Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma

Rozhovor s majitelem 2 bytů ve Vídni

Rozhovory · 10. únor 2017 · 2 minuty čtení

Prozraďte na úvod, kolik bytů k pronájmu nabízíte v současné době?

Pronajímám celkem dva byty, jeden dlouhodobě a druhý přes Airbnb. Na Facebooku na mě nedávno vyskočila reklama na Flatio. Zaujalo mě to a rozhodl jsem se druhý byt inzerovat také tam.

Jaká je současná situace ohledně pronajímání bytů ve Vídni?

Momentální situace ve Vídni je taková, že nabídka převyšuje poptávku. Co se týče krátkodobého pronajímání je to velký boj. Člověk musí vědět, jak na to, aby byl úspěšný. Protože konkurence je prostě velká a najít nájemníka například mimo sezónu je opravdu náročné.

Proč jste se rozhodl inzerovat jeden ze svých bytů právě na Flatio?

S krátkodobým pronajímáním jsem začal mít problémy. Ačkoliv to zní nehezky, tak většina Rakušanů má tendenci být podezřívavá. Jakmile vidí cizího člověka v domě, jsou nervózní. Nemám to nikomu za zlé. Ale opravdu není příjemné, když vám někdo vyhrožuje soudem. Přináší mi to spoustu nepříjemností.


Takže hlavní komplikace s pronajímáním ve Vídni vidíte v sousedských vztazích?

Rozhodně. Krátkodobé pronajímají bytu v Rakousku přináší tyto problémy poměrně běžně a je čím dál tím náročnější jim čelit. Začal jsem hledat způsoby, jak se těmto problémům vyhnout a přesto stále pronajímat. Baví mě to a pořád to přináší mnohem více výhod než nevýhod. Skončit rozhodně nechci.

Flatio vnímám jako zajímavou star-up firmu. Byl jsem upřímně zvědavý, co mi přinese. Nejprve jsem se setkal s do té doby pro mě neznámým pojmem „střednědobý“ pronájem. Znělo to zajímavě. Napadlo mě, že by to mohl být dobrý způsob, jak zaplnit byt i mimo sezónu. Také se mi líbí, že z Flatio je cítit neustálá podpora a že za celou firmou vidím opravdové lidi.

Setkal jste se už s problémovými nájemníky za dobu, co pronajímáte lidem bydlení?

Samozřejmě. Jeden ze sta lidí zákonitě udělá něco nenormálního. To je riziko každého podnikání. Občas po vás třeba žádají nemyslitelné, například jestli je vyzvednete na letišti.

Než jste začal pronajímat, bylo nutné byt rekonstruovat nebo vybavit?

Rekonstrukce nutná nebyla. Nakoupil jsem pěkný nábytek a nové matrace, aby se tu lidé cítili opravdu pohodlně.  

Přidejte se ke stovkám spokojených majitelů. Na Flatio vše vyřídíte online, budete mít méně starostí a více času.

Sdílejte tento článek:
Doporučujeme
Zvažujete převod energií na nájemce? Známe pro i proti
Jak zvýšit nájemné?
Daň z nemovitostí u pronajatých bytů