Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma

Přihlašování cizinců při pobytu v ČR

Právní náhledy · 8. duben 2017 · 1 minuta čtení

Jednou z nejčastějších skupin nájemníků, kteří najdou své bydlení právě na Flatio, jsou cizinci. Ať už jde o studenty na studijním programu Erasmus nebo zahraniční byznysmeny. Ti musí při příjezdu do České republiky splnit ohlašovací povinnost.

Ohlašovací povinnost lze splnit dvěma způsoby. Cizinec může přihlašovací lístek vyplnit sám a doručit ho na policii nebo ho předá ubytovateli (osobě, která poskytuje cizinci ubytování za úhradu). Občané Evropské unie se musí přihlásit do 30 dnů, ale pouze v případě, že jejich pobyt přesáhne dobu 30 dnů. Občané třetích zemí se však musí přihlásit mnohem dříve, a to do 3 pracovních dní od překročení státních hranic.

Cizinci na území České republiky by však měli hlásit i další záležitosti. Mezi ně patří změna místa pobytu, ztráta cestovního dokladu nebo změna příjmení.

Přestože zákon ukládá ohlašovací povinnost jak cizinci pobývajícímu na území ČR, tak jeho ubytovateli, ubytovatelé i samotní cizinci tuto svou povinnost často ignorují. Její nesplnění totiž není příliš důsledně vymáháno. My našim majitelům jednoznačně doporučujeme ubytovaného cizince vždy nahlásit. Stačí vyplnit pár údajů, vyplněný přihlašovací lístek zaslat na policii a máte jistotu, že se vyhnete nepříjemnostem. Může se totiž stát, že zahraniční host bude tvrdit, že svou povinnost již splnil u ubytovatele a nenese tedy žádnou zodpovědnost. Pokuta pro ubytovatele se může vyšplhat až na 50 tisíc korun, cizinec může dostat pokutu až 3 tisíce korun.

Pravidel pro ubytování zahraničních nájemníků je více, v zákonech najdeme i výjimky, kdy se pobyt hlásit nemusí. Přečíst si je můžete zde

Přidejte se ke stovkám spokojených majitelů. Na Flatio vše vyřídíte online, budete mít méně starostí a více času.

Sdílejte tento článek:
Doporučujeme
Zvažujete převod energií na nájemce? Známe pro i proti
Jak zvýšit nájemné?
Daň z nemovitostí u pronajatých bytů