Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma

Jak pronajímat byt - prostřednictvím správce/realitní kanceláře nebo bez?

19. říjen 2022 · 3 minuty čtení

Pronajímat byt není jen tak. Alespoň nám to někdy tvrdí majitelé realitních kanceláří, když nás přesvědčují, ať tak rozhodně nečiníme bez nich. Jedná se opravdu o náročnou věc? Na co si dát pozor, pokud služby realitky či správce nevyužijeme? A jak se liší online platformy pro pronajímání od klasických realitek?

Pojďme si v bodech projít všechny aspekty pronájmu bytu po boku realitní kanceláře a srovnejme je s tím, když využijete služeb Flatia.

Poplatky za služby realitní kanceláře a kauce

Finanční aspekt nás většinou zajímá na prvním místě a je to zcela pochopitelné. Koneckonců výdělek je důvodem, proč byt pronajímáte. Je třeba vědět, že s využitím služeb realitní kanceláře je spojená její provize, která se odvíjí od výše nájemného. Zpravidla činí jeden- až dvojnásobek měsíčního nájmu.

Pokud chcete ale byt pronajmout například jen na dva měsíce, takto vysoká kauce by odradila naprostou většinu zákazníků a nedávala by smysl. Další investicí může být i samotná inzerce bytu, kterou chtějí realitní kanceláře zpravidla také zaplatit.

Realitka vs Flatio

V tomto případě se vám víc než vyplatí využít pružný systém webového zprostředkování pronájmů, které vám nabízí Flatio. Vystavení inzerátu je u nás zdarma. Vše může být plně ve vaší režii, nicméně pokud chcete s inzercí pomoci, tak za nízký poplatek byt nafotíme, vytvoříme virtuální prohlídku a můžeme pro vás sepsat i text inzerátu.

Provize, která nám následně plyne, je v porovnání s realitkami nízká a plně odpovídá nabízeným službám. Celkově tak můžete ušetřit až 75 % oproti pronajímání přes realitní kancelář! A navíc: žádné platby nejsou předem.

Výše nájmu a jeho garance

Výše nájmu je při využití Flatia zcela na vaší libovůli. Cenu zvolte s ohledem na:

  • dispozice
  • umístění bytu
  • jeho vybavení
  • stav

Vyplatí se také sledovat a porovnávat ceny obdobných bytů v dané lokalitě. Při stanovení ceny nájmu je třeba nezapomenout zahrnout poplatky za služby (plyn, elektřina, voda atd.) a poplatek za zprostředkování službou Flatio. Zkušenosti našich klientů s předchozím využitím služeb realitních kanceláří jsou takové, že jejich makléři je tlačili do nastavení co nejvyšších cen. To se může zdát logické i vlastníkům bytů, neboť je pak čeká vyšší zisk.

Realitkám jde ale primárně o jejich provizi než o zájmy vlastníků bytů a příliš vysoko nastavená cena nájmu může ve finále způsobit, že je byt několik měsíců neobydlený. To realitní kanceláři nevadí, neboť ví, že se jednou pravděpodobně své provize dočká a kdy se tak stane, není až tolik podstatné.

Splatnost nájmu na následující měsíc přes Flatio je 10 dní před koncem aktuálního předplaceného měsíce. Pokud je nájemce v prodlení s platbou, lze podle našich podmínek smlouvu o pronájmu ukončit s třídenní výpovědní lhůtou a nebudete tak nijak škodní. Ani to vám běžná nájemní smlouva nezajistí.

Smlouva s nájemníkem a vstup do bytu

Pokud plánujete střednědobý pronájem, měla by tomu odpovídat i formulace smluv. S tím se opět rozcházejí nájemní smlouvy, připravené realitními kancelářemi pro dlouhodobý pronájem.

Tím, že Flatio s majiteli bytů spolupracuje opakovaně a pravidelně, získáváme od nich také zpětnou vazbu týkající se zkušeností s jejich specifickými nájemníky. Proto jsou naše smlouvy vyhotoveny a vyladěny do posledního detailu a myslíme v nich na všechno podstatné.

Před podpisem smlouvy s nájemníkem se samozřejmě máte právo rozhodnout, zda je ten pravý, komu umožníte přístup do svého bytu. Základem je prověření v dostupných rejstřících a seznamech, které vám zajistíme my.

K tomu získáte nápovědu v podobě vyplněného dotazníku, případně i videa, v němž se zájemce o váš byt představí. K nezaplacení jsou i předchozí reference od jiných pronajímatelů. Kombinace objektivních údajů i vaší intuice je ideálním předpokladem pro nalezení těch pravých nájemníků.

Přidejte se ke stovkám spokojených majitelů. Na Flatio vše vyřídíte online, budete mít méně starostí a více času.

Sdílejte tento článek:
Doporučujeme
Zvažujete převod energií na nájemce? Známe pro i proti
Jak zvýšit nájemné?
Daň z nemovitostí u pronajatých bytů