Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma

Seriál Poznejte Flatio: Proces rezervace bydlení a uzavření smlouvy

Pro nájemníky · 15. září 2016 · 2 minuty čtení
Rozvoj moderních technologií je nezastavitelný. A především rozvoj Internetu přinesl nové možnosti prodeje nebo sjednání služeb. Jak ale vyřešit klasický podpis papírové smlouvy? Existuje několik možností, mezi které patří například elektronický podpis. K nejnovějším variantám se řadí podpis smlouvy pomocí SMS, kterou využívá právě Flatio. Přečtěte si, jak probíhá celý proces podpisu smlouvy, ať jste v obraze. 

Proces podpisu smlouvy od A do Z

Smlouva se uzavírá přímo mezi poskytovatelem a zájemcem o bydlení. Flatio v tomto vztahu vystupuje jako prostředník a poskytovatel nástrojů sloužících k vyhledání bydlení, jeho rezervaci a uzavření smlouvy.

Celý proces probíhá online na stranách Flatio.cz. Vyberete si z nabídky nějaký byt a podáte žádost o rezervaci. V prvním kroku rezervace je potřeba vyplnit osobní údaje a informace o Vás. Poskytovatel bydlení má tak možnost zjistit, jací jste a jestli si sednete. Snadno se takto rozhodne, jestli Vaši rezervaci schválí. Při podání žádosti o rezervaci dojde k zablokování rezervačního poplatku 500 Kč prostřednictví platební karty. Následuje 24 hodin, které má poskytovatel bydlení na rozhodnutí o schválení nebo zamítnutí. V případě zamítnutí dojde k deblokaci rezervačního poplatku.

Po schválení žádosti se přesouváme k samotnému uzavření smlouvy. Doplníte osobní údaje a poté dojde k vygenerování smlouvy o užívání bytu. Od schválení rezervace máte 24 hodin na podpis smlouvy (smlouva o užívání bytu je dostupná k nahlédnutí v detailu každé nabídky), úhradu první platby a vložení scanu občanského průkazu nebo jiného dokladu totožnosti. Samotný podpis smlouvy se uskuteční pomocí jedinečného kódu, který obdržíte v rámci autorizační SMS na svůj mobilní telefon. Opsáním tohoto kódu provedete vědomí úkon, kterým dáte jasně najevo svůj souhlas se smlouvou. V případě, že neuhradíte první platbu, dojde k naplnění rozvazovací podmínky a smlouva zanikne.

Úhradou první platby je kontraktační proces dovršen. Ze zájemce o bydlení se stává uživatel bydlení. Součástí smlouvy je i domovní nebo ubytovací řád a předávací protokol včetně všech příloh.

Když se Vám v bytě nelíbí..

Vzájemná práva a povinnosti jsou upravena přímo ve smlouvě. Pokud byste chtěli odstoupit od smlouvy, jelikož byt ve skutečnosti neodpovídá prezentaci na webu nebo Vám poskytovatel bydlení odmítl byt předat, můžete jít bydlet třeba hotelu a od Flatio máte nárok na náhradu nákladů srovnatelného bydlení v délce 7 dnů. 
Sdílejte tento článek:
Doporučujeme
Zvažujete převod energií na nájemce? Známe pro i proti
Jak zvýšit nájemné?
Daň z nemovitostí u pronajatých bytů