Podívejte se na naše nápady, čím pohostit sebe i své hosty na silvestrovské oslavě. Po drobných pochoutkách, které skvěle vypadají a hlavně úžasně chutnají, se jen zapráší!
Pomazánky na jednohubky
Začneme klasikou, a to jednohubkami. Při oslavách patří k nejoblíbenějším pochutinám které většinou mizí mezi prvními.
Vajíčková pomazánka
- Vejce nakrájejte na malé kousíčky, přidejte majonézu, hořčici a zakysanou smetanu dle chuti.
- Přidejte nasekanou petrželku.
- Poté osolte a opepřete.
- Podáváme buď s pečivem nebo s opečenými tousty.
Tuňáková pomazánka
- Tvaroh utřete s čerstvým smetanovým sýrem.
- Přidejte tuňákové maso z konzervy.
- Cibuli nasekejte nadrobno a přidejte do pomazánky.
- Nakonec dochuťte hořčicí, citronovou šťávou a dle chuti osolte.
- Před servírováním dejte vychladit na několik hodin do lednice.
Sýrová pomazánka s ředkvičkami
- Tvrdý sýr a ředkvičky nastrouhejte na jemno a dejte do mísy.
- Přidejte utřený česnek a osolte.
- Pomalu začněte míchat a přidávejte majonézu tak, aby nebyla pomazánka příliš řídká.
- Servírujte na nakrájených rohlících nebo bagetkách.
Tvarohovo-pažitková pomazánka
- V misce smíchejte tvaroh s najemno nasekanou pažitkou.
- Začněte mixovat a vlévejte smetanu, aby se vyšlehala.
- Podle chuti osolte a podávejte s pečivem.
Šneci z listového těsta
Listové těsto rozválíme, potřeme kečupem, proložíme šunkou a plátkovým sýrem a posypeme grilovacím kořením. Celé zarolujeme jako roládu a nakrájíme na řezy cca 1 až 1,5 cm tlusté. Ty pokládáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme dozlatova.
Slané plněné košíčky
Z listového těsta upečeme ve formičkách košíčky. Plníme různými pomazánkami (viz výše) a zdobíme čerstvou zeleninou.
Slaný závin z listového těsta
Listové těsto rozválíme, naplníme šunkou, sýrem kukuřicí, můžeme přidat olivy či slaninu a posypeme kořením dle chuti. Zarolujeme stejně jako klasický štrůdl. Před pečením potřeme rozšlehaným vajíčkem a můžeme posypat sezamem či lněným semínkem. Pečeme než bude těsto zlatavé.
Banánové jednohubky
Vezmeme 2 klasické piškoty a vložíme mezi ně kolečko banánu. Spíchneme párátkem a omočíme v čokoládě. Necháme zaschnout na studeném místě. Kousky banánů také můžeme po namočení v čokoládě posypat zdobením.
Opilé švestky v čokoládě
Sušené švestky omyjeme a přes noc naložíme do alkoholu (rum, griotka…). Druhý den scedíme, napíchneme na párátko a necháme oschnout a vychladit. Poté máčíme v čokoládě.