Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma

Pronájmy v médiích #042

10. březen 2020 · 7 minut čtení

Přinášíme vám souhrn toho podstatného, o čem se psalo v českých médiích o tématu PROPTECHU, pronajímání, realit a developmentu. Každý týden pro vás připravujeme výběr těch nejdůležitějších článků, ke kterým přidáváme krátkou anotaci a odkaz na původní zdroj.


Týden od 2. března 2020


Počet nových smluv o stavebním spoření loni stoupl

https://www.e15.cz/finexpert/pujcujeme-si/pocet-novych-smluv-o-stavebnim-sporeni-loni-stoupl-1367348

Podle statistik ministerstva financí zveřejněných na internetu v loňském roce uzavřely stavební spořitelny kolem 485 000 nových smluv o stavebním spoření, koncem roku 2019 tak bylo uzavřeno celkem 3,23 milionu smluv, což je přibližně o 60 000 smluv než na konci roku 2018. Průměrná cílová částka se meziročně snížila o 40 000 Kč na 430 500 Kč. Celkový počet úvěrů podle statistik ministerstva financí v loňském roce klesl. Spořitelny evidovaly kolem 555 000 úvěrů, tedy o 33 000 méně než na konci roku 2018. Poměr objemu úvěrů a naspořené částky stoupl na 77,3 %. 

Každý sólo, a přitom spolu. Praha chce řešit bytovou krizi podporou komunitního stavění

https://www.forbes.cz/kazdy-solo-a-pritom-spolu-praha-chce-resit-bytovou-krizi-podporovou-komunitniho-staveni/

V rámci nové Strategie rozvoje bydlení na území hlavního města Prahy vzniká unikátní koncept bytové výstavby, který slibuje například o desítky procenty levnější byty, úbytek krátkodobých hostů, anebo konec investičních bytů. Inspirací je koncepce známá v německy mluvících zemích jako baugruppe. Roli developera v tomto systému plní komunita lidí, kteří budou v domě bydlet. Skupina budoucích sousedů vytvoří právní uskupení, které vystupuje jako malý developer: sama si zajistí pozemek a sama si postaví činžovní dům. Termín baugruppe nemá v naší legislativě oporu, právně tedy půjde o spolky pro bydlení.

Výhodou takového přístupu je, že předem znáte své budoucí sousedy a projektujete dle vlastních potřeb a představ. V případě komunitní výstavby odpadá marže developerovi nebo daň z převodu nemovitosti. Naopak náklady může navýšit nezkušenost stavitelů. Je třeba brát v úvahu také to, že rodina nakládající se všemi úsporami si nemůže dovolit nést stejné podnikatelské riziko jako profesionální developer. Je třeba nějakých záruk od obce nebo státu. Podle Jakuba Filipa Nováka z ateliéru No Architects radnice nepodporují dostatečně aktivně bytovou výstavbu. Například délka stavebního řízení je podle něho neúnosná. Analýzy jeho slova potvrzují, přičemž nejtíživější situace je v Praze, kde se v přepočtu na obyvatele vydává výrazně méně stavebních povolení na byty než v Mnichově, Vídni, Bratislavě či ve Varšavě, ale také ve většině českých regionů. 

Podle Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy by metropole potřebovala ročně kolem osmi tisíc nových bytů. V posledních letech se postavilo v průměru kolem pěti tisíc bytů ročně. 

Pražský magistrát vytipoval dvacítku pozemků, které nabídne komunitním developerům pro výstavbu. Nově vzniklé spolky získají ve veřejné soutěži městské pozemky a s nimi právo na užívání stavby, kterou na nich postaví. Opci město poskytne na 99 let. Stavebníci ušetří až 30 % nákladů, město na oplátku získá díky projektu několik bytů do městského bytového fondu. 

Financování projektů by mohla zajistit Evropská investiční banka, magistrát dále jedná s Komerční bankou o vzniku finančního nástroje vytvořeného na míru tomuto typu výstavby. Vlastní vstupní vklad na bytovou jednotku by měl být maximálně 600 tisíc korun, což je mnohem méně, než požadují v současnosti hypoteční bankéři. 

Veletrh MIPIM se přesouvá na červen

https://archiv.ihned.cz/c1-66729840-veletrh-mipim-se-presouva-na-cerven

MIPIM (Le Marché International des Professionnels de L'immobilier) je jedním z největších světových realitních veletrhů, který se každoročně koná od 10. do 13. března ve francouzském Cannes. Letos proběhne kvůli obavám z šíření epidemie koronaviru v termínu od 2. do 5. června.

Developerská firma Prologis loni ve střední Evropě začala se stavbou sedmi skladových budov o rozloze 200 tisíc čtverečních metrů. Nejaktivnější byla loni společnost v Polsku, kde začala se stavbou čtyř nových budov, po jedné budově  začala stavět v Česku, Maďarsku a na Slovensku. Developer také loni ve střední Evropě dokončil celkem osm budov s celkovou plochou 189 tisíc metrů čtverečních. Součástí byly i dvě stavby v Brně a u pražského letiště. Na letošní rok plánuje firma další projekty v Česku a také na Slovensku.

Makléři musí mít nově diplom z vysoké, praxi či odbornou zkoušku. Jejich služby to může podražit

https://archiv.ihned.cz/c1-66729770-makleri-musi-mit-nove-diplom-z-vysoke-praxi-ci-odbornou-zkousku-jejich-sluzby-to-muze-podrazit

Díky novému zákonu o realitním zprostředkování by mělo být méně pravděpodobné, že při koupi nebo prodeji nemovitosti natrefíte na nepoctivého makléře.  Zákon zavádí přísná pravidla a až milionové pokuty za jejich porušení. Po makléřích vyžaduje například povinné pojištění odpovědnosti. Dosud bylo takové pojištění dobrovolné. Vedle pojištění musí makléři nově uzavřít s pronajímatelem či prodávajícím písemnou zprostředkovatelskou smlouvu. Dosud stačila i ústní dohoda.

Dosud platilo, že makléřem se může stát prakticky kdokoliv. Nově musí makléři před zahájením činnosti prokázat odbornou způsobilost. To znamená vysokoškolské vzdělání v právních, ekonomických, stavebních nebo jiných odpovídajících oborech. Ti, kteří tuto podmínku nesplňují, mají také šanci, musí však prokázat dostatečnou praxi v oboru, která se pohybuje od jednoho po tři roky, případně absolvovat odbornou zkoušku. Již aktivní makléři mají 6 měsíců na doložení vzdělání, praxe nebo složení zkoušky. Nově se mění také splatnost provize a její maximální výše. Dále se realitních kanceláří se dotkne změna podmínek pro o úschovu finančních prostředků.  

Zákon vznikl především kvůli dlouhodobé nespokojenosti klientů některých realitních kanceláří a jejich makléřů. Cílem je obecně zlepšit podmínky pro kvalitní makléře a dostat z trhu nepoctivce. V přepočtu na počet obyvatel působí v Česku nejvíce makléřů v EU, celkem jich je přes 14,5 tisíce. Na rozdíl od jiných zemí tu dosud nebyla jasně vymezená pravidla, která musí makléři dodržovat.




Po letech se snad dočkáme konce realitních šmejdů

https://archiv.ihned.cz/c1-66729690-po-letech-se-snad-dockame-konce-realitnich-smejdu

Do roku 2000 v České republice vůbec neexistovala definice realitní živnosti. Později ji zákon uznal jako volnou živnost, takže k jejímu provozování stačil čistý trestní rejstřík a zletilost. Na realitním trhu tak působila řada subjektů,  jejichž podnikatelská činnost nenesla znaky profesionality a serióznosti. V praxi se nedostatek profesionality projevil množstvím soudních sporů. Problémy s nevracením rezervačních záloh, klamavé reklamy, falešní kupující… Příkladem je kauza kanceláře Prolux, která klientům dala podepsat exkluzivní smlouvu a pak jen inkasovala pokuty, když klient po marném čekání na slíbený obchod nemovitost prodal sám. Ve skutečnosti šlo Proluxu právě o inkasování pokut, nikoli o prodej nemovitostí. 

Nyní je konečně v platnosti také zákon regulující činnost realitních makléřů. Experti upozorňují, že dlouho připravovaný zákon má slabiny. Za jednu ze zásadních považují to, že realitní kancelář má i nadále možnost nabídnout klientovi úschovu peněz. Nově je povinná písemná smlouva a samostatně vedený účet, nicméně o velkou změnu oproti současnému stavu nejde. Nejbezpečnější je bezesporu složit peníze u notáře nebo na vázaný účet v bance. Další slabinou jsou rezervační smlouvy, které obsahují poplatky a pokuty, které zákon vůbec neupravuje.

Nové bezúročné půjčky na zateplování. Stát uvolní na bytové domy zatím 600 milionů

https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/nove-bezurocne-pujcky-na-zateplovani-bytovych-domu-2020/r~ffb074fc5c7211ea80e60cc47ab5f122/?utm_source=mediafed&utm_medium=rss&utm_campaign=mediafed

Bytové domy v Česku s výjimkou Prahy mohou od začátku března  žádat o peníze z nového programu Zateplování určeného na energetickou modernizaci. K dispozici je v první fázi 600 milionů korun a poskytované úvěry jsou bezúročné. Typickým zájemcem by měla být Společenství vlastníků jednotek. Jde o nový program, který má navázat na dřívější dotace pro zateplování. Program se netýká jen  zateplení vnější obálky a výměny oken. Peníze  lze použít také na výměnu hlavního zdroje tepla nebo pořízení a instalace solárních a termických kolektorů, solárních soustav, nebo centrálního vytápění. I když na první pohled jsou skoro všechny bytové domy zateplené, nemají tato doplňková zařízení, která jim umožní ušetřit další energii.

Praha navrhuje legislativní změny pro krátkodobé pronájmy

https://www.lupa.cz/aktuality/praha-navrhuje-legislativni-zmeny-pro-kratkodobe-pronajmy/?utm_source=rss&utm_medium=text&utm_campaign=rss

Rada hlavního města Prahy chce prosadit návrh změny zákona o některých podmínkách podnikání a o výkonu některých činností v oblasti cestovního ruchu a změny živnostenského zákona. Cílem je lepší vymahatelnost povinností od pronajímatelů především v souvislosti s poskytováním krátkodobých pronájmů. 

Každý, kdo zprostředkuje krátkodobé ubytování prostřednictvím online platforem, by měl mít povinnost na žádost obecního živnostenského úřadu sdělit relevantní informace o poskytovateli ubytování a o adresách míst, na kterých jsou tyto služby poskytovány. Tyto informace jsou nezbytné pro účinnou kontrolu dodržování stanovených povinností ze strany poskytovatelů služeb.

Mimo to by obce měly mít možnost vydat nařízení, kterým omezí například maximální počet přenocování za rok na jednu ubytovací jednotku nebo maximální počet ubytovaných osob. Podle návrhů by také nově měly získat živnostenské úřady možnost poskytovat takto získané informace i dalším orgánům vykonávajícím veřejnou moc.


Přidejte se ke stovkám spokojených majitelů. Na Flatio vše vyřídíte online, budete mít méně starostí a více času.

Sdílejte tento článek:
Doporučujeme
Zvažujete převod energií na nájemce? Známe pro i proti
Jak zvýšit nájemné?
Daň z nemovitostí u pronajatých bytů