Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma

Předávací protokol k pronájmu bytu 2022 -vzor ke stažení

27. červenec 2022 · 4 minuty čtení

Jedním z předpokladů dobrých vztahů mezi pronajímatelem a nájemcem je uzavření kvalitně sepsaného předávacího protokolu. Věc, která nám zabere maximálně hodinku času, nám může ušetřit mnoho hodin i týdnů strávených řešením sporů a konzultací s právníky.

Protokol o předání nemovitosti

Protokol o předání a převzetí bytu není nájemní smlouvou a neměli bychom ho s ní nijak zaměňovat. Zatímco v nájemní smlouvě si upravuje pronajímatel a nájemce svá vzájemná práva a povinnosti, jako je například výše a způsob placení nájemného, předávací protokol popisuje aktuální stav bytu, jeho vybavení, míru opotřebení a stavy energií. Zpravidla na něj ale v nájemní smlouvě odkazujeme.

Předávací protokol se nám bude hodit hned dvakrát, a to před začátkem nájmu a po jeho ukončení. Teoreticky by bylo možné sepsat oboje předání bytu do jednoho protokolu, ale výsledek by byl patrně značně nepřehledný, takže se doporučuje zhotovit protokoly dva.

Čím detailnější tím lepší

Základem protokolu je samozřejmě označení bytu jako takového, sepsání počtu předaných klíčů a od čeho jsou a případné sepsání stavu elektroměru, vodoměru a plynoměru, pokud se platby vody a energií neřeší jiným způsobem (např. paušálem vycházejícím z dlouhodobého průměru).

Následovat by měl přehled jednotlivých místností, jejich vybavení a úrovně jeho opotřebení. Není jistě třeba popisovat každé škrábnutí nožem na kuchyňské lince, namísto toho stačí obecný popis typu “běžně opotřebená” či “nová”. Pokud ale bude součástí pronájmu starý zachovalý sekretář z předminulého století, vyplatí se popsat jej trochu podrobněji (např. bez známek opotřebení, odchlíplá dýha v pravém zadním rohu). Je-li nábytek či drobné dekorace ve více kusech, vyplatí se připsat i počty (4 ks jídelních židlí), aby později nevznikly pochyby.

Ideální je slovní popis ještě doplnit fotografiemi, které zpravidla vypoví mnohem více než desítky slov. Fotografie stačí vyfotit mobilem a následně poslat nájemci e-mailem.

Předávací protokol vs. klíče

Klíče jsou velmi podstatnou součástí předávacího protokolu, na níž se paradoxně někdy zapomíná. Dohadovat se ovšem na konci nájmu, zda jste obdrželi dva nebo tři svazky klíčů a zda na nich byly i klíče od sklepa, či ne, ovšem k ničemu nevede. Proto platí: co je psáno, to je dáno. Rozepište jednotlivé typy klíčů, jejich počty a ideálně vše ještě na místě vyzkoušejte, ať nevzniknou žádné pochyby.

Srovnání protokolů po ukončení nájmu

Jak jsme uvedli, v ideálním případě si kolečko s předávacím protokolem zopakujete ještě jednou po ukončení nájemní smlouvy, resp. nájmu jako takového. Pokud vycházíte z původní struktury předávacího protokolu, vidíte okamžitě srovnání s původním stavem, které můžete následně řešit.

Sjednejte si předem v nájemní smlouvě, v jakém stavu chcete mít byt předán, aby v den předání nevznikaly zmatky. U pronájmu bytu, který má spíš charakter ubytovacích služeb, nepředpokládáme, že bude nájemník nějak zvlášť uklízet, v případě dlouhodobých nájmů se naopak mnohdy předpokládá i vymalování a umytí oken. Je ale dobré vše do nájemní smlouvy zanést, ať obě strany předem vědí, na čem jsou.

Samostatnou kapitolou jsou pak změny, které nájemník v bytě učinil. Pokud jde o dlouhodobý nájem, lze předpokládat, že bude mít na zdech vlastní obrazy, pozmění uspořádání nábytku a celkově si byt přizpůsobí. To jistě může, ale majitel má naopak právo požadovat navrácení do původního stavu včetně zacelení děr na zdech a nové výmalby. Výjimkou je jen výslovné sdělení pronajímatele, že odstranění úprav není nutné.

V rámci dohody o předávání i převzetí bytu je také dobré předvést a zaznamenat do protokolu funkčnost spotřebičů. Pokud je to možné, vyzkoušejte alespoň nějaký krátký program, aby obě strany viděly, že vše funguje, jak má.

K čemu předávací protokol slouží?

Díky protokolu máte v ruce podklad pro případné řešení úhrad škod, oprav či doplnění chybějícího vybavení. To vše můžete samozřejmě po nájemníkovi požadovat. Do protokolu stačí přidat lhůtu k dořešení závazků a doplnit jej o datum a podpisy obou stran. Také zde platí, že fotodokumentace udělá hodně práce za vás a při pochybách ji ocení obě strany.

Předávací protokol vs. Flatio Garanční kauce

Pokud pronajímáte byt přes Flatio, řádně vyplněný předávací protokol spolu s fotografiemi stavu před a po je výchozím bodem pro čerpání Garanční kauce. Bližší informace o ní i o krocích nutných pro její čerpání se můžete dočíst také v naší knowledge base pro majitele. Vzor předávacího protokolu najdete také v části Mé pronájmy (sekce Dokumenty), kde zřizujeme každému účet ve chvíli, kdy se rozhodne vložit svoji nemovitost na Flatio.

Přidejte se ke stovkám spokojených majitelů. Na Flatio vše vyřídíte online, budete mít méně starostí a více času.

Sdílejte tento článek:
Doporučujeme
Zvažujete převod energií na nájemce? Známe pro i proti
Jak zvýšit nájemné?
Daň z nemovitostí u pronajatých bytů