Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma

Jaké místní poplatky jsou spojené s pronájmem?

31. říjen 2022 · 4 minuty čtení

Každý pronajímatel bytu se přirozeně zajímá také o náklady, které budou s pronájmem spjaty. Platby energií, příspěvek do fondu oprav, provize zprostředkovateli a v neposlední řadě také místní poplatky. V souvislosti s pronájmem se vás týkají místní poplatky z pobytu a poplatky za komunální odpad. Jaká je jejich výše a kdy je nezbytné je platit?

Sazby a výpočty místních poplatků z pobytu

Dříve jsme znali jejich obdobu ve formě rekreačních a lázeňských poplatků. Nyní už jsou známy pouze jako místní poplatky z pobytu. Řadí se do skupiny dalších místních poplatků, kterými jsou poplatek ze psů, poplatek z užívání veřejného prostranství, poplatek za komunální odpad apod.

Lišit se mohou obec od obce a dosahovat až do maximální výše 50 Kč/osoba/noc. Jedná se o poplatek adresovaný hostům (tedy nájemcům) starším 18 let, kteří jsou ubytovaní na méně než 60 nocí.

Zákon upravuje řadu výjimek, tedy osob, které poplatku nepodléhají. Jsou jimi mimo jiné:

  • osoby s průkazem ZTP/P a jejich průvodce,
  • osoby pečující o děti na zotavovací nebo jiné podobné akci,
  • osoby vykonávající na území obce sezónní práci pro právnickou nebo podnikající fyzickou osobu. Sezónní prací se myslí opakující se práce, která je závislá na střídání ročních období.

K jeho výběru a evidenci jste ovšem povinni vy, jakožto majitelé bytů (či ubytovacích zařízení). Konkrétní výši poplatku si může každá obec nastavit vyhláškou. Základem poplatku je počet započatých dnů pobytu. Počátečního den pobytu se ovšem nezapočítává. Výslednou částku, kterou je třeba odvést, pak získáte vynásobením výše poplatku ve vaší obci a dní pobytu.

Poplatníkem poplatku z pobytu je osoba, která v obci není přihlášená, tedy zde nemá trvalý pobyt. Týká se to i cizinců s pobytem na území České republiky delším než 3 měsíce. S poplatkovou povinností je spojena rovněž povinnost evidenční.

Tip: S výjimkou zmíněný sezónních prací není důležitý účel pobytu. Stejnou výši poplatku tedy zaplatí pracovník na služební cestě, student na studijním pobytu či rekreant na dovolené.

Jak na registraci a evidenci pro účely místních poplatků z pobytu?

Jakožto majitelé bytů, respektive pronajímatelé a ubytovatelé jste povinni vést takzvanou evidenční knihu a v ní uvádět:

  • jméno a příjmení
  • datum příjezdu a odjezdu
  • datum narození, údaje o dokladech totožnosti (typicky občanský průkaz či pas)
  • výši poplatku či důvodech osvobození

Po ukončení účetnictví za daný rok ovšem knihu nevyhazujte. Jakožto pronajímatel máte povinnost ji uchovat po dobu šesti let od posledního zápisu.

Jak se můžete vyhnout platbě místního poplatku z pobytu?

Základem může být nastavení nájemních smluv na dobu delší než jsou dva měsíce. I tak je ovšem třeba si své povinnosti hlídat, protože stačí dřívější odstěhování, či v horším případě smrt klienta a do zákonné povinnosti spadnete rovněž.

Další možností je mít nájemníky s trvalým pobytem na území obce, což ale nebývá příliš časté.

Administrativní požadavky na pronajímatele

Ve chvíli, kdy vám výše uvedená povinnost vznikne, tedy po zmíněných 60 dnech (nikoliv tedy v okamžiku, kdy začínáte pronajímat byt), musíte podat formulář obci (event. městské části) nebo obci, v níž budete platit poplatek.

Jak jsme výše uvedli, nepříjemná administrativa je spojená také se zákonným požadavkem uchovávat evidenční knihy nejméně šest let. Současně byste měli mít tuto povinnost ošetřenou i s hlediska GDPR.

Místní poplatky za komunální odpad

Od roku 2022 platí rovněž nový systém místních poplatků za komunální odpad. Zákon rozlišuje dva typy, a to poplatek za obecní systém odpadového hospodářství a poplatek za odkládání komunálního odpadu z nemovité věci.

První zmíněný poplatek, tedy poplatek za obecní systém odpadového hospodářství hradí fyzické osoby přihlášené v obci a vlastníci nemovitých věcí (bytů, rodinných domů a staveb pro rodinnou rekreaci), ve které není přihlášena žádná fyzická osoba a která je umístěna na území obce. Může se ovšem stát, že spadáte do obou kategorií, jste například přihlášeni u přítelkyně a vlastníte byt, který pronajímáte, a můžete tak spadnout do obou kategorií a poplatek platit dvakrát.

Od poplatku můžete být osvobozeni, pokud jste současně poplatníkem téhož poplatku za v jiné obci, v níž máte také bydliště. Jeho výše je maximálně 1200 Kč.

Poplatek za odkládání komunálního odpadu z nemovité věci je určen fyzickým osobám, které mají v nemovité věci bydliště, nebo vlastníkům nemovitých věcí, v nichž nemá bydliště žádná fyzická osoba. Tento poplatek se stanovuje podle množství odpadu v kg či litrech, přičemž sazba činí nejvýše 6 Kč za kg či 1 Kč za l.

Typicky se při jeho výpočtu vychází z objemu popelnic, které váš dům využívá a počítá se jako:

sazba X Kč x objem nádoby v litrech x počet nádob x počet svozů za dané období.

Od poplatníka daného poplatku je ovšem třeba rozlišit plátce, který reálně provádí úhradu, a tím je typicky společenství vlastníků jednotek, pokud pro dům vzniklo.

Sdílejte tento článek:
Doporučujeme
Zvažujete převod energií na nájemce? Známe pro i proti
Jak zvýšit nájemné?
Daň z nemovitostí u pronajatých bytů