Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma

Jaké máte povinnosti, když ubytujete cizince?

28. listopad 2022 · 3 minuty čtení

V nedávných dobách lockdownu jsme si od přítomnosti cizinců trochu odvykli. Obnovený turismus a bohužel také uprchlická krize znovu zvýšily zájem o krátkodobý pronájem či střednědobé bydlení. Jaké povinnosti jsou s ubytováním cizinců spojené a co jako pronajímatel neopomenout?

Pokud bývá váš byt v hledáčku cizinců, pak zbystřete. Oproti pronajímání bytu českým občanům znamená ubytování nebo pronájem cizinců o trochu více povinností. Ty se mohou mírně lišit při ubytování občanů ze zemí Evropské unie a občanů třetích zemí. A pokud jste dosud neměli tendenci vnímat Slováky jako cizince, v tomto kontextu na to určitě nezapomínejte. Povinnosti se týkají i jich.

Povinnost evidence ze strany cizince

Přijede-li k nám ze země mimo EU cizinec starší 15 let, jeho základní povinností je ohlásit místo svého pobytu v České republice, a to do tří pracovních dnů ode dne vstupu na naše území. Případnou změnu pobytu je pak třeba nahlásit do 30 dnů od jejího uskutečnění.

Odlišný režim platí pro občany Evropské unie, kteří musí ohlásit na policii svůj pobyt ve lhůtě 30 dnů, pokud předpokládají, že zde setrvají déle než 30 dnů. Změní-li se místo jejich pobytu, pak je mají povinnost nahlásit do 180 dní.

Podle zákona o pobytu cizinců by měli cizinci současně předložit doklad o zajištění ubytování, tedy typicky například nájemní smlouvu.

Výše uvedené povinnosti lze ovšem alternativně splnit i prostřednictvím ubytovatele.

Jemu by měli cizinci předkládat nejenom cestovní doklad, ale případně také:

  • průkaz o povolení k pobytu
  • osvědčení o registraci
  • pobytovou kartu
  • průkaz trvalého pobytu
  • či kartu trvalého pobytu

Dochází-li k evidenci prostřednictvím ubytovatele, pak mu ubytovaný osobně vyplní a podepíše přihlašovací tiskopis nebo listinný dokument obsahující údaje v rozsahu přihlašovacího tiskopisu.

Evidence ze strany majitele bytu

Rovněž majitelům bytů (či spíše ubytovatelům) zákon o ubytování cizinců ukládá určité povinnosti, pokud cizince ubytovávají (výjimka se vztahuje na osoby blízké).

Ubytovatel je povinen oznámit ubytování cizince (občana třetí země) útvaru cizinecké policie do 3 pracovních dnů. Na výběr je písemná i elektronická forma oznámení. V případě, že má ubytovatel ubytování uvedené jako formu podnikání, pak musí zvolit elektronický formulář. Nesplnění povinnosti ohlásit pobyt cizince na našem území může být chápáno jako přestupek s možnou pokutou až 50 tisíc korun.

V souvislosti s ubytováním cizinců vznikají i další povinnosti, jako:

  • vystavit na jméno cizince potvrzení o ubytování včetně adresy i doby ubytování,
  • vést domovní knihu a uchovávat ji 6 let od posledního zápisu,
  • oznámit případnou smrt ubytovaného cizince na migračním útvaru cizinecké policie a
  • v případě nutnosti také umožnit vstup cizinecké policie do míst, kde je cizinec ubytovaný.

Odhlásit se po ukončení ubytování je v prvé řadě povinností cizince. Měl by tak učinit na oddělení azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra. Pokud by tak ale neučinil a z vašeho bytu se neodhlásil, je třeba, abyste tak učinili vy jakožto ubytovatel. Ideálně byste tak měl učinit bezprostředně, tedy do 3 dní od ukončení ubytování.

Tip: Vzhledem k tomu, že uzavíráte v případě nájemní smlouvy z hlediska práva takzvanou smlouvu s mezinárodním prvkem, vyplatí se vám do ní začlenit ustanovení o příslušnosti českých soudů a aplikaci českého práva v případě jakýchkoliv vzájemných nároků.

Přidejte se ke stovkám spokojených majitelů. Na Flatio vše vyřídíte online, budete mít méně starostí a více času.

Sdílejte tento článek:
Doporučujeme
Zvažujete převod energií na nájemce? Známe pro i proti
Jak zvýšit nájemné?
Daň z nemovitostí u pronajatých bytů