Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma

Jak na daň z pronájmu bytu 2018

Pro majitele · 23. leden 2019 · 2 minuty čtení

Příjem z pronájmu bytu se musí danit stejně jako jakýkoli jiný příjem a řídit se přitom musíte zákonem 586/1992 Sb., o daních z příjmů ve znění pozdějších předpisů. Přičemž daň musí platit každý, třeba i důchodce a také je jedno, zda se jedná o váš byt nebo družstevní. Jak tedy na to?

Princip je v podstatě stejný jako u jakýchkoli jiných příjmů. Daň se platí ze zisku a je možné uplatnit výdaje. Zde se můžete rozhodnout, zda využijete paušální nebo skutečné výdaje. Do příjmu se pak nepočítají platby za elektřinu, vodu, teplo, ale pouze čisté nájemné. Ovšem pozor, zákon rozlišuje, zda je majitelem fyzická osoba nebo právnická.

Daň z pronájmu, když je majitelem fyzická osoba

Pokud jste majitelem nemovitosti jakožto fyzická osoba, budete příjem danit přílohou č.2 daňového přiznání - Výpočet dílčího základu daně z příjmů §9 a §10. Z pronájmu také nebudete muset platit sociální ani zdravotní pojištění. Výdaje si uplatníte buď paušálem ve výši 30 % z příjmů z pronájmu nemovitosti (nejvýše však do částky 300 000 Kč), nebo skutečnými výdaji. Ty musíte případné kontrole z finančního úřadu prokázat, pečlivě si tedy uschovejte příslušné doklady. Mezi výdaje, které lze uplatnit, patří ty, které byly opravdu vynaloženy při pronajímání nemovitosti, například:

  • úroky hypotéky
  • odpisy nemovitosti
  • pojištění nemovitosti
  • poplatky a provize realitnímu makléři
  • náklady na opravy a pod.

Při výpočtu daně je samozřejmě možné využít všechny slevy na dani, na které máte nárok, jako třeba slevu na poplatníka nebo zvýhodnění na děti.

Co se týče odvodů DPH, střednědobý a dlouhodobý nájem je osvobozen od daně z přidané hodnoty dle § 56a zákona o DPH. Toto ovšem neplatí pro krátkodobý pronájem, ze kterého se DPH odvádět musí. Osvobození od daně také dále neplatí pro pronájmy:

  • prostor pro parkování vozidel
  • bezpečnostních schránek
  • strojů nebo jiných upevněných zařízení.


Do kdy zaplatit daň z příjmů

Přiznání k dani z příjmů fyzických osob se podává podle § 136 odst. 1 daňového řádu, a to nejpozději do tří měsíců po uplynutí zdaňovacího období, přičemž základní lhůta pro podání daňového přiznání za zdaňovací období pro rok 2018 je do 1. 4. 2019.

Pokud daňové přiznání podává váš účetní či auditor, doba je delší a daňové přiznání se podává nejpozději do 6 měsíců po uplynutí zdaňovacího období.

Daň z pronájmu, když je majitelem právnická osoba

Pokud je majitelem nemovitosti právnická osoba, tedy má nemovitost zapsanou v obchodním rejstříku, daníte příjem podle § 7 zákona o daních z příjmů.

Termín pro podání daňového přiznání nejpozději do pondělí 1. dubna 2019. Poplatníci, kteří jsou povinni na základě zákona mít účetní závěrku ověřenou auditorem nebo předkládá-li daňové přiznání daňový poradce nejpozději do pondělí 1. července 2019.


Máte volný byt/pokoj vhodný k pronajímání? Dejte šanci Flatio! Specializujeme se na střednědobé pronájmy plně vybavených bytů i pokojů, a to jak v Praze, tak v jakémkoliv jiném městě (např. v Brně či Ostravě)! Mezi nejčastější skupiny nájemníků patří lidé cestující za prací nebo firemní zaměstnanci, dále studenti vysokých škol (programu Erasmus), kteří často vyhledávají také co-living služby.

Sdílejte tento článek:
Doporučujeme
Zvažujete převod energií na nájemce? Známe pro i proti
Jak zvýšit nájemné?
Daň z nemovitostí u pronajatých bytů