Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma

Realitní bublina roste. Kdy je vhodný čas k prodeji nebo nákupu nemovitosti?

Pro majitele · 24. září 2017 · 4 minuty čtení

Ceny nemovitostí v České republice nezadržitelně rostou. Evropský statistický úřad Eurostat uvedl, že v prvním čtvrtletí roku 2017 ceny vzrostly až o 13 %. Jedná se tedy o nejrychlejší růst cen nemovitostí v rámci Evropské unie. Odborníci se obávají prasknutí realitní bubliny, která každý měsíc viditelně roste. Kdy je však ten správný čas pro nákup nebo prodej nemovitosti? Podívejme se na fakta.

“Metr čtvereční nového pražského bytu dnes stojí o 17 000 Kč více než před rokem. Během května a června developeři opět prodali více bytů, než jich na trh nově dodali,” zmiňuje ve svém nejnovějším článku společnost Deloitte, která dlouhodobě sleduje situaci na realitním trhu. 

Za 1 m2 v Praze zaplatíte dnes v průměru 92 600 Kč. Za byt 2+1 o rozloze 60 m2 tedy dáte okolo 5,5 milionu korun, což je na naše poměry opravdu hodně. Mladým rodinám v Praze tak nezbývá nic jiného, než si najít slušný pronájem a zapomenout na svůj sen o vlastním bydlení.

Největší zájem je o byty menší, hned z několika důvodů. Menších bytů je větší počet a zároveň si je může více lidí dovolit vzhledem k neustálému růstu cen. Malé byty jsou vhodné i jako investice – lépe se pronajímají. O české byty začínají jevit zájem také i zahraniční klienti.

Začátek realitní/hypoteční krize?
Hypoteční krizi jsme už v České republice měli. Bylo to nedávno, v roce 2008, a podobná situace se opakuje právě teď. Ceny nemovitosti nezadržitelně rostou každý měsíc. Jejich trvalý růst však nemůže být donekonečna. Banky i občasné by proto měli být obezřetní a nákup nebo prodej nemovitosti si nejprve dobře rozmyslet.

Odborníci se shodují, že za současnou situaci na realitním trhu může hned několik faktorů:

1) Poptávka převyšuje nabídku
V současné době se nestaví zdaleka tolik bytů, kolik je potřeba. Není se tedy čemu divit, že poptávka roste, zatímco nabídka zaostává. Byty se dnes velmi dobře prodávají především ve velkých městech a zboží jednoduše ubývá.

2) Dostupnost hypoték
Ještě před rokem mohl dostat hypotéku téměř každý. Dnes je situace díky regulacím o trochu lepší. Například už není možné si půjčit téměř 100 %. Banky se také více zabývají bonitou klienta. Stále jsou však hypotéky poměrně levné a dobře dostupné. Banky soupeří o své klienty a nabízí jim výhodné produkty.

Svou roli hraje také nízká nezaměstnanost. V dnešní době mají hypotéku i lidé, kteří si to z dlouhodobého hlediska nemohou dovolit. V budoucnu se tak můžou snadno dostat do problémů při zvyšování sazeb hypoték po fixaci nebo v případě výpadku jejich trvalého příjmu. O nemovitost tak z největší pravděpodobností přijdou.

3) Český trend vlastnit
V České republice převládá touha po vlastnictví. Tento trend výrazně přispěl k rostoucí poptávce po nemovitostech. Ačkoli se u mladší generace objevuje pár nadšenců, kteří dávají přednost pronájmu a svobodě odejít kdykoli kamkoli, trend vlastnit u nás stále přetrvává.

4) Nakupování bytů jako investice
nemovitosti jsou vhodné především jako investice. Jedná se totiž o bezpečné uložení peněz, které se díky pronajímání zhodnotí téměř bez jakýchkoli rizik.

5) Obliba krátkodobých pronájmů
Obliba krátkodobých pronájmů je vidět po celém světě. Trend sdílené ekonomiky, jako například Airbnb, výrazně přispěl k růstu poptávky po nemovitostech. Tahounem v České republice je Praha. Odhaduje se, že 30–40 % čerstvě kupovaných bytů má sloužit jako investice. Velká část z tohoto procenta pak pro krátkodobé pronájmy.

V zahraničí tento problém vylidňování center měst kvůli krátkodobým pronájmům řeší intenzivně. Měl by snad stát tento typ sdílené ekonomiky nějakým způsobem regulovat? To je zajímavá otázka. Stanovení pravidel je asi na místě, jelikož se tento sektor nekontrolovaně rozvíjí a časté daňové úniky jsou tak na denním pořádku.

6) Problémy se stavebním povolením
Získat stavební povolení především ve velkých městech trvá hodně dlouho. Což brzdí rozvoj měst a především doplňování nabídky na realitním trhu. Snad pomůže novela stavebního zákona, která letos nabyla platnosti.

Prodej nemovitosti
Ceny nemovitostí stále rostou a bytů ubývá. K prodeji nemovitosti tak nemůžou být v dohledné době lepší podmínky než právě teď. Nevyplatí se otálet. Bublina se nafukuje a každou chvíli může prasknout.

Nákup nemovitosti
Lidé mají pocit, že pokud teď nekoupí, něco jim uteče. Odborníci se však shodují, že realitní krize ustane zhruba do 2–3 let. Pokud Vás netlačí čas, s nákupem bytu rozhodně počkejte!

Jsou však i takové lokality, kde ceny nemovitostí nerostou nebo dokonce klesají. Záleží na tom, kde chcete nemovitost koupit nebo prodat. Tahounem zůstávají především velká města jako například Praha a Brno. Ať už jste člověk vlastnící nemovitost k prodeji či osoba přemýšlející nad pořízením nemovitosti, střednědobé pronájmy jsou tím pravým způsobem, jak překlenout období mezi prodejem/koupí. Nabídka na Flatio je široká, pronájmy seženete nejen v České republice (např. v Praze, Brně, Ostravě či Plzni), ale také v Polsku (Varšavě, Krakovu, ...), Rakousku (ve Vídni), Německu (např. v Berlíně), na Slovensku (v Bratislavě), v Maďarsku (v Budapešti), nebo v exotičtějších krajinách, jako je např. Estonsko, LucemburskoSaudská Arábie (a její Riyadh Al Olaya), a mnohé další!

Přidejte se ke stovkám spokojených majitelů. Na Flatio vše vyřídíte online, budete mít méně starostí a více času.

Sdílejte tento článek:
Doporučujeme
Zvažujete převod energií na nájemce? Známe pro i proti
Jak zvýšit nájemné?
Daň z nemovitostí u pronajatých bytů