Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma

Pronájmy v médiích #002

Pro majitele · 27. květen 2019 · 2 minuty čtení

Přinášíme vám souhrn toho podstatného, o čem se psalo v českých médiích o tématu PROPTECHU, pronajímání, realit a developmentu. Každý týden pro vás připravujeme výběr těch nejdůležitějších článků, ke kterým přidáváme krátkou anotaci a odkaz na původní zdroj.

Týden od 20. května 2019

Aktualne.cz: Finanční správa rozesílá složenky. Na úhradu daně z nemovitosti zbývá už jen pár dní

https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/financni-sprava-rozesila-slozenky-na-uhradu-dane-z-nemovitos/r~3137fcd0726c11e9b2a00cc47ab5f122/

I v letošním roce rozesílá Finanční správa všem majitelům nemovitostí složenku s výší daně z nemovitosti. Finanční správa nabízí majitelům také možnost poslat si výzvu přes email. Pokud vlastníte nemovitost ve více krajích, obdžíte složenku v každém z nich. Obsílka musí dorazit do 25. května a daň musí být uhrazena do 31. května 2019. Úřad toleruje zpoždění platby až o 1 týden po termínu, teprve potom začíná vyčíslovat pokuty.

Brněnský deník: Lidé si podle městských částí obecních bytů neváží. Problémy napraví domovníci

https://brnensky.denik.cz/zpravy_region/lide-si-podle-mestskych-casti-obecnich-bytu-nevazi-problemy-napravi-domovnici-20190520.html

Vzhledem k tomu, že nájemníck v brněnských městských bytech porušují pravidla pronájmu, rozhodly se některé městské části v Brně, že zaveduo funkci domovníka. Opírají se o zkušenosti z jiných městských částí, kde domovníci již fungují. V Brně - sever využívají kontaktní osoby, ale ty nemají pravomoci zakotvené v zákoně.

Stavební fórum: NÁJEMNÍ BYDLENÍ V OČEKÁVÁNÍ ZMĚN?

http://www.stavebni-forum.cz/cs/najemni-bydleni-v-ocekavani-zmen/

Srovnání nájemního bydlení v Česku, zejména s Německem, kde (podle dat uvedených v článku) žije v nájemním bydlení 54 % populace. V Česku tvoří nájemní bydlení jen 22 % z celkového fondu bydlení. Zbytek připadá na bydlení ve vlastní nemovitosti. Citovaní experti předpokládají, že vzhledem k rostoucím cenám nemovitostí bude nájemní bydlení typické i pro střední třídu.  

Aktualne.cz: Nejen koupí bytu se dá investovat. Podívejte se, kolik vynášejí české realitní fondy

https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/investice-do-nemovitosti-jedna-z-mala-sanci-jak-v-dnesni-dob/r~df42e2187bb311e98aa4ac1f6b220ee8/

Přehled výnosů realitních fondů za rok 2018 a srovnání s průměrným výnosem za poslední 3 roky. Samostatné výsledky pro drobné investroy a pro kvalifikované investory (investice do realitních fondů od 1 milionu Kč). V textu jsou realitní fondy představeny jako alternativa k přímému nákupu nemovitosti jako investice, která se splácí prostřednictvím pronájmu. 

Aktualne.cz: Vysoké ceny bytů dusí trh s hypotékami. Nepomáhá ani pokles úroků, čeká se na ČNB

https://zpravy.aktualne.cz/finance/uroky-u-hypotek-dale-klesaji-stejne-jako-zajem-lidi/r~467a48c27bb411e9b5e8ac1f6b220ee8/

Klesají počty hypoték i objemy, na které byly sjednány. Současně již 3 měsíc v řadě klesá úroková sazba u hypotečních úvěrů. V dalších měsících se snad podaří rozklíčovat, zda jsou objemy způsobeny předzásobením, kdy občané sjednávali hypotéky před začátkem jejich regulací  v říjnu 2018. Mladí lidé do 36 let by, podle plánů České národní banky, mohli získat hypotéky nově až na 100 procent hodnoty zástavy nemovitosti.

How Tech Is Affecting Real Estate In 2019

https://www.myfrugalbusiness.com/2019/04/how-tech-is-affecting-real-estate-market.html

Přehledně sepsaný seznam hlavních technologií, které nejspíše ovlivní realitní trh a pronájmy v roce 2019: Proptech, Big data, Blockchain, Virtuální a rozšířená realita a dílčí investování do nemovitostí. 

Přidejte se ke stovkám spokojených majitelů. Na Flatio vše vyřídíte online, budete mít méně starostí a více času.

Sdílejte tento článek:
Doporučujeme
Zvažujete převod energií na nájemce? Známe pro i proti
Jak zvýšit nájemné?
Daň z nemovitostí u pronajatých bytů