Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma

Co upravuje domovní řád?

2. listopad 2022 · 3 minuty čtení

Seznámili jste své nájemníky s domovním řádem? Chcete vědět, zda se jedná se jen o formalitu, nebo lze jeho ustanovení vynutit? A co může hrozit vašim nájemníkům, pokud jej nedodržují? Na to jsme se zaměřili v dnešním článku.

Kdo domovní řád vydává?

Teoreticky nemusí být vytvořen vůbec. Vydání domovního řádu totiž není zákonnou povinností SVJ. Je ale velmi praktické jej pro dům zajistit. Lze se tak společně s ostatními vlastníky bytových jednotek domluvit na pravidlech, která všichni respektují a která vycházejí ze specifik (či dřívějších problémů) v domě. Sousedé zastavěli společné prostory starým harampádím a jejich pes nechává pravidelně loužičky ve výtahu? Tomu lze učinit přítrž prostřednictvím domovního řádu. Můžete tak nastavit pravidla chování, které není zdaleka postižitelné a vymahatelné na základě zákonů či vyhlášek.

Existuje-li společná shoda vlastníků bytových jednotek na tom, že chtějí domovní řád připravit, pak zpravidla výbor SVJ připraví jeho návrh a po zapracování připomínek vlastníků jej společně schválí společenství na své schůzi nadpoloviční většinou členů SVJ přítomných na shromáždění.

Jak bývá domovní řád publikován?

Nejčastěji se s ním můžeme setkat na nástěnce či jinde v přízemí domu. Nezávisle na tom jej lze také učinit součástí stanov SVJ, nebo družstva. Je to ale spíše nepraktické, protože každá zamýšlená změna domovního řádu pak vyžaduje i změnu stanov.

Vlastníci bytových jednotek, kteří své byty pronajímají, by měli především ve svém vlastním zájmu domovní řád učinit součástí nájemní smlouvy, nebo na něj aspoň ve smlouvě odkázat.

Pro koho je domovní řád závazný?

Domovní řád si sice schvalují vlastníci bytových jednotek, ale zdaleka se nevztahuje pouze na ně. Má chránit dům před nežádoucím chováním a toho se může dopustit kdokoliv, ať už nájemník či návštěva v domě. I z toho důvodu se vyplatí vyvěsit domovní řád poblíž vchodu tak, aby se s ním mohl každý seznámit.

Jak jsme již výše zmínili, je vhodné učinit domovní řád součástí nájemní smlouvy. Současně také zkontrolujte, zda některé pravidlo zakotvené ve smlouvě není s domovním řádem v rozporu. To by mohlo způsobit mnoho nejasností.

Jaké lze uložit sankce za nedodržování?

Domovní řád není samozřejmě zákonem ani vyhláškou, ale přesto je jeho cílem stanovit určitá pravidla. Pro jejich dodržení si někdy SVJ stanovuje pokuty. Ty směřují primárně vůči tomu, kdo pravidla porušil, tedy i vůči nájemníkovi či návštěvě bytu. Může se ale stát, že se nájemník odstěhuje dříve, než se záležitost vyřeší a případné pokuty pak stihnou majitele bytu. Ten je sice může zkusit zpětně po nájemnících požadovat, ale šance se postupně snižují.

Pokuty by měly být nastaveny v přiměřené výši. Jejich vymáhání ovšem není úplně snadné vzhledem k právnímu postavení SVJ. Z tohoto úhlu pohledu je nejsnazší, pokud porušením domovního řádu dojde i k porušení některého obecně závazného předpisu, například městské vyhlášky či zákona. Pak lze záležitost zpravidla přenechat policii.

Pokud se ale SVJ snaží vynutit pravidla výtkami a následným ukládáním pokut a vlastník či nájemník je zaplatit odmítá, záleží především na SVJ, zda bude chtít u soudu zaplacení pokuty vymáhat. Společenství vlastníků pak musí prokázovat, že k porušení pravidel došlo a kdo se ho dopustil.

Co by měl a neměl domovní řád obsahovat?

Domovní řád nastavuje základní pravidla v domě, otázky čistoty, třídění odpadů, bezpečnosti nebo například otázky nočního klidu. Ani s takovým záměrem nelze ale omezovat práva vlastníků či nájemníků, například jim zakazovat návštěvy či chov zvířat. Domovní řád samozřejmě nesmí být v rozporu s veřejným pořádkem, dobrými mravy a zákony či jinými právním předpisy.

Přidejte se ke stovkám spokojených majitelů. Na Flatio vše vyřídíte online, budete mít méně starostí a více času.

Sdílejte tento článek:
Doporučujeme
Zvažujete převod energií na nájemce? Známe pro i proti
Jak zvýšit nájemné?
Daň z nemovitostí u pronajatých bytů