Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma

Investiční byt k pronájmu - jaký nábytek a vybavení?

10. říjen 2022 · 3 minuty čtení

Rozhodli jste se poskytnout svůj investiční byt k pronájmu a váháte, jak a čím jej vybavit? Je lepší zaujmout zbrusu novým vybavením nebo bytu dodat nádech retra s nábytkem z bazaru? A co je základní vybavení, které by měl mít každý byt?

Inspirace pro zařízení bytu

Plánujete-li střednědobý pronájem bytu, předpokládá se, že bude již ze značné části zařízený. Mít nezařízený byt může být výhodou pro někoho, kdo plánuje v najímaném bytě bydlet například dva roky a více. Zájemci o studijní či pracovní pobyt v délce dvou měsíců ale jistě nebudou chtít trávit čas (natož utrácet peníze) výběrem postele a kuchyňského stolu.

Možná chcete do interiéru promítnout svůj velmi osobitý vkus a osobnost. Máte na to samozřejmě plné právo, ale vězte, že tím možná lehce zhoršíte svou pozici na trhu. Chcete přece oslovit i několik nájemců ročně a pronajímat byt třeba i mnoho let? Tím pádem by mělo vybavení bytu být spíše univerzální. Vyplatí se tedy základ bytu (včetně podlah, stěn a obkladů) volit spíše v neutrálních či přírodních odstínech (béžová, bílá, šedá či hnědá) a výraznější barvy volit jen na drobné doplňky jako je lampička, ručníky, přehoz přes postel apod.

Získat plusové body od klientů můžete, pokud si vyhrajete s koupelnou a kuchyní, které bývají v centru jejich zájmu. I zde platí, že méně je více. Vzdušnost, lehkost a moderní design určitě nebudou špatnou volbou. Trváte-li na retro stylu, vyplatí se nezařídit v tomto duchu celý byt, ale vybrat jen nějaké zajímavé kousky, které budou dobře doplňovat moderní základ.

Pokud váháte, co konkrétně zvolit a jak vše sladit, můžete najít inspiraci nejen v showroomech prodejců nábytku, ale hlavně v časopisech a webech zaměřených na bydlení, případně na sociální síti Pinterest, kde si řada zájemců o interiérový design ukládá na své virtuální nástěnky zajímavé tipy. Inspiraci můžete čerpat i přímo na stránkách Flatio z nabídek jiných pronajímatelů, kde vidíte i zpětné reakce nájemců.

V čem je jiné vybavení malých bytů?

Při vybavování malých bytů je třeba zvažovat pořízení každého kusu nábytku. U garsonek a extrémně malých bytů se zpravidla vyplatí zainvestovat do produktů na míru (a třeba i služeb bytového architekta) a využít tak skutečně každý centimetr.

Chybu neuděláte, pokud:

  • zvolíte multifunkční nábytek (jídelní stůl, který lze využít rovněž pro práci, pohovka, na níž se lze i vyspat)
  • opticky zvětšíte místnosti zrcadly a
  • vhodně zvolenými světly sjednotíte barvy a materiály s důrazem na světlost a lehkost.

Existuje povinné vybavení nájemního bytu?

Je jen na vás, čím svůj byt vybavíte. Pokud ale vyjdeme ze zkušeností našich klientů, doporučili bychom vám následující:

  • Úložné prostory - ať už přijede nájemce na týden či na půl roku, pověsit si kabát i kalhoty a mít kam uložit jídlo v kuchyni je základ. V případě šatních skříní se vyplatí investovat do vestavěných, které bývají v interiéru nenápadné, ale hodně toho pojmout.
  • Střední kvalita nábytku - možná vás současné ceny nábytku svádí k tomu pořídit to nejlevnější, co na trhu je, ale jak se říká, nejste přece tak bohatí, abyste mohli kupovat levné věci. Židle, která se po sezóně rozpadne, rozhodně není tou správnou volbou pro vaši peněženku. Hledejte spíše nábytek z kvalitních materiálů, který se dobře udržuje.
  • Praktické detaily - vybavení bytu drobnostmi typu povlečení, ručníky či kompletně vybavená kuchyně vám může možná připadat zbytečné, ale řada klientů ocení, když mají skutečný “full servis” a mohou přijet nalehko. Atmosféru bytu pak mohou dokreslit pokojové rostliny, svíčky či designové lampičky.

Přidejte se ke stovkám spokojených majitelů. Na Flatio vše vyřídíte online, budete mít méně starostí a více času.

Sdílejte tento článek:
Doporučujeme
Zvažujete převod energií na nájemce? Známe pro i proti
Jak zvýšit nájemné?
Daň z nemovitostí u pronajatých bytů