Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma

Jaké změny v zákonech ohledně pronájmů přinese nový rok 2018

Právní náhledy · 17. prosinec 2017 · 2 minuty čtení

Novela občanského zákoníku přinesla již minulý rok spoustu zásadních změn v oblasti nemovitostí. Většina z nich nabyla účinnosti 28. února 2017, zbytek přijde na řadu až v roce 2018.

Jednou ze zásadních novelizací byla například změna maximální možné výše jistoty (dříve kauce) při nájmu bytu nebo domu. Od 28. února 2017 mohou pronajímatelé po nájemnících požadovat pouhý trojnásobek výše nájmu, navíc bez záloh na služby. Dříve byl hranicí výše kauce šestinásobek měsíčního nájmu včetně záloh, takže tato změna byla opravdu radikální. Snížení vysoké jistoty bylo zdůvodněno především komplikacemi v dostupnosti bydlení pro občany s nižšími příjmy.

Vztahy mezi pronajímateli a nájemci definuje hlava sedmá, ustanovení týkající se nájmu bytu potom oddíl čtvrtý. Nájem bytu se týká bytů družstevních nebo bytů, které vlastní obec, město, podnik či soukromý vlastník.

Co přinese rok 2018?

Rok 2017 byl pro změny v oblasti pronajímání mnohem zásadnější. Ten příští jich tolik nepřinese. Výrazná změna se bude týkat například daní. 

Pasivní příjmy se do limitu pro daňový bonus už počítat nebudou
Za rok 2018 se do rozhodných příjmů pro čerpání ročního daňového bonusu budou započítávat příjmy ze závislé činnosti a samostatné výdělečné činnosti. Pasivní příjmy z kapitálu a z pronájmu se již brát v potaz nebudou.

Návrat předkupního práva
Žhavou novinkou v roce 2018 je návrat předkupního práva, které se Vás při pronajímání sice týkat nemusí, v případě prodeje dané nemovitosti již však může. Předkupní právo se bude možné nárokovat jak při úplatných, tak i bezúplatných převodů. Výjimkou bude například převod podílu na osobu blízkou. Od roku 2018 tak budou spoluvlastníci moci vždy jednoduše zabránit převodu podílu na nechtěnou osobu využitím svého předkupního práva. Prodej nemovitosti ve spoluvlastnictví se tak může dost protáhnout.


Vlastníte vybavené bydlení, které byste chtěli pronajmout, ale nevíte jak? Zkuste Flatio - kompromis mezi krátkodobými a dlouhodobými pronájmy, který spojuje to nejlepší z obou sfér. Střednědobé pronájmy jsou hojně využívány jak zaměstnanci vyslanými na pracovní cestu, studenty (nejen) v rámci Erasmus programu nebo třeba digitálními nomády. Pronajímat bydlení můžete odkudkoliv (vše probíhá online) a v jakémkoliv městě (v Praze, Brně, Bratislavě, Berlíně, Budapešti, Varšavě, nebo i v Sydney) - uvítáme nabídku v každé lokalitě.

Přidejte se ke stovkám spokojených majitelů. Na Flatio vše vyřídíte online, budete mít méně starostí a více času.

Sdílejte tento článek:
Doporučujeme
Zvažujete převod energií na nájemce? Známe pro i proti
Jak zvýšit nájemné?
Daň z nemovitostí u pronajatých bytů