Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma

Jak se slaví Velikonoce v Česku

Pro nájemníky · 11. duben 2017 · 2 minuty čtení

K nejvýznamnějším českým svátkům patří bezesporu Velikonoce. Mísí se v nich zvyky regionální a pradávné z pohanských dob.  Veliký vliv na oslavy příchodu jara má ale beze sporu i křesťanství.

Tak jako v mnohých zemích připomínají Velikonoce konec Ježíšova života a jeho následné vzkříšení. Proto se pašijový týden pojí s obřady v kostele, v tuto dobu končí i čtyřicetidenní půst. Velikonoční svátky začínají Škaredou středou, pokračují Zeleným čtvrtkem, Bílou sobotou, Božím hodem Velikonočním a končí Velikonočním pondělím. Každý den se pojí s pověrami a zvyky. Česko je však velmi známé pro vlažný vztah obyvatelů k církvi, a tak se jeho obyvatelé drží zejména tradicí, které spíš oslavují konec zimy a příchod jara.

Na velikonoční pondělí vyrazí muži a chlapci na obchůzku s pomlázkami – svazkem spletených vrbových proutků, který na konci zdobí barevné stuhy. Tou symbolicky vyšlehají dívky, aby je tak omladili a aby zkrásněly. Po odříkání koledy je pak ženy odmění vajíčkem, pradávným symbolem nového života. Tradiční jsou kraslice malované voskem nebo vyškrabávané, vejce se barví i trávou nebo slupkami od cibule. Čím dál častěji najdete v košíčku koledníků i vajíčka z čokolády, ty starší z nich dámy pohostí i dobrou pálenkou. Muži obcházejí dům od domu celou vesnici, a to až do poledne. Po něm by se měly role obrátit a pro výslužku by měly vyrazit i ženy, tento zvyk se však již obvykle nedodržuje.

Oslavy jsou samozřejmě spojeny i s jídlem. Zejména v neděli na Boží hod Velikonoční se podává jehněčí, telecí nebo kůzlečí. Chudší rodiny, které si nemohly dovolit maso, upekli beránka ze sladkého těsta a tato tradice se drží dodnes. Na velikonoční tabuli se objevuje i nádivka, mazanec, pečené Jidáše a samozřejmě vejce ve všech možných úpravách.

Chtěli byste zažít atmosféru Velikonoc v Česku? Pak není nic snazšího než si pronajmout bydlení právě přes Flatio! Užít si tyto svátky můžete např. i během studijního či pracovního pobytu, případně vycestovat jen tak na pár týdnů a okusit velikonoční svátky. Na Flatio seženete pronájmy jak bytů, tak pokojů, dokonce i spolubydlení! A to ve většině českých (i zahraničních) velkoměstech.

Sdílejte tento článek:
Doporučujeme
Zvažujete převod energií na nájemce? Známe pro i proti
Jak zvýšit nájemné?
Daň z nemovitostí u pronajatých bytů