Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma

Jak vybrat dodavatele energií?

12. prosinec 2022 · 4 minuty čtení

Dodavatele energií měníme zpravidla jednou za mnoho let. Jde o významné rozhodnutí, které zejména nyní může zásadně ovlivnit náš rozpočet. Na co se při výběru zaměřit?

Faktorů je více, nicméně to, co by nás v prvé řadě mělo zajímat, je:

Cena

Je-li cena vaší elektřiny či plynu neúměrně vysoká, pak se vyplatí poohlédnout se po jiném dodavateli. V současné době jsou ovšem ceny nastaveny poměrně vysoko u všech dodavatelů a někteří ani nové zákazníky nepřijímají, takže vybírejte s rozvahou. Kromě částky za kWh si ohlídejte také měsíční poplatky, které budete platit. To, co se může jevit jako nejlevnější nabídka na trhu, může být vykompenzováno právě vysokými poplatky za různé asistenční služby, servis a další položky. Cenu tedy vždy srovnávejte celkově, včetně všech položek. Na internetu můžete najít různé kalkulačky, které vám výběr usnadní.

Doba uzavření smlouvy a výpovědní lhůta

Základní dvě varianty smluv, které nám poskytovatelé energií nabízí, jsou:

Smlouva na dobu neurčitou: Není stanoveno, do kdy se uzavírá a můžete ji tedy kdykoliv vypovědět. Poté běží (zpravidla tříměsíční) výpovědní doba. Při podání výpovědi neplatíte žádné sankce.

Smlouva na dobu určitou: Lze ji uzavřít na rok či několik let. Často má nastavenu podmínku, že pokud ji neukončíte v rámci daného výročí, prodlužuje se na další časové období. Pokud si usmyslíte, že ji chcete vypovědět přece jen v jiném termínu, budete platit sankce za předčasné ukončení.

U smluv na dobu určitou bývá cena zpravidla zafixována a může být výhodnější, na druhou stranu smlouvy na dobu neurčitou vám nabízejí větší svobodu a mohou být výhodné ve chvíli, kdy energie zlevňují. Záleží tedy především na vašich preferencích.

Stabilita a pověst firmy

V poslední době se ukázalo, že jde možná o nejdůležitější kritérium výběru. K čemu je nakonec zákazníkům nízká cena, pokud jejich dodavatel zkrachuje, z trhu odejde a oni se musí v časové tísni poohlížet po novém? Je dobré prozkoumat historii společnosti a ideálně získat recenze od stávajících zákazníků. Větší míra opatrnosti je na místě u společností, které vznikly teprve nedávno. Některé z nich nemusí mít v dnešní turbulentní době patřičnou stabilitu.

Tip: V krizových situacích, kdy ukončili své působení někteří dodavatelé energií, jsme slýchali termín “dodavatel poslední instance.” O co jde? Dodavatelem poslední instance je společnost, která má v zákonem stanovených případech povinnost dodávat elektřinu zákazníkům za ceny stanovené Energetickým regulačním úřadem. Z jeho strany trvají dodávky maximálně 6 měsíců, které musí zákazníci využít na hledání nového dodavatele energií.

Co se dále vyplatí vědět?

Někdy se pletou pojmy dodavatel a distributor energie.

Dodavatel je ten, s nímž uzavíráte smlouvu, tedy ten, koho vybíráte a jehož ceny by vás měly především zajímat. On sám má uzavřenu smlouvu s distributorem elektřiny či plynu a představuje tedy jakýsi spojovací článek mezi distributorem a vámi. Pro jeden dům tedy bude existovat jeden distributor, ale klidně i několik dodavatelů, pro každou bytovou jednotku jiný.

Dodavatel vám také vystavuje na základě smlouvy fakturu, která zahrnuje vyúčtování jak za distribuci, tak za dodávku plynu.

Jak vyplynulo z výše uvedeného, distributor je ten, kdo se stará o plynárenskou či elektrárenskou soustavu. Zajistí přepravu a distribuci plynu či elektřiny po celé republice a zodpovídá za řádné fungování celé sítě.

Někdy může být distributor a dodavatel jedna a tatáž společnost. Výhodou je, že nedochází k dalšímu přeprodeji, a tedy se můžete dostat k lepším cenám. Na druhou stranu menší společnosti mají větší motivaci lákat své zákazníky a často nabízejí zajímavé marketingové akce či lepší služby. To se ale liší společnost od společnosti a vyplatí se tedy vycházet z konkrétních recenzí.

Často se také vyplatí najít si jednoho dodavatele pro plyn i elektřinu. Ten nám jednak může nabídnout zvýhodněný balíček a rovněž ušetříte spoustu času a energie, pokud je například potřeba jít osobně vyřizovat nějaké změny ve smlouvě apod.

Jak je to s dodávkami vody?

Dodávky vody a odvod odpadních vod se poskytují na základě smlouvy o dodávce vody a odvádění odpadních vod. Dodavatelem je obvykle vodárna, obec či svazek obcí. Za vodu platíte takzvané vodné (dodání pitné vody, které má pevnou a pohyblivou složku) a stočné (tedy odvod a čistění vody). Pokud by byt nebyl vybaven kanalizací, platilo by se pouze vodné. Obdobně pokud byste prokázali, že spotřebujete bez vypouštění do kanalizace ročně více než 30 m3 vody, můžete požádat o snížení stočného. U vody si dodavatele nevybíráme, vychází se vždy z nabídky v dané obci.

Sdílejte tento článek:
Doporučujeme
Zvažujete převod energií na nájemce? Známe pro i proti
Jak zvýšit nájemné?
Daň z nemovitostí u pronajatých bytů