Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma

Chtěli byste platit nájem v bitcoinech? Na Flatio je to možné!

Pro nájemníky · 19. září 2017 · 3 minuty čtení

Ano, je to tak. Od září tohoto roku za střednědobý pronájem bytu na Flatio zaplatíte také v bitcoinech. Naším cílem je zavádět na realitní trh nejnovější technologie, jako například prohlídky bytů ve virtuální realitě, a právě možnost platby nájmu prostřednictvím digitální měny bitcoin je dalším krokem.

Zatímco někteří nedají na bitcoin dopustit, jiní žijí v představě, že se jedná o imaginární měnu bez zjevné hodnoty. Jaké jsou výhody této měny a proč vůbec vznikla?

Bitcoin, co to vlastně je?

Jedná se o kryptoměnu a zároveň internetová open-source platební síť. Open-source neboli otevřený software je označení programu, jehož zdrojový kód byl poskytnut dalším vývojářům za účelem jeho vylepšení. Celý platební systém byl představen roku 2009 člověkem nebo skupinou lidí, kteří vystupovali pod pseudonymem Satoshi Nakamoto.

Jedná se o měnu zcela nezávislou na tradičních platidlech. Hodnota bitcoinu vychází z poptávky a nabídky a je tak dána ekonomickou rovnováhou. Zároveň není kryta například zlatem a závisí tedy především na důvěře uživatelů. Pro platby je k dispozici oficiální software, o který se starají dobrovolníci z celého světa. K zabezpečení sítě se využívá kryptografie umožňující použít pouze ty peníze, které daný uživatel vlastní. Zabraňuje tak i opakovanému využití peněz utracených.

Základní principy a výhody této měny


1) Decentralizace
Řízení a vydej funguje bez ústředního orgánu. Nikdo nemůže bitcoin jakkoli ovlivnit. Inflace nebo padělání měny tak nepřipadá v úvahu.

2) Nízké nebo žádné poplatky
Transakce jsou většinou bez poplatků, případně se jedná o minimální částku. 

3) Stabilita
Pro zajištění stability a klesajícího tempa uvolňování mincí je stanoveno jejich konečné množství. Jedná se o 21 000 000 mincí, které by měly být uvolněny okolo roku 2140.

4) Počítač místo banky

Bitcoiny můžete uložit v počítači ve formě souboru s peněženkou nebo je uchovat přestřednictvím třetí strany. Offline uložení, na papíře, je možné také.

5) Anonymita uživatele
Síť je zcela anonymní. Vlastnictví peněženky není v síti vidět a s penězi může nakládat pouze ten, kdo vlastní soukromý klíč.

6) Dělitelnost
V současné době je bitcoin dělitelný až na 8 desetinných míst, což se hodí při jeho rostoucí hodnotě.

Jaká je role těžaře a koncového uživatele?

V rámci platební sítě můžete být buď těžař, koncový uživatel nebo obojí. Nikdo další v celém systému nevystupuje

Koncový uživatel posílá peníze. V takovém případě vezme určitý obnos a vytvoří transakci se soukromým číslem. V řádu sekund se informace dostane ke konečnému uživateli. Transakce však musí být ještě potvrzena těžařem. 

Těžař potvrzuje transakce v síti. Nejprve seskupí transakce čekající na potvrzení a nakonec přidá údaj zvaný kryptografická nonce. Za potvrzení bloku a nalezení nonce je odměněn v bitcoinech. Který těžař najde vhodnou nonci jako první, o tom rozhoduje náhoda.

Kde bitcoiny získat, prodat nebo za ně něco koupit?


a) Směnárny na bázi burzy: OKCoin, Bitfinex, Bitstamp.net, Coinmate.io, BTC-e.com, BitStock.com nebo Bitcoinstreet.cz. Většina si účtuje poplatek za směnu. Coinmate.io má účet i v Česku, je proto možné provést transakci v korunách.
b) Bitcoinové směnárny: VirtuálníPeníze.cz, SimpleCoin.cz, VirtuálníMěny.com, Rubicoin.cz nebo BitcoinStreet.cz
c) E-shop s kryptoměnami: zřejmě prvním v Česku je ccShop.cz.
d) Přímá směna s uživatelem: LocalBitcoins.com nebo fórum Bitcash.cz.
e) Těžba bitcoinů: většinou se nevyplatí kvůli ceně elektrické energie.
f) Bitcoinmaty: klasický bankomat akorát s bitcoiny. Může být také obousměrný.
Sdílejte tento článek:
Doporučujeme
Zvažujete převod energií na nájemce? Známe pro i proti
Jak zvýšit nájemné?
Daň z nemovitostí u pronajatých bytů