Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma

EET a pronajímání? Zjistěte, jestli se to netýká právě Vás!

Pro majitele · 4. červenec 2016 · 3 minuty čtení
Elektronická evidence služeb neboli EET je nově zavedená online evidence obchodníků a podnikatelů (povinných subjektů) realizovaných v hotovosti. Hotovostní platbou je myšlena platba jiným způsobem než bankovním převodem, tedy hotovost, platební karty, stravenky, šeky atd.


Koho a čeho se EET týká?

EET se vztahuje na tržby, které zakládají rozhodný příjem, tedy příjem fyzických a právnických osob z činnosti, která je podnikáním. Živnostenský a obchodní zákoník definuje podnikání jako soustavnou činnost provozovanou samostatně, vlastním jménem, na vlastní odpovědnost a za účelem zisku.

V 1. fázi (od 01. 12. 2016) dopadne regulace na ubytovací a stravovací služby, které jsou blíže specifikovány v zákoně č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání.

EET se týká i krátkodobého pronájmu

Ubytovací službou se rozumí poskytování krátkodobého ubytování ve všech ubytovacích zařízeních (jako je hotel, motel, kemp, ubytovna) v bytových domech, rodinných domech nebo ve stavbách pro rodinou rekreaci.

Za ubytovací službu lze považovat i krátkodobý pronájem bytů (pokojů), který začíná být velmi oblíbený zejména mezi majiteli nemovitostí, kteří využívají například platformy na pronájem bytů fungující na principu sdílené ekonomiky. Bohužel vzhledem k nedostatečné informovanosti a povědomí většina majitelů nemovitostí ani netuší, že služby, které poskytují (ubytování společně se zajištěním úklidu, praní a případně stravování) spadají pod úpravu živnosti. Z čehož vyplývají velmi zásadní povinnosti jako zřízení živnostenského oprávnění (živnost volná) a s tím související registrace k odvodu sociálního a zdravotního pojištění.

Do výjimek spadá příjem, který není předmětem daně z příjmů, je ojedinělý (např. neočekávaně a jednorázově je podnikatelem přijata platba v hotovosti, ačkoliv podnikatel jinak přijímá výhradně platby přímým převodem z účtu na účet), podléhá dani vybírané srážkou podle zvláštní sazby daně, podléhá dani ze samostatného základu daně u právnických osob.

Zatímco poskytování dlouhodobého nebo střednědobého ubytování již není definováno jako podnikání, a tudíž se k němu nevztahuje povinnost vlastnit živnostenský list. Je daněno podle speciálního paragrafu 9 (příjmy z nájmu) zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmu.

EET a legislativa

EET bude zavedena na základě zákona č. 112/ 2016 Sb., o evidenci tržeb, který nabyl platnosti dne 13. 04. 2016. Zákon je rozdělen na 9 sekcí, která upravují například, co je chápáno jako tržba, způsob evidence tržeb, získání a používání autentizačních údajů.

Ve 2. fázi (od 01. 03. 2017) se EET dotkne maloobchodu a velkoobchodu. Ve 3. fázi (od 01. 03. 2018) dopadne na ostatní činnosti vyjma těch ve 4. fázi (svobodná povolání, doprava, zemědělství). Na 4. fázi se můžete těšit od 01. 06. 2018 a bude platit pro vybraná řemesla a výrobní činnosti.

K čemu je to dobré?

Ministerstvo financí si od zavedení EET slibuje zvýšení daňových příjmů. Cílí zejména na dlouhodobé a systematické krácení daňových povinností v některých oblastech podnikání. EET je dle finanční správy moderní a adekvátní nástroj jak získat informace, zda daňový poplatník správně vykazuje své hotovostní tržby. Díky tomu může finanční správa rychleji a přesněji reagovat na podvodné praktiky a cílit daňové kontroly.

Princip EET

  1. Pokladní systém před tiskem účtenky zašle její obsah ve formátu XML formou datové zprávy do datového centra elektronické evidence tržeb Finanční správy ČR.
  2.  Ze systému Finanční správy je zasláno potvrzení o přijetí s unikátním kódem účtenky.
  3. Pokladní systém vytiskne účtenku (včetně unikátního kódu).
  4.  Zákazník převezme účtenku a prostřednictvím webové aplikace může překontrolovat, že data na účtence jsou uložena v datovém centru elektronické evidence tržeb.

Sdílejte tento článek:
Doporučujeme
Zvažujete převod energií na nájemce? Známe pro i proti
Jak zvýšit nájemné?
Daň z nemovitostí u pronajatých bytů