Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma

Máte tušení, kolik stojí vymalovat celý byt?

Pro majitele · 2. srpen 2016 · 2 minuty čtení
Vybílit byt není žádná hračka, pokud nejste zkušený malíř nebo třeba zloděj. Můžete si najmout firmu nebo přímo profesionálního malíře pokojů. Ušetříte tak čas a především nervy, ale rozhodně si připlatíte. Máte představu kolik? Tak mrkejte.

Kolik že to stojí?

Provedla jsem menší průzkum malířských služeb v Praze a Brně. Konkrétně se jednalo o byt 2+1 o rozloze 50 m2 s výškou stropů 3 m. Poptávky jsem vložila například na Nejremeslnici.cz a Poptavej.cz.

Zadala jsem celkovou plochu k vymalování bez oken a dveří a ještě ten den se mi začali různí řemeslníci a firmy ozývat s prvními nabídkami. Lepší je ale podle mého názoru prohledat různé webovky a recenze. Navíc většina malířů potřebuje před stanovením konečné cenové nabídky byt vidět, můžou proto Vám říct jen předběžnou cenu. Cena se udává nejčastěji v korunách na 1 m2. Setkáte se také s nabídkou úklidu po malování a s dalšími zajímavými službami.

Celková cenová nabídka se samozřejmě odvíjí od barvy, kterou chceme použít. A nezahrnuje škrabání a rozmytí zdí, za to si musíte připlatit! Do ceny se také promítne samozřejmě doprava, nutnost sádrování či jiné komplikace.

Vymalování bílou barvou 20 - 50 Kč / m2
Vymalování jinou než bílou 70 Kč / m2
Škrabání zdí 20 - 30 Kč / m2

Tak si to spočítejme!

Celková plocha k výmalbě včetně stropu:
Pokoj 1 (15 m2 - 5 x 3): 63 m2
Pokoj 2 (14 m2 - 4 x 3,5): 59 m2
Kuchyně (10,5 m2 - 3 x 3,5): 49,5 m2
Předsíň (5 m2 - 2 x 2,5): 32 m2
Koupelna (3 m2 - 2 x 1,5): 24 m2
WC (1,5 m2 - 1 x 1,5): 16,5 m2

Celkem: 244 m2

Nabídka výmalby: 30 Kč / m2
Nabídka oškrabu: 20 Kč / m2

Výmalba: 7 320 Kč
Oškrab: 4 880 Kč

Rady pro kutily

Pokud patříte k těm, kteří si troufají zvládnout to sami, tak si přečtěte aspoň pár rad.

Od jistého počtu nátěrů už není vhodné natírat stěny další barvou, protože se budou pod nánosem další barvy loupat. Jak to poznáte? Jednoduše. Omítka se odchlipuje od stěny, jen se na ni podíváte nebo to prostě zkusíte trochu natřít. Pokud budete muset vypustit několik sprostých slov při prvním pohybu válečkem po stěně, je to jasné, musíte škrabat!

Těsně před škrabáním zdi špachtlí navlhčete určitou část omítky mokrou houbičkou. Škrabání jde potom jako po másle. Nakonec seškrabanou stěnu se zbytky omítky nezapomeňte rozmýt, zbavíte se tak drobných “nedoškrabků” a pórů. Stěna potom bude mnohem hladší.

Nepodceňujte předpřípravu!

Čím více se připravíte, tím méně natropíte. Nezanedbejte zajištění prostoru před možným znehodnocením. Barva je ještě milosrdná oproti například laku, ale odstraňovat ji z nového koberce byste opravu nechtěli. Snažte se odstěhovat co nejvíce nábytku.

Na závěr už jen doplníme, že vymalovat byt po každém nájemníkovi není nutné. Pokud však s krátkodobými či střednědobými pronájmy nejen v Praze začínáte, je to přinejmenším vhodné - nájemníci vaši snahu zajisté ocení a budou se ve vašem bytě cítit jako doma!

Přidejte se ke stovkám spokojených majitelů. Na Flatio vše vyřídíte online, budete mít méně starostí a více času.

Sdílejte tento článek:
Doporučujeme
Zvažujete převod energií na nájemce? Známe pro i proti
Jak zvýšit nájemné?
Daň z nemovitostí u pronajatých bytů