Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma

Co přinesl rok 2022 v oblasti pronájmů?

19. prosinec 2022 · 3 minuty čtení

Poslední léta přinášejí v oblasti realit ohromné výkyvy a turbulentní změny a nejinak tomu bylo i v aktuálně končícím roce 2022. Samotná covidová epidemie už ovlivňovala trh nemovitostí spíše méně. Zahýbala s ním ale rozkolísaná ekonomika, vysoký nárůst inflace a v neposlední řadě také uprchlická krize.

Drahé vlastnické bydlení a růst cen nájmů

Hypotéky v České republice jsou měsíc od měsíce dražší a v závěru roku 2022 se jejich úrokové sazby pohybovaly s jistotou přes 6 %. To přineslo na jedné straně pokles zájmu o pořizování vlastního bydlení a ruku v ruce s tím pozornost upřenou k nájmům. Zapůsobila jak vyšší poptávka, tak narůstající inflace, zdražování stavebních prací i energií a v konečném důsledku se nájemníci nechtěně dočkali vyšších cen i tady.

Majitelům bytů se v souvislosti s prudce rostoucí inflací osvědčilo navázat výši nájemného na inflaci prostřednictvím takzvané inflační doložky. Standardně se přitom používá formulace, která zvyšuje nájemné o částku odpovídající roční míře inflace za předchozí kalendářní rok vyjádřené indexem spotřebitelských cen vyhlašovaných Českým statistickým úřadem.

Nárůst podílu nájemního bydlení

Drahé hypotéky přilákaly zpět zájemce o nájemní bydlení. Nešlo ale o jediný důvod vzrůstu zájmu. Pozitivní efekt v tomto směru sehrála pozvolna se zmírňující covidová epidemie, kdy lidé opouštěli home office a znovu začali fyzicky chodit do práce a studenti vysokých škol se vrátili do vysokoškolských lavic. Znovu se začal obnovovat turismus a vzrostl tak zájem o krátkodobá i déledobá ubytování ze strany zahraničních i českých návštěvníků. Nárůst poptávky po nájmech podnítila významně válečná situace na Ukrajině, která dala do pohybu statisíce uprchlíků.

Prudký vzrůst cen energií

S invazí Ruska na území Ukrajiny souvisí i prudký nárůst cen plynu a elektřiny. Odborníci se shodují, že ruské přiškrcování kohoutů s plynem není jediným zdrojem krize v této oblasti.. Jedním z významných faktorů byla zelená politika Evropské unie a spoléhání se na obnovitelné zdroje, dále bezpochyby vysoká inflace v České republice a zvýšení ceny surovin, z nichž se energie vyrábí, tedy uhlí a plynu a v neposlední řadě také špatná regulace energetického trhu.

Válka na Ukrajině a uprchlická krize

Migrační vlna z Ukrajiny enormně zvýšila poptávku po nájemních bytech. Zejména ve větších městech zájem o byty od jara 2022 násobně vzrostl. Ubytování občanů cizích národností přineslo ale mnohým majitelům bytů povinnosti, s nimiž se dosud nesetkali.

Přijede-li k nám ze země mimo EU cizinec starší 15 let, jeho základní povinností je ohlásit místo svého pobytu v České republice, a to do tří pracovních dnů ode dne vstupu na naše území. Danou povinnost lze ovšem alternativně splnit i prostřednictvím ubytovatele. Ten je pak povinen oznámit do tří pracovních dnů ubytování cizince útvaru cizinecké policie. Na výběr je písemná i elektronická forma oznámení.

V souvislosti s ubytováním cizinců vznikají i další povinnosti, jako

  • vystavit na jméno cizince potvrzení o ubytování včetně adresy i doby ubytování,
  • vést domovní knihu a uchovávat ji 6 let od posledního zápisu,
  • oznámit případnou smrt ubytovaného cizince na migračním útvaru cizinecké policie a
  • v případě nutnosti také umožnit vstup cizinecké policie do míst, kde je cizinec ubytovaný.

Pokud by se po ukončení nájmu cizinec z vašeho bytu neodhlásil, je třeba, abyste tak učinili vy jakožto ubytovatel. Ideálně byste tak měli učinit bezprostředně, tedy do tří dnů od ukončení ubytování.

Tip: Detailní informace o ubytovávání cizinců jsme sepsali v našem samostatném článku.

Přidejte se ke stovkám spokojených majitelů. Na Flatio vše vyřídíte online, budete mít méně starostí a více času.

Sdílejte tento článek:
Doporučujeme
Zvažujete převod energií na nájemce? Známe pro i proti
Jak zvýšit nájemné?
Daň z nemovitostí u pronajatých bytů