštěstí prosadit jeho rekonstrukci, takže ho dnes můžete obdivoval společně s turisty z celého světa. Zajímavostí také je, že jeho přesnou kopii najdete v jihokorejském Soulu!

Pražský orloj

Vrtbovská zahrada

Vrtbovská zahrada byla pojmenována po Vrtbovském paláci, ke kterému příslušela. Jedná se o dochovanou barokní terasovou zahradu italského typu. Její výjimečnost spočívá i v místě, kde byla vytvořena, leží totiž na pozemku na svahu ve tvaru šipky. Navštěvovaná je také proto, že z její vyhlídky je krásný výhled na celé centrum Prahy.

 Fotka Vrtbovské zahrady

Národní galerie v Praze

V Národní galerii najdete největší sbírku výtvarného umění v České republice. Najdete zde ale i další umělecké sbírky, které jsou částečně umístěny v depozitářích a částečně v expozicích dostupné pro veřejnost. Prohlédnou si můžete díla nejen od středověku do současnosti, ale i památky z období antického Řecka a Říma.

Petřínská věž

Když byli roku 1889 členové Klubu českých turistů na světové výstavě v Paříži, uviděli slavnou Eiffelovu věž a rozhodli se vytvořit podobnou dominantu v Praze. Vybraly peníze, od města získali pozemek, a my tak dnes můžeme podniknout krásný výlet na kopec Petřín a obdivovat výhled na celou Prahu. Zajímavostí je, že za 2. světové války ji chtěl Adolf Hitler zbourat, ale jeho přání nebylo nikdy vyhověno. Pokud na rozhlednu zavítáte, počítejte se 299 schody a výhledem z výšky 55 metrů. Celková výše rozhledny je 65,5 m, má 11 metrové základy a celková konstrukce váží 175 tun.

Petřínská rozhledna

Valdštejnský palác

Valdštejnský palác nechal postavit v letech 1623 až 1630 jeden z nejmocnějších a nejbohatších šlechticů té doby Albrecht Václav Eusebius z Valdštejna. Dnes patří mezi významné národní kulturní památky a stal se sídlem Senátu České republiky. Zajímavostí je, že sochy nacházející se ve valdštejnské zahradě, byly v roce 1648 uloupeny švédskými vojsky a teprve v letech 1912–1918 byla zahrada ozdobena jejich věrnými kopiemi. Úctyhodná je také velkost celého komplexu, jehož délka činí 340 metrů a největší šířka 172 metrů a skládá se z Valdštejnského paláce, Valdštejnské zahrady a Valdštejnské jízdárny.

Fotka Valdštejnského paláce

Sdílejte tento článek:
Doporučujeme
Zvažujete převod energií na nájemce? Známe pro i proti
Jak zvýšit nájemné?
Daň z nemovitostí u pronajatých bytů