Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma

Pronájmy v médiích #004

Pro majitele · 10. červen 2019 · 3 minuty čtení

Přinášíme vám souhrn toho podstatného, o čem se psalo v českých médiích o tématu PROPTECHU, pronajímání, realit a developmentu. Každý týden pro vás připravujeme výběr těch nejdůležitějších článků, ke kterým přidáváme krátkou anotaci a odkaz na původní zdroj.

Týden od 3. června 2019

Ceny nájmů se vyškrábaly na rekord. Metr nyní vyjde na 245 korun za měsíc

https://klub.denik.cz/cesi/ceny-najmu-se-vyskrabaly-na-rekord-metr-nyni-vyjde-na-245-korun-za-mesic-20190529.html

V tomto článku vám Deník ve spolupráci s inzertním serverem Annonce přináší meziroční srovnání cen nájmů v krajích a okresech. Společně zjistili, že měsíční nájemné za metr čtvereční se v roce 2019 zvýšilo o 24 Kč (11 %). Aktuální cena je tedy 245 Kč oproti lonským 221 Kč. Zvýšení postihlo všechny kraje České republiky, nejméně je zaznamenal Olomoucký kraj (pouze 4% nárůst), nejvíce naopak západ republiky (v Plzenském, Jihočeském či Karlovarském kraji byl nárůst 12%), přičemž obecně platí nepřímá úměra, že čím je menší dispozice bytu, tím více si za nájem připlatíte.

Pražan dá za byt 15 ročních platů. Více než před pár lety

https://archiv.ihned.cz/c1-66584740-prazan-da-za-byt-15-rocnich-platu-vice-nez-pred-par-lety

Podle studie developerské společnosti Central Group z konce prvního čtvrtletí tohoto roku by si pražský obyvatel na průměrný byt o rozloze 70 metrů čtverečních vydělával 14,6 let, což je o 0,6 roku více, než tomu bylo loni. Průměrná cena takového bydlení se pak pohybuje kolem 7,5 mil Kč, přičemž průměrná mzda v Praze dle ČSÚ je 41 450 Kč. Za výrazný nárůst cen bytů může zvýšená nabídka nových bytů, ke snížení cen bytů však pravděpodobně nedojde - není k tomu prostor skrze zvyšování cen pozemků, stavebních prací a materiálů, a v neposlední řadě skrze dan z přidané hodnoty.

Obecních bytů ubývá. Praha dokončí privatizaci, novou už rozjíždět nebude

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/praha-po-sporech-v-koalici-dokonci-privatizaci-prazdne-byty/r~10a5830686a911e9b9980cc47ab5f122/?utm_source=mediafed&utm_medium=rss&utm_campaign=mediafed

Množství obecních bytů v Praze dlouhodobě klesá, proto se nová magistrátní koalice zavázala, že privatizaci nebo-li odkup do rukou nájemníků zastaví. Zatímco Piráti chtěli privatizaci zastavit okamžitě a úplně, Spojené síly pro Prahu se přiklonili k opozici. Mezi stranami však došlo ke kompromisu - z privatizace plánované v roce 2012 bude převedeno pouze 582 bytů, u kterých se již podnikly kroky k prodeji. Zbytek bytových jednotek (cca 800) z této privatizace si město ponechá. Radnice jednotlivých městských částí pak získají až 500 milionů korun formou dotačního programu na opravu zhruba 1 300 bytů zejících prázdnotou zejména z důvodu špatného stavu. Polovina částky bude radnicím vyplacena jako nevratný příspěvek od magistrátu, zbytek částky bude poskytnut jako bezúročná půjčka.

Berlínská radnice děsí investory možným zastropováním výše nájemného

https://www.e15.cz/ceny-bytu/berlinska-radnice-desi-investory-moznym-zastropovanim-vyse-najemneho-1359573

Berlínská radnice děsí investory možným zastropováním výše nájemného až na pět let. 18. června bude senát Berlína hlasovat o zákonu, který zapříčiní, aby nové nájemní smlouvy neobsahovaly vyšší částky než smlouvy předchozí. Pokud nájemník nazná, že je jeho nájemné příliš vysoké, může podat žádost o prošetření. Bude-li této žádosti vyhověno, sníží se na maximální (zastropovanou) možnou výši. Tento zákon je prioritním zájmem berlínské SPD a reaguje na opakující se demonstrace kvůli stoupajícím nájmům v německé metropoli.

Více informací o problematice vysokých nájmů a jejich možného zastřešení si můžete přečíst také na Aktualne.cz.

V Praze se zvýší daň z nemovitosti, někde až dvojnásobně. Neměnila se 10 let a je nižší než v Hradci Králové

https://archiv.ihned.cz/c1-66585680-v-praze-se-od-pristiho-roku-zvysi-dan-z-nemovitosti

Na základě rozhodnutí pražského magistrátu má všech 57 městských částí možnost zvýšit na svém území dan z nemovitostí. Výnos z této daně by měl automaticky mířit do rozpočtů jednotlivých městských částí. Zatímco nyní je dan z nemovitosti stejná v celé Praze, od příštího roku by tomu mohlo být jinak. Dan se různí dle zastavěných metrů čtverečních a pro každý typ nemovitosti je v zákoně jiná sazba. Aktuální výše daně v Praze se nezměnila celých 10 let, městské části však za tu dobu prošly značným vývojem a potřebují více peněz na investice či údržbu (tomu by zvýšení daně mohlo napomoci). Starostové některých obcí s navýšením souhlasí, o konkrétním řešení však ještě chtějí diskutovat s kolegy.

Přidejte se ke stovkám spokojených majitelů. Na Flatio vše vyřídíte online, budete mít méně starostí a více času.

Sdílejte tento článek:
Doporučujeme
Zvažujete převod energií na nájemce? Známe pro i proti
Jak zvýšit nájemné?
Daň z nemovitostí u pronajatých bytů