Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma

Návrh na zdanění prázdných bytů - názory majitelů

Pro majitele · 6. květen 2019 · 2 minuty čtení

Návrh na zdanění prázdných (nepronajímaných) bytů

Problematika bydlení hýbe Českem (a zejména Prahou) čím dál více. Od předvolební kampaně v roce 2018, kdy vrcholilo tažení proti krátkodobým pronájmům (označovaným za hlavního viníka bytové krize), jsme svědky dalších analýz a nápadů, jak co nejrychleji zpřístupnit nájemní bydlení širokým masám. Jedním z posledních nápadů byl návrh na zdanění prázdných bytů od Pirátského primátora Prahy Zdeňka Hřiba.

Samotný návrh je v podstatě velmi jednoduchý a inspiruje se podobnými řešeními v zahraničí. Například ve Vancouveru nebo Paříži. Jeho podstatou je zdanit byty, které jejich majitel dlouhodobě neobývá a současně je nenabízí na nájemním trhu. Zde musíme nabízení na nájemním trhu číst jako poskytování chráněného nájmu, tedy takového, které je určené pro dlouhodobé pronájmy za účelem zřízení domácnosti nájemníka. Primátor (a navrhovatel) k tomu přidal i návrh, jak jednoduše, hromadně a automatizovaně zjišťovat, zda sou byty obsazené. Pomocí sledování spotřeby z elektroměrů. Pokud by některý byt nebyl dlouhodobě obydlen (využíván), pak by v něm, podle představ navrhovatele, docházelo k menší (případně nulové) spotřebě elektrické energie a stal by se předmětem zdanění.

Nyní už víme, že momentálně je návrh odložen na neurčito, protože nedošlo ke shodě s koaličními partnery. Podívejme se, jak se celá situace postupně vyvíjela:

    A jak se na celý návrh dívají majitelé bytů?

    V druhé polovině dubna jsme položili majitelům, kteří se věnují střednědobým pronájmům dotaz, jak souhlasí s tvrzením, že je potřeba více zdanit prázdné/nevyužívané byty. Poté jsme se jich také zeptali, jak souhlasí s návrhem, který počítal s odhalováním nevyužitých bytů pomocí odběrů elektřiny od jejích dodavatelů. A poslední otázku jsme směřovali ke zjištění, zda by takové měření považovali za zásah do soukromí majitelů nemovitostí. Všechny odpovědi byly na škále 1 až 5, kdy 1 znamenala možnost Naprosto nesouhlasím a hodnota 5 reprezentovala Naprostý souhlas s uvedeným tvrzením .

    Většina majitelů nesouhlasí se zdaněním prázdných bytů a nejčastěji to zdůvodňují neúměrným zásahem do vlastnických práv. Stejně negativně se staví také k návrhu využívat k odhalování prázdných bytů dodavatele elektřiny a tento návrh převážně považují za zásah do soukromí majitelů.




    Závěr?

    Všichni si uvědomujeme, jaká je situace na trhu s nemovitostmi (zejména v Praze), ale hledat řešení, která jsou rychlá, jednorázová a na úkor jedné skupiny, která na realitním trhu působí, nepovažujeme za správné.

     

    Přidejte se ke stovkám spokojených majitelů. Na Flatio vše vyřídíte online, budete mít méně starostí a více času.

    Sdílejte tento článek:
    Doporučujeme
    Zvažujete převod energií na nájemce? Známe pro i proti
    Jak zvýšit nájemné?
    Daň z nemovitostí u pronajatých bytů