Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma

Jak je to v Praze s jízdenkami

Pro nájemníky · 28. srpen 2016 · 2 minuty čtení
Stěhujete se do Prahy a nevíte, jak to chodí s jízdenkami na veřejnou dopravu? Tak si přečtěte pár užitečných informací, které Vás uvedou do tajemství pražské dopravy. Všechny další informace najdete přímo na webových stránkách Dopravního podniku hl. m. Prahy.

Předprodej jízdních dokladů na Pražskou integrovanou dopravu zajišťuje tedy Dopravní podnik hl. m. Prahy. Co se území Prahy týká, je rozdělené v podstatě na 3 pásma - P, 0 a B. 

Pásmo P zahrnuje metro, tramvaje, autobusy (linky 100 – 299 a 501 – 599), lanovku na Petřín, přívozy a určité úseky železnice.

Pásma 0 a B zahrnují příměstské autobusy (linky 300 – 399 a 601 – 620) na území Prahy a určité úseky železnice.

Jaké jízdní doklady můžete na jednotlivých místech zakoupit:
- jednorázové jízdné
- krátkodobé jízdné
- časové papírové jízdenky  k průkazkám
- časové elektronické jízdenky na čipovou kartu
- přenosné jízdenky
- průkazky

Výdejní místa jízdenek i kupónů jsou téměř na každé stanici metra ve vestibulu mimo placenou zónu. Velmi početné jsou také automaty na jízdenky a v neposlední řadě je k dispozici i SMS jízdenka.

Kompletní seznam prodejních míst

Jízdné pro studenty
Studenti mají nárok na zlevněné jízdné. Na téměř všech výdejním místech si student může vyzvednou studentský kupón. K jeho získání je potřeba přinést svoji fotku, OP a žádost o vydání průkazky (potvrzené od školy). Například Karlova univerzita má ale s dopravním podnikem uzavřenou smlouvu, takže k vyzvednutí studentského kupónu je potřeba pouze ISIC a příslušný finanční obnos.

SMS jízdenka
SMS jízdenku si můžete koupit prakticky kdykoli a kdekoli pomocí Vašeho mobilního telefonu. Pro nákup jízdenky zašlete SMS ve tvaru DPT"cena jízdenky" na číslo 902 06. 

DPT32 - jízdenka na 90 minut za 32 Kč
DPT24 - jízdenka na 30 minut za 24 Kč
DPT110 - jízdenka na 24 hodin za 110 Kč
DPT310 - jízdenka na 72 hodin za 310 Kč

Do dopravního prostředku je možné nastoupit pouze s přijatou platnou SMS jízdenkou. K jejímu získání je potřeba SIM karta českých operátorů! Toto jízdné platí pouze v pásmu P.
Sdílejte tento článek:
Doporučujeme
Zvažujete převod energií na nájemce? Známe pro i proti
Jak zvýšit nájemné?
Daň z nemovitostí u pronajatých bytů