Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma

Koupě levnějšího bytu v exekuci - jak na to?

9. listopad 2022 · 3 minuty čtení

Koupit v dnešní době nemovitost není rozhodně levná záležitost a proto mnozí lidé volí zejména pronájem bytu. Možná jste dostali od známého tip na byty v exekuci na prodej a nyní tuto možnost zvažujete. Pojďme se podívat na výhody i nevýhody, které tento způsob prodeje nemovitostí nabízí.

Prodej bytů v exekuci

Přestože je Česká republika známá jako země, kde nějakou formou exekučního procesu prochází téměř každý desátý člověk, do nabídek "exekučních bytů", tedy bytů prodávaných formou nedobrovolné aukce se toto číslo nijak výrazně nepropíše.

Jednak pouze menšina lidí v exekuci nějakou nemovitost vlastní a v neposlední řadě je exekuce prodejem nemovitosti velmi podstatným zásahem do práv dlužníka, k němuž by měl exekutor přistoupit až ve chvíli, kdy jiné varianty získání peněz selhaly.

A do třetice - zvláštní ochranu má nemovitost, v níž dlužník a jeho rodina bydlí. Byty či domy dlužníků se tedy dostávají do tohoto typu prodeje až jako úplně poslední.

Rovněž zde musí být naplněna i podmínka výše pohledávky věřitelů, která bez příslušenství přesahuje 100 000 Kč. Není-li tomu tak, pak soud nařídí zastavení exekuce prodejem nemovitosti.

Exekutorská komora

O bytech prodávaných v exekuci můžete získat nejlepší přehled na stránkách Exekutorské komory. Zde si můžete i poměrně přehledně vyhledávat nemovitosti podle jejich typů (dům, pozemek či byt) a rovněž podle lokality. Již na pár kliknutí ale zjistíte, že exekuce bytu v Brně, Praze, Ostravě či jiných městech, je zde spíše raritní záležitostí, což souvisí s důvody výše popsanými.

Typicky zde najdete prodeje pozemků, spoluvlastnických podílů. Pátráte-li po bytu ke koupi, chce to nespěchat, mít trochu trpělivosti a portál opakovaně navštěvovat. Pro řešení akutní bytové situace je ovšem lepší zavítat na stránky realitních serverů.

Oproti prodeji přes realitní kanceláře nemáte při koupi v aukci často možnost si nemovitost předem prohlédnout. Dlužník má sice povinnost zpřístupnit svou nemovitost za účelem jejího ocenění znalcem, ale i to se někdy děje za asistence policie. Uspořádání prohlídky pro zájemce je pak podmíněno souhlasem dlužníka.

Pokud se to zdaří, zpravidla se jedná pouze o jednu hromadnou prohlídku pro všechny zájemce, což ale nemusí všem časově vyhovovat. Také následné využívání nemovitosti může být pozdrženo tím, že dlužník odmítá nemovitost opustit a je třeba volit exekuci vyklizením. V neposlední řadě může být komplikované také financování formou hypotéky.

Shrnuto a podtrženo: tato forma koupě je vhodná spíše pro kupce, který má dostatek peněz k dispozici, pátrá například po investičním bytu a na koupi nespěchá.

Exekuční dražba bytů

Vyhlídli jste si zajímavou nemovitost a máte zájem o další postup v aukci? Nejprve se musíte zaregistrovat na portálu, na němž dražba probíhá. Nenechávejte ale rozhodně vše na poslední chvíli, protože pravidla dražby po vás mohou požadovat splnění různých podmínek, od prověření totožnosti nejpozději tři dny před samotnou aukcí, až po vyplnění předepsaných formulářů spolu s vlastnoručním a úředně ověřený podpisem. Vše si proto předem nastudujte, ať nejste v den dražby překvapeni.

Dalším zásadním rozdílem oproti běžné koupi bytu je složení dražební jistoty v předem určené výši, a to buď na účet exekutora, případně i hotovosti v jeho pokladně. Možná si říkáte, že i u běžné koupi nemovitosti přece skládáte zálohu.

Tam máte ale přece jen výrazně vyšší pravděpodobnost, že už se jedná o koupi pouze s vámi a vše směřuje k oboustranně žádoucí transakci. To v případě aukce ovšem zdaleka nemáte, pokud ovšem nejste dražitelem se specifickým právem (typicky předkupním), které vaše šance výrazně zvyšuje.

V rámci dražby pak smíte, stejně jako ostatní dražitelé, činit jednotlivá podání (nejnižší odpovídá ⅔ ceny stanovené ve znaleckém posudku). Každý další příhoz musí být navýšen alespoň o takzvaný minimální příhoz, jeho výši se dozvíte při vyhlášení dražby. Pokud v určitou chvíli dražitelé přestanou přihazovat, dražba se ukončuje a vydražiteli je udělen tzv. příklep.

Nepodá-li do 15 dní od příklepu jiná osoba návrh na koupi nemovitosti za částku alespoň o čtvrtinu vyšší, nabývá usnesení o příklepu právní moci, vydražitel zaplatí své podání (tedy rozdíl mezi nejvyšším podáním a složenou dražební jistotou) a následuje zápis do katastru nemovitostí.

Přidejte se ke stovkám spokojených majitelů. Na Flatio vše vyřídíte online, budete mít méně starostí a více času.

Sdílejte tento článek:
Doporučujeme
Zvažujete převod energií na nájemce? Známe pro i proti
Jak zvýšit nájemné?
Daň z nemovitostí u pronajatých bytů